Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  17.03.2014 13:52:39

Zlato díky Ukrajině rostlo. Naopak ceny mědi a ropy kvůli Číně padaly

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Zlato v roli bezpečného přístavu těží z ukrajinské krize.  Zemědělské komodity se po sedmi týdnech poprvé propadaly. Slabá čínská poptávka dohnala měď až na 44měsíční minimum.

Komoditám se v uplynulém týdnu moc nedařilo a poprvé za posledních šest týdnů utrpěly ztráty. Sentiment napříč všemi klíčovými sektory totiž negativně ovlivnily starosti o ekonomický růst v Číně a taky bobtnající zásoby ropy ve Spojených státech. Naopak vzácné kovy podpořila krize na Ukrajině, a navíc vzrostla poptávka po švýcarském franku a japonském jenu tedy měnách, které se v nejistých dobách považují za bezpečné útočiště. Tento odklon od měn rozvíjejících se trhů současně odvádí pozornost od lepších než očekávaných dat přicházejících ze Spojených států. A taky měl za následek růst dluhopisů, ovšem na úkor akcií.

 1

 Zemědělský sektor zaznamenal svou první týdenní ztrátu za posledních sedm týdnů. Důvodem bylo vybírání zisků například u sójových bobů, kukuřice a cukru. Právě sóji se nevyhnula menší likvidace dlouhých pozic ze strany obchodníků a hedgeových fondů. To když Čína, největší kupce na světě, který odebírá komodity přímo z hlavních exportních států (jako jsou Spojené státy a Brazílie), zrušila kvůli nižší domácí poptávce část objednaných zásilek. Naopak nejlépe se dařilo pšenici, následované kávovými boby. Pšenice těží ze zatím nepodložených obav, že její produkce na Ukrajině a Krymu bude v nadcházející sezoně kvůli tamní krizi ohrožena.

 2

Měď narazila na své 44měsíční minimum kvůli vyhlídkám v Číně

Průmyslové kovy se v předešlém týdnu nedokázaly vyhnout citelným ztrátám. Tedy s výjimkou niklu, jehož cena dosáhla ročního maxima. Důvodem prudkých poklesů zisků byly obavy, zda Čína dokáže dostát roli tahouna rostoucí poptávky. Například lednová data mapující objemy obchodů ukázala náhlý propad importů klíčovým komodit jako je měď, železná ruda a ropa. Index Londýnské burzy kovů si nakonec v minulém týdnu musel odepsat 6 procent. Zrovna měď je v nepříjemné situaci už čtyři týdny, jenže poslední výprodeje byly obzvláště agresivní a tento kov se dokonce propadl až na 44měsíční minimum. A nyní má nakročeno k největší týdenní ztrátě od loňského dubna.

 3

Zdroj: Saxo Bank

 Zásoby mědi v čínských skladech jsou nyní podobně vysoké, jako v případě historických maxim z konce roku 2012. Přitom nejmenovaný, ovšem významný podíl čínské mědi se využíval jako kolaterál k výpůjčkám amerického dolaru za nízké úroky. Výnosy pak byly převedeny na vysoce ziskovou čínskou měnu renminbi, půjčeny ve stínovém bankovním sektoru nebo jednoduše použity jako kolaterál k získání peněz. Nedávné překvapivé oslabení renminbi a první default na trhu čínských firemních dluhopisů pak vedly k obavám z dalších ztrát z těchto obchodů. Takto nějak se dá popsat současné oslabení trhu obchodníci se obávají, že by odpískání některých z těchto obchodů mohlo vést k nežádoucímu statusu mědi navíc na nynějším přezásobeném trhu.

 


 4

Čína si sice mohla vysloužit pověst dílny světa ovšem to nic nemění na tom, že chabá poptávka po mědi srazila tento průmyslový kov až na 44měsíční minimum. Foto: jacus \ Thinkstock


 Ropě příliš neprospívají rostoucí zásoby ve Spojených státech, a ani nižší čínský dovoz

Krátkodobý výhled pro americkou ropu WTI se i nadále zhoršuje už od ukrajinského vrcholu z 3. března. Únorový propad dovozu ropy do Číny a taky neustále rostoucí zásoby vedly k tomu, že se rekordní množství čistých dlouhých pozic u hedgeových fondů nevyhnulo korekcím. Další slabé chvilky pak ropě přichystalo technické oslabení ceny pod 200denní klouzavý průměr u kontraktů futures na další měsíc, který byl na 100 dolarech za barel. To vše možná povede k vytvoření nového rozmezí pod 100 dolary a hranice podpory by se mohla dostat až na 96,50 dolaru za barel.

