BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  27.02.2014 15:48:52

Tesla Motors odhalila své záměry s Gigafactory

Při reportu hospodářských výsledků v minulém týdnu se investoři ohledně déle avizované „Tesla Gigafactory“ nic nedozvěděli. Zakladatel a šéf automobilky E.Musk jen uvedl, že bližší informace budou zveřejněny „velmi brzy“.

Stalo se tak včera po uzavření trhů. Továrna má začít produkci v roce 2017 a do roku 2020 má najet na plný výkon, resp. ročně produkovat 500 tis. lithium-iontových autobaterií. Má tedy vyrábět v tomto směru více, než se loni takových baterií vyprodukovalo na celém světě. Kde bude konkrétně výroba umístěna, není ještě rozhodnuto, v užším výběru jsou 3 státy Arizona, Nové Mexiko a Texas. Přinést má asi 6,5 tis. pracovních míst a logicky firma nyní vyjednává o daňových úlevách. Celkově se hovoří o nákladech 4 mld. USD.

Tesla již dříve uvedla, že na daném projektu bude spolupracovat s partnery. Hovoří se především o japonské Panasonic. V tomto směru však podrobnosti neuvedla. Sama Panasonic však v úterý sdělila, že „zvažuje možnosti“ na posílení spolupráce s Tesla Motors.

Jak jsme v minulém článku „Tesla Motors chce letos prodat přes 35 tis. vozů“ uvažovali, v souvislosti s pokračující expanzí vysela ve vzduchu potřeba kapitálu. Tesla tak včera zveřejnila, že nabízí k prodeji dvě emise konvertibilních dluhopisů (splatnost 2019 a 2021) v celkovém objemu 1,6 mld. USD. Manažeři emise přitom mají opci upsat u každé za dalších až 120 mil. USD. Bližší parametry týkající se kupónu či konverzního poměru zatím nebyly stanoveny.

Připomeňme, že Tesla loni kromě sekundární nabídky akcií již i také vydala konvertibilní dluhopisy. V čase tak lze očekávat zvýšení současné emise akcií, která nyní činí 123,19 mil. kusů. Právě i část prostředků z nabízené dluhopisové emise má směřovat na derivátové operace, které mají omezit větší ředění emise, pokud by cena akcií Tesla vzrostla o více než 100 %, resp. o více než 120 % ve vztahu k dluhopisům 2021. Dále se má výnos také použít i na expanzi firemního podnikání v zahraničí a produkci nové připravované „masové“ generace vozů „Gen III“. Ta je očekávána právě s náběhem nové továrny.

Kurzový vývoj

Titul v posledních dnech podpořen výsledky, následně výrazným upgradem od Morgan Stanley, vyhlášením Modelu S v USA jako nejlepšího vozu, který se dá koupit, zaznamenal další výrazný posun výše.

Akcie Tesla Motors (TSLA), v očekávání právě i zpráv ohledně Gigafactory, včera v úvodu seance dosáhly nového historického maxima 265 USD. Nakonec zakončily na 253 USD (+2,02 %). Po zveřejnění výše uvedené zprávy v „after hours“ předvedly volatilní vývoj. Po prvotním poklesu k úrovni 245 USD se nasměrovaly zpět na sever a končily nad 263 USD.

Lze tak říci, že většina očekávaných zpráv je již veřejně známa a tak by vlastně měly být v současné „spekulativní“ ceně zakalkulovány. Technicky se navíc titul zdá být krátkodobě překoupen, když indikátor RSI(14) se u akcií Tesla Motors (TSLA) dostal na abnormálních 87. V posledním roce byl indikátor výše jen jednou (graf a poslední doporučení naleznete zde). Dle všeho by tak titul pro nejbližší období dnes mohl zažít kulminaci ceny.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688