Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  26.03.2014 07:01:37

Základní chyby hodnotových investorů

1. Averze ke ztrátám

 

Prodej prodělávající akcie je pro většinu investorů obtížný kvůli averzi ke ztrátám, která je lidem vlastní. Studie dokazují, že se lidé trápí kvůli negativním důsledkům ztrát dvakrát více, než si jsou schopni užívat stejně velkých zisků.

 

Investoři bývají krátkozrací a kvůli averzi ke ztrátám dělají špatná investiční rozhodnutí. Obvykle čekají, že se ztráty nahradí. Akcie pak drží, přestože jim intuice napovídá prodat.

 

2. Prodej akcie z důvodu poklesu ceny

 

Měl by investor prodat akcii poté, co její hodnota klesne pod cenu počáteční investice? Mnozí využívají stop-lossů, protože neustojí propady. To ale není krédo hodnotového investora!

 

Po provedené analýze a ocenění firmy by cena, kterou investor zaplatil za akcii, neměla ovlivňovat jeho další nákupní nebo prodejní rozhodnutí. Roli hraje rozdíl mezi vnitřní (férovou) hodnotou a aktuální cenou.

 

Pokud cena akcie padá kvůli určité fundamentální změně, je správné přehodnotit, zda investice nadále představuje při aktuální ceně hodnotovou volbu. Pokud ne, je na čase prodat. Naproti tomu, když se nic fundamentálně nemění, je vhodné raději přikoupit než prodávat.

 

Prodej akcie a rebalancování portfolia

 

Pokud se fundamentální hodnota aktiva nezměnila, hodnotoví investoři zvyšují alokaci atraktivně ohodnocených aktiv na úkor těch "dražších". Pro hodnotové investory je rebalancování skvělým nástrojem řízení rizika ve srovnání s prodejem akcií pouze kvůli poklesu ceny.

 

Nákup a prodej akcie

 

Na prodej a nákup akcie je dobré být psychicky připraven, stejně jako v případě spotřebitelských nákupů. Čím níže je zboží oceněno pod reálnou hodnotou, tím lákavější je jeho nákup. O investování se vyplatí uvažovat stejně.

 

Čtěte také: 

Akciové trhy a jejich stabilita jsou úzce provázány s geopolitickými událostmi. Není tedy divu, že do jejich poměrně ustálené prorůstové tendence minimálně na čas neblaze zasáhly politické události na Ukrajině. I v takových obdobích však lze s dobře nastaveným portfoliem obstát a není potřeba měnit investiční strategii. Řešení existuje pro zkušené i začínající investory.

      Jaké ingredience nyní přimíchat do portfolia? Americké akcie i evropská energetika včetně ČEZ mohou potěšit, mladé trhy jsou příliš rizikové Jaké ingredience nyní přimíchat do portfolia? Americké akcie i evropská energetika včetně ČEZ mohou potěšit, mladé trhy jsou příliš rizikové

Ukrajina může ještě cenami aktiv zahýbat, na trhu je ale mnoho dalších neznámých s delší trvanlivostí. Proto je lepší utlumit sázky na rozvíjející se trhy jako takové, respektive mezi nimi pečlivě vybírat. V Americe by mohl pětiletý býk ještě několik let nabízet investorům relativní bezpečí, stejně jako by je v Evropě mohly potěšit některé sektory, které byly dlouho pod tlakem. Příkladem může být energetika, z čehož by měl těžit i ČEZ.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688