Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  20.02.2014 09:42:48

Akcie roku 2014: Růstové a dividendové akcie. Část druhá, závěrečná.

 

33 růstových a dividendových akcií podle sektorů.

Při své snaze o nalezení správně ohodnocených (na správné hodnotě) akcií s růstovým potenciálem a s dobrým dividendovým výnosem, tak aby celkový výnos byl nadprůměrný, jsem nalezl 33 vhodných kandidátů. Protože diverzifikace akciového portfolia je velmi důležitá, rozdělil jsem tyto akcie do jednotlivých sektorů. Máme zde tedy 8 sektorů, ve kterých je rozděleno těchto 33 akcií. Investor, který si chce vybudovat akciové portfolio tak má k dispozici velké množství možností jak vytvořit své portfolio z akcií s celkově nadprůměrným výnosem.

  

Čtěte dále:

 

Akcie roku 2014: Růstové a dividendové akci. Část první

 

Akcie roku 2014: Růstové akcie. Část první

 

Akcie roku 2014: Růstové akcie. Část druhá

 

Akcie roku 2014: Růstové akcie. Část třetí, závěrečná

I když byl mým cílem výběr akcií s nadprůměrným celkovým výnosem, zvýraznil jsem v každém sektorovém přehledu pro srovnání pětiletý odhad celkového výnosu. Pokud budeme předpokládat, že odhady analytiků nejsou zásadním způsobem chybné, vidíme, že celkový výnos každé vybrané akcie je z dlouhodobého investičního záměru dvojciferný. V každém sektoru je uvedena jedna akcie jako příklad. Účelem je ukázat, že každý z těchto kandidátů představuje rozumně ohodnocenou