Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.03.2014 20:13:27

Ruské akcie kvůli obavám z hospodářských sankcí prudce klesají. Putin schválil připojení Krymu k Rusku, Ukrajina podepsala asociační dohodu s EU

Ruské akcie v pátek dopoledne prudce oslabily kvůli obavám, že Západ na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině uvalí hospodářské sankce. Index moskevské burzy MICEX kolem 8.20 SEČ vykazoval pokles o 3 % na 1 281 bodů, napsala agentura Reuters. Klesal také dolarový index RTS.

Washington a Brusel ve čtvrtek rozšířily sankce proti vybraným ruským představitelům. Terčem amerických sankcí se stala také banka Rossija, což vedlo k prudkému poklesu akcií firem z ruského bankovního sektoru. Rossija a další ruská banka zasažená sankcemi uvedly, že velké americké karetní společnosti Visa a MasterCard přestaly poskytovat platební služby jejich klientům. Ruská centrální banka již nicméně finančnímu ústavu přislíbila pomoc. Symbolické podpory se Rossiji dostalo také od šéfa Kremlu Vladimira Putina, který si v ní podle agentury Reuters hodlá otevřít účet.

Výrazné ztráty zaznamenaly také akcie podniků z jiných odvětví, včetně plynárenské společnosti Gazprom a ropné firmy Lukoil.

Americký prezident Barack Obama dále ve čtvrtek uvedl, že Washington zvažuje v případě eskalace konfliktu na Ukrajině uvalení sankcí i na klíčová odvětví ruské ekonomiky. Pokud bude Moskva situaci na Ukrajině dále destabilizovat, hodlá sáhnout k dalším hospodářským sankcím také Evropská unie. "Obama otevřel Pandořinu skříňku plnou sankcí," uvedl analytik Oleg Šagov ze společnosti Promsvjazbank.

Proti sankcím se ohradil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který prohlásil, že Západ vytváří zbytečné bariéry.

K poklesu na ruském akciovém trhu přispělo rovněž rozhodnutí ratingových agentur Fitch a Standard & Poor's zhoršit výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska ze stabilního na negativní. Důvodem jsou obavy z dopadů ukrajinské krize na ruskou ekonomiku.

Krym míří k Rusku, Ukrajina se přibližuje EU

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk mezitím v pátek dopoledne podepsal s Evropskou unií politickou část asociační dohody o připojení země k evropskému společenství. Jaceňuk tak zemi vrátil na cestu směřující do EU poté, co politickou část asociační dohody v listopadu odmítl podepsat tehdejší prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč. Právě jeho rozhodnutí přerušit přístupové rozhovory vedlo k masivním protestům v ukrajinském Kyjevě, které vyústily až v sesazení Janukovyče ukrajinským parlamentem a následnému útěku bývalého prezidenta ze země.

Krymský poloostrov míří do Ruské federace. Horní komora ruského parlamentu jednomyslně odhlasovala jeho připojení k zemi. Definitivně připojení Krymu k Rusku odsouhlasil svým podpisem ruský prezident Vladimir Putin.

 

Investiční paralely: Čeká akcie strmý pád o desítky procent?

 

 

Investiční paralely: Čeká akcie strmý pád o desítky procent?

Prudký pád cen amerických akcií se může brzy opakovat. I finanční svět se točí v cyklech. Poučíme se z historie?

 

10 důvodů, proč nepracovat tak tvrdě

 

 

10 důvodů, proč nepracovat tak tvrdě

Obětí vyčerpání, přepracování a nadměrné konzumace energetických drinků přibývá, bohužel hlavně mezi mladými lidmi. Na vině je současný uspěchaný životní styl. Jak jste na tom vy - není na čase dát si pauzu?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688