Týdenní zpráva o stavu amerických zásob ilustruje, že zásoby ropy už sedm týdnů neustále rostou. Tentokrát se vyšplhaly až na 6,2 milionu barelů, což je mnohem více, než trh očekával. O expanzi zásob se postarala nižší poptávka ze strany rafinerií, které pomalu upouštějí od zimní produkce a najíždějí na údržbu a přesun k výrobě benzinu.

 5

 A ropě WTI zrovna nepomáhá ani americké ministerstvo energetiky. To přišlo s překvapivým plánem uvolnit během dubna pět milionů barelů ropy (tedy relativně málo) ze svých strategických rezerv, aby tak mohlo otestovat distribuční soustavu. Mnohé odborníky přitom znepokojuje načasování tohoto oznámení vzhledem k současnému ochlazení vztahů Spojených států s Ruskem (v souvislosti se situací na Krymu a Ukrajině). Právě Rusku by se přitom vyšší ceny ropy hodily.

Zatímco v některých zemích pokračuje přerušení dodávek ropy, jinde se produkce prudce navyšuje. Nejnápadnější je přitom Irák, který podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) jen během února zvedl svou těžbu až na nejvyšší čísla za posledních 30 let. Například v Íránu pak díky zmírnění sankcí narostla produkce ropy až na roční maximum. Když k tomu všemu přičteme neustále vyšší množství černého zlata z USA a Kanady, měl by světový trh zůstat v příštích měsících dobře zásoben. Výpadky dodávek v jiných částech světa a geopolitické napětí však ceně ropy zajištují relativně dostatek podpory.

Pozitivní momentum vyneslo zlato na další úroveň

Zatímco u ostatních komodit začíná pozitivní momentum postupně vyprchat, zlatu se i nadále daří. Žlutý kov těží zejména z obliby obchodníků, kteří hledají alternativní investici v současném období plném zvýšené nejistoty. Ta z velké míry pramení z pokračující krize na Ukrajině a Krymu, a možná se ještě bude dále stupňovat. Zlatu nahrává i kombinace slabšího dolaru, klesajících akcií a nižších výnosů z dluhopisů. Sázka na tento kov se hodí zejména obchodníkům, kteří si rádi udržují býčí postoj. Poté, co zlato prolomilo hranici odporu na 1 355 dolarech za unci, se rychle začalo přesouvat na další úroveň odporu ležící na 1 383 dolarech. A nakonec se mu v 13:00 Greenwichského času (GMT) podařilo zdolat i tuto hodnotu. Investoři, kteří už mají zlato nakoupeno, nemají v tuto chvíli důvod od svých ziskových pozic odcházet. Leda by došlo ke změně sentimentu, což by mohlo vést k pádu cen zpátky pod 1 355 dolarů za unci. Nyní by však nemělo rostoucímu trendu nic bránit a propad pod 1 383 dolarů příliš nehrozí. Naopak bedlivě se čeká překonání dalšího psychologického milníku 1 400 dolarů za unci.

 6

 Investoři spoléhající na burzovně obchodované produkty (ETP) kryté fyzickým zlatem už třetí týden v řadě navyšují své pozice. Také taktičtí investoři do futures, jako například hedgeové fondy, drželi k 4. březnu býčí sázky na téměř 12 milionů uncí. A to je nejvyšší číslo od prosince 2012. I stříbru se dařilo držet se zlatem krok. I když mu zrovna nehrají do karet obavy z možných amerických sankcí mířených na Rusko, které by mohly poškodit světovou ekonomiku a taky poptávku po průmyslových kovech, včetně toho stříbrného.

Ole Hansen je expert na všechna témata spojená s komoditami. Pokud chcete sledovat všechny jeho komentáře, připojte se k naší sociální obchodní platformě.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688