BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  20.02.2014 12:03:47

Tesla Motors chce letos prodat přes 35 tis. vozů

Nejznámější výrobce elektromobilů společnost Tesla Motors (TSLA) včera po uzavření US trhů představila své hospodářské výsledky za 4Q, které překonaly očekávání trhu. Meziročně Tesla snížila ztrátu z 89,9 mil. USD na 16,3 mil. USD, tj. 0,13 USD/akcii. Příjmy z prodejů vozů se více než zdvojnásobily z 306,3 mil. USD na 615,2 mil. USD. Prodalo se totiž 6 892 vozů Modelu S. Celkové příjmy Tesly vzrostly na 761 mil. USD.

Po očištění o mimořádné položky, jako například akciové kompenzace, automobilka reportovala za 4Q zisk 46 mil. USD, resp. 0,33 USD/akcii. Trh očekával 0,21 USD/akcii. Hrubá marže přesáhla 25 % a letos by měla dále vzrůst na cca 28 %.

Tesla ve 4Q vyrobila 6 587 vozů, v tomto kvartále pak plánuje produkci 7 400 vozů. I přes silnou poptávku mají ale samotné prodeje klesnout na 6 400 vozů, což má být ovlivněno „dopravním zpožděním“, když automobilka dále pokračuje v expanzi na zahraniční trhy. V Číně se mají první vozy začít prodávat na jaře. Celkově se letos mají prodeje Modelu S zvýšit o 55 % na více než 35 tis. (došlo tak k překonání očekávání trhu). Produkce se tak již má zvýšit ze současných 600 vozů za týden na 1 tisíc.

„Významně“ se nicméně dle firmy letos mají zvýšit náklady. To souvisí právě s pokračující expanzí nejen výroby, prodejní sítě či nabíjecích stanic, ale také s vývojem nových modelů. Připravované SUV Model X se má na silnici objevit na konci roku, resp. začít prodávat na jaře příštího roku.

Tesla Motors bohužel nepřinesla žádné další nové informace ohledně avizované expanze v oblasti baterií - velké továrny na jejich produkci, kde se očekává spolupráce s japonskou Panasonic. Informace ale již mají být dle dopisu akcionářům zveřejněny „velmi brzy“. Nedostatek výrobní kapacity pro baterie je vlastně významnou brzdou pro rychlejší celkovou expanzi automobilky.

Právě očekávaný růst společnosti, potřeba investic, je vlastně i určitou neznámou pro akcionáře. Vzhledem k zájmu o produkty společnosti, resp. zájmu o samotnou společnost, vyvstává dle BHS i možnost další sekundární emise akcií.

V úvodu týdne vzbudila rozruch informace o loňském setkání zástupců společnosti s představiteli giganta Apple (AAPL). Šéf Tesly E.Musk včera informaci bez bližších podrobností potvrdil. Prohlásil také, že Tesla bude první automobilkou, která nabídne autonomní funkci řízení. Jak známo na autopilotovi pracují i jiné automobilky či technologický gigant Google (GOOG). Musk očekává, že dořešení technologie nezabere více než jen několik let, resp. jeho hromadné nasazení na trhu je otázkou deseti let.

Akcie Tesla

Akcie Tesla Motors v reakci na zmiňované zprávy zájmu Applu v úterý zaznamenaly nová historická maxima nad hladinou 200 USD. Včera se pak titul téměř 5 % poklesem pod zmiňovanou hranici navrátil. Report hospodářských výsledků však v „after hours“ přinesl výrazný skok výše až k hranici 220 USD. Titul by tak dnes měl zaznamenat nová historická maxima.   

Další informace o akciích Tesla Motors (TSLA), resp. o doporučeních na titul také zde.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688