Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Dluhopisy  |  19.03.2014 19:14:59

Úspory lidí v bankách mají zalepit mezery v evropských financích

Nucená "mobilizace" úspor, spuštění kolektivního a nedobrovolného "spořicího účtu" pro financování kapitálových investic firem, návrat a expanze sekuritizace a nakonec změna účetních standardů, která bude blížící se katastrofu zakrývat až do doby, než se vše zhroutí. To vše plánuje Evropská unie v novém dokumentu, který získala agentura Reuters.

Úspory pěti set milionů obyvatel Evropské unie by mohly být využity k financování dlouhodobých investic cílených na podporu ekonomiky a vyplnění mezer, které banky ve finančním systému zanechaly po finanční krizi. Evropská unie se totiž nyní poohlíží po způsobech, jak seskupení 28 států vymanit ze silné závislosti na financování prostřednictvím bank, a alternativách, které by mohly přinést prostředky pro financování malých firem, projektů na infrastrukturu a ostatních investic.

Realokace hotovosti uložené stranou v důsledku kyperské konfiskace vkladů do rizikových aktiv nebyla dostatečně přesvědčivá. Jak lépe pro iniciativu získat podporu než uveřejnit, že úspory každého Evropana budou ve hře v rámci strategie EU na velké přerozdělování bohatství?

  Konfiskace majetku po vzoru Kypru pokračuje v dalších částech světa Konfiskace majetku po vzoru Kypru pokračuje v dalších částech světa

"Bail-in", tedy zapojení investorů do záchrany insolventního subjektu, se stal běžnou praktikou při snaze odvrátit bankrot systémově důležité banky nebo snížit veřejné zadlužení.

 

Regulace brzdí financování reálné ekonomiky

"Hospodářská a finanční krize oslabila schopnost finančního sektoru směřovat peníze do reálné ekonomiky, zejména do dlouhodobých investic," píše se v dokumentu, který má agentura Reuters k dispozici. Jinými slovy, autority konečně připouštějí, že ECB v posledních pěti letech selhala v ozdravování finančního systému.

Evropská komise dále požádá v druhé polovině roku regulátora EU o konzultaci návrhu zákona o "mobilizaci penzijních úspor za účelem dlouhodobého financování".

O možné konfiskaci vkladů drobných střadatelů z EU na způsob Kypru se nehovoří poprvé. Nyní se zdá, že se tyto obavy začínají naplňovat. V dokumentu EU není zmíněno, že úspory Evropanů budou na uvedené účely využity zcela nedobrovolně, jen na základě uvážení unie. Proč nenazývat věci pravými jmény - "mobilizace" vkladů je jen společensky přijatelnější výraz pro "konfiskaci".

Banky si již dlouhodobě stěžují, že úvěrovou aktivitu, potřebnou pro ekonomiku, komplikuje zpřísněná regulace přijatá v reakci na krizi. Nová pravidla je nutí držet mnohem větší "bezpečnostní polštáře" kapitálu a likvidity. Podle dokumentu bude během dvou let "přiměřenost" kapitálových a likviditních pravidel pro dlouhodobé financování revidována. Očekává se, že proces bude přezkoumán také v USA a dalších zemích, aby nehrozilo riziko nespravedlivé výhody evropských bank.

Společný spořicí účet na financování firemních kapitálových výdajů (CAPEX)

Kroky na podporu financování v EU zahrnují například podporu crowdfundingu, koncept, v němž by velké množství investorů přispívalo relativně malými částkami, které by dohromady vytvářely větší společný fond určený k financování.

Do konce roku EU dokončí studii proveditelnosti spuštění plánovaného spořicího účtu EU. Ten by měl být otevřen drobným investorům, jejichž peníze budou vytvářet společný fond využitelný pro investice do malých podniků. Úředníci se pravděpodobně inspirovali v USA nedávno spuštěným kolektivním spořicím penzijním instrumentem s "bezrizikovým a garantovaným výnosem" známým pod zkratkou MyRA.

V oblasti podpory financování malých firem plánuje Komise letos dále prozkoumat, zda budou zapotřebí nějaké změny související s vytvořením likvidního a transparentního trhu pro obchodování korporátních dluhopisů v EU. Do konce roku chce "revidovat" způsob zacházení evropského regulátora s krytými dluhopisy. Takový krok by vítalo hlavně Dánsko, protože má rozsáhlý trh dluhopisů, které banky využívají k financování úvěrů na bydlení.

 

Sekuritizace aktiv opět na scéně

 

Dalším tématem je snaha oživit trh sekuritizací. Tento trh má za úkol shromažďovat různé úvěry (jako například hypotéky) do strukturovaných dluhopisů, které pak banky prodávají za účelem navýšení vlastních prostředků nebo kapitálu firem. Trh byl paralyzován finanční krizí, kdy začaly v roce 2007 dluhopisy navázané na americké hypotéky hromadně defaultovat. Kolaps v následujících dvou letech vyvolal krizi celosvětových rozměrů.

 

Podle dokumentu bude Komise možná do budoucna uvažovat o zvýšení likvidity podobných produktů. Svůj záměr by měla zohlednit při finalizaci nového pravidla, které bude určovat, která aktiva mohou banky započítat do likviditních rezerv. Signalizuje to možné uvolnění definice povolených aktiv od regulátora EU.

 

V podstatě chce Evropská unie rozproudit trh, který byl primární příčinou insolventnosti evropských bank. Pamatujete si ještě na doby, kdy přesvědčiví salesmeni z Goldman Sachs prodávali složité produkty přihlouplým evropským bankéřům?

 

Kreativní účetnictví pro bankovní rozvahy

 

Dokument se dotýká také role investorů a správců aktiv. Autority pravděpodobně navrhnou revizi evropské regulace v oblasti práv akcionářů. Za cíl si kladou "zajištění lepšího zveřejňování zapojení institucionálních investorů a politiky hlasovacích práv".

 

Asi nejkontroverznější je pasáž, podle níž Komise zváží, zda je v novém globálním účetním pravidle "přiměřené, zejména vzhledem k dlouhodobým investičním byznys modelům, využití férové hodnoty nebo oceňování aktiv v aktuálních sazbách".

 

Návrh na řešení změny účetních principů je skutečnou třešničkou na dortu. Přesný obrázek bankovních rozvah se tak může stát minulostí.

 

 

 

 


23.03. 19:36  Kam ten svět spěje? (Richard Hofman)
20.03. 18:46  úspory.......... (kaktus)

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 17:06  Akcie a dluhopisy za posledních 150 let Patria (Patria Finance)
21.03.2024  Oznámení o aukci 2. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688