STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  27.03.2014 09:16:33

Tři důvody, proč věřím v korekci

Autor: Lukáš Lamacz, 27.3.2014

Minulý týden proběhlo jednání amerického Fedu, jehož výsledkem bylo očekávané omezení nákupu aktiv v rámci programu kvantitativního uvolňování o 10 mil. USD a příslib postupného ukončení programu do konce roku. Překvapením se stala prognóza vývoje úrokových sazeb, Janet Yellenová ve svém komentáři naznačila jejich nárůst do poloviny příštího roku.

Jak na výsledek zareagoval index S&P 500?

Hodnota indexu amerických akcií S&P 500 se po únorovém a březnovém rally na trzích pohybuje na svých historických maximech. Aktuální situace tak vnáší mezi investory obavy z možné nadcházející korekce. Graf ukazuje historický vývoj indexu S&P 500 od roku 1995.

Pro obavy z blížící se silné korekce lze nalézt hned několik odůvodnění. Maloobchodní tržbyamerické ekonomice za únor indikují, že spotřebitelské výdaje byly během posledních čtyř měsíců nejslabší od roku 2009. Podobný vývoj lze sledovat i v druhé největší ekonomice světaČíně, která momentálně čelí zpomalení růstu. Trhy byly k ziskům za poslední čtvrtletí minulého roku shovívavé. Částečně díky tomu, že investoři očekávali v následujícím čtvrtletí zlepšení. Slabý růst globální ekonomiky ale pravděpodobnost zlepšení snižuje a trhy by už příště tak shovívavé být nemusely.

K popsanému poklesu tempa růstu se přidává také tenze vyvolaná situací na Ukrajině. Po diskutabilním referendu o připojení Krymu k Rusku se počet ruských vojáků na Krymu zvyšuje. Tato opatření se setkala s prudkou reakcí německé kancléřky Angely Merkelové. Ta Rusko varovala, že musí upustit od „politiky 19. a 20. století“, jinak bude čelit diplomatickým a ekonomickým sankcím ze strany Evropy. Index S&P 500 byl odolný i proti této geopolitické tenzi a nadále rostl, na rozdíl od evropských akcií, které čelily větší korekci.

Na závěr je potřeba zmínit neméně důležitý vývoj objemu poskytnutých úvěrů určených k nákupu amerických akcií. Ten již sedmý měsíc v řadě roste a dostal se tak na své historické maximum a to nejen v nominálním, ale také reálném vyjádření.   Zde je nutné upozornit, že v minulosti toto zvýšení maržových obchodů, bývalo spojeno s velkými tržními korekcemi.  Následující graf ukazuje vývoj hodnoty indexu S&P 500 a vývoj objemu úvěrů určených k nákupu amerických akcií od roku 1995.

V momentě, kdy růst maržových obchodů převýší růst indexu, je dobré zpozornět. Což potvrzují i slova investičního ředitele společnosti Commonwealth Financial  Brada McMillana: „Dosažení historických maxim neznamená automaticky nástup korekce, vždycky můžeme růst dále, ale značí dosažení kritické úrovně, kde je důvodné počítat se změnou trendu a případnou korekcí.“

Přesně v této situaci se americký index S&P 500 nachází: dosahuje historických maxim (a to bez zřejmého fundamentálního základu) a současně maržové nákupy amerických cenných papíru předčily veškeré dřívější úrovně. Je tedy na zvážení každého z Vás, zdali se na americkém akciovém trhu neschyluje k výraznější korekci. Zmíněná data nám poskytují důvod ke zvýšené ostražitosti.

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.09.2023Tři pádné důvody, proč se z eurových úvěrů vrátit ke korunovým Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.03.2021Tři důvody, proč půjde bitcoin dlouhodobě nahoru Milan Klempíř (Forexmag)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688