Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  11.03.2014 10:31:12

Komentáře k průměrné mzdě - nepěkná data zkreslená mimořádným růstem před rokem

Na první pohled vypadá údaj o mzdách v posledním čtvrtletí loňského roku nepěkně. Průměrná mzda činila 26 637 korun a meziročně klesla o 1,8 procenta, po zohlednění inflace dokonce o 2,9 procenta. Nikdy od roku 1993 nebyly údaje o vývoji mezd horší. Nicméně výsledek je poznamenán mimořádným zvýšením mezd o rok dříve, které zkresluje meziroční srovnání. V závěru roku 2012 totiž řada firem vyplatila manažerům a vysoce kvalifikovaným zaměstnancům mimořádné odměny a bonusy tak, aby se vyhnuli zvýšení daně z příjmu fyzických osob v podobě zavedení solidární přirážky od roku 2013. Pohled na mzdy v jednotlivých odvětvích odhaluje, že se tato praxe týkala zejména finančního sektoru, síťových odvětví (výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla) a showbyznysu (v oficiální statistice vedeno jako kulturní, zábavní a rekreační činnosti).

Proto se nabízí jako vhodnější porovnat loňské poslední čtvrtletí v delším rámci. Ve srovnání se 4. čtvrtletím 2011 se průměrná mzda zvýšila o 1,6 procenta, ročně tedy v průměru za poslední dva roky zhruba o 0,8 procenta (reálně v průměru klesala o 1,2 procenta). To sice není příliš příznivý údaj, ale není tak děsivý jako prosté meziroční srovnání zatížení předloňskými mimořádnými bonusy.

Za celý loňský rok průměrná mzda dosáhla 25 128 korun a meziročně se zvýšila o pouhých 16 korun (0,1 procenta), reálně klesla o 1,3 procenta. Nicméně i toto srovnání je zatíženo posunutím odměn z roku 2013 na rok 2012 kvůli daním. Mzdový medián loni dosáhl 21 157 korun, což představuje meziroční zvýšení o 0,6 procenta. Mzdová diferenciace se loni mírně snížila, poměr mediánu a průměru mezd stoupl na 84,2 procenta z předloňských 83,7 procenta.

Stagnace mezd, resp. reálný pokles, má svá pozitiva i negativa. Loňský vývoj mezd napomohl zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky. Při stagnaci produktivity práce a pokles nákladů na práci, reálné jednotkové mzdové náklady klesly o 1,9 procenta. Díky tomu a intervenci ČNB reálný kurz spočítaný z nominálního kurzu a jednotkových mzdových nákladů loni oslabil o 5,2 procenta.

Současný rychlý růst exportu je především reakcí na oživení v Evropě, nicméně zvýšení konkurenceschopnosti prostřednictvím poklesu mzdových nákladů mu jednoznačně pomáhá. Dopady oslabení nominálního kurzu po zásahu centrální banky se teprve projeví v závěru letošního roku a v roce příštím.

Negativem vývoje mezd je dopad na domácí poptávku. Při stagnaci mezd i nezaměstnanosti (podle dat ČSÚ) logicky stagnoval také disponibilní důchod domácností. Zvýšení míry úspor domácností potom vedlo k poklesu spotřebních výdajů.

V letošním roce porostou mzdy relativně pomalu. Ve své prognóze počítám se zvýšením průměrné mzdy o 1,5 procenta na 25 500 korun, reálné zvýšení by mělo činit 0,9 procenta.

David Marek, Patria Finance


Statistika mezd v posledním čtvrtletí posledního roku příliš nepotěšila. Průměrná mzda totiž klesla o 1,8 %. K tomu navíc rostly ceny, a tak meziročně mzdy reálně klesly o 2,9 %. Jde částečně o statistický vliv, protože výsledek je srovnávaný s posledním kvartálem roku 2012. V tom období ale řada firem vyplatila své roční bonusy předčasně, aby se vyhnuly tzv. solidární dani. Proto uměle narostla srovnávací základna a tentokrát přišel větší propad. Ale naopak první čtvrtletí letošního roku by mělo být ve výsledku pozitivnější.

Za celý rok vzrostla mzda jen o desetinu procenta. V absolutním měřítku to je o pouhých 16 a to jasně ukazuje, v jaké situaci byla česká ekonomika v roce 2013. Rostoucí nezaměstnanost a stagnace mezd potvrzuje, že ekonomika byla pod tlakem krize. Po očištění o vliv inflace pak reálná průměrná mzda klesla o 1,3 %. To je zjevný pokles kupní síly obyvatel, který ve spojení růstu cen potravin celkově oslabuje poptávku obyvatel. Letošní rok by ale už měl být pozitivnější.

Absolutní průměrná mzda na konci roku byla 26.637 . V jednotlivých regionech je ale výrazně odlišná. Tradičně nejvyšší mzdy byly v Praze, kde průměrná mzda dosahuje hranice 34,4 tisíc korun, naopak minimum bylo v Karlovarském kraji se mzdou necelých 23 tisíc korun. I když Praha dominuje se svými platy, došlo tady k výraznému meziročnímu poklesu o téměř 5 %. To je dané právě vyplácením bonusů na konci roku 2012.

Průměrná mzda ale neukazuje, jak jsou jednotlivé výsledky rozložené mezi obyvatele. K tomu je vhodnější medián, který je výrazně nižší. V posledním čtvrtletí byl medián 22.288 korun. Rozdíl oproti průměru ukazuje, že průměrné mzdy táhnou nahoru lidé s vysokými příjmy.

Ing. Michal Kozub
analytik společnosti Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688