Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.03.2014 10:01:09

Komentáře z únorové nezaměstnanosti - růst se konečně zastavil, příznivý vliv počasí

Růst nezaměstnanosti se minulý měsíc zastavil. Sezónní faktory sice bývají ještě o něco více nepříznivé než v lednu, tentokrát ovšem jejich vliv zmírnilo příznivé počasí. Ekonomika se zotavuje z recese a zvolna začíná přibývat pracovních míst. To nejhorší má trh práce patrně za sebou. Pokles nezaměstnanosti však bude záviset na síle oživení české ekonomiky.

Na konci února registrovaly úřady práce 625 tisíc uchazečů o zaměstnání a podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu dosáhl 8,6 procenta, stejné hodnoty jako o měsíc dříve. Po sezónním očištění tento ukazatel činí 8,0 procent. Zlepšení podmínek na trhu práce lze sledovat na srovnání letošních a loňských hodnot pohybů na tomto trhu: letos v únoru našlo práci 32 718 osob, loni jen 18 837 osob. Příznivou informací je také zvýšení počtu volných pracovních míst: na konci úřady práce nabízely 38 301 pracovních míst, loni touto dobou jen 36 671. Počet uchazečů na jedno volné místo se díky tomu mírně snížil, nicméně stále dosahuje poměrně vysoké hodnoty 16,3.

K výraznějšímu poklesu nezaměstnanosti bude muset růst ekonomiky nabrat vyšší obrátky. Naplní-li se odhady, že letos ekonomika poroste o 2-3 procenta, mělo by se to začít viditelně promítat na trhu práce v druhé polovině letošního roku, resp. v roce příštím. Vývoj zahraničního obchodu a průmyslu prozatím naznačuje, že jsou takové vyhlídky reálné. Po odeznění nepříznivé zimní sezónnosti klesne podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu pod 8 procent a po zbytek letošního roku se bude pohybovat mezi 7,5-8,0 procenty.

David Marek, Patria Finance


Nezaměstnanost v únoru zůstala bez jakékoli změny. Hodnota 8,6 % platila v lednu a platí i v únoru. V absolutních číslech sice počet uchazečů o práci klesl o necelé 4 tisíce osob, na celkovém počtu 625 tisíc je to ale nepatrná změna. Stabilita nezaměstnanosti ale rozhodně není špatný signál. V únoru totiž pravidelně bývá nejvíce uchazečů o práci. Proto tento výsledek dává naději do dalších měsíců, kdy počet lidí bez práce bude klesat.

Dobrému výsledku pomáhají dva faktory. První z nich je příznivé počasí. I díky tomu ekonomika tak nezamrzla jak se děje pravidelně v zimních měsících. Druhý vliv je ekonomické oživení. Ekonomice se nyní daří lépe, a proto není důvod k tomu, aby nezaměstnanost dále rostla. Ale k tomu, aby výrazně poklesla, bude potřeba jednak vyšší růst, ale hlavně dlouhodobý růst. Jedno čtvrtletí, kdy se ekonomice dařilo na jedničku, neznamená okamžité snížení nezaměstnanosti. K výraznému poklesu budeme potřebovat aspoň dva roky stabilního ekonomického růstu.
Ing. Michal Kozub
a
nalytik Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.03.2024Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.08.2023Příznivá data z USA a obavy vzbuzující čínská ekonomika (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.03.2023Lednová stavební produkce těžila z příznivého počasí (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
22.05.2021Předpověď počasí na týden. Oteplí se konečně? Ivo Svoboda (Meteobox.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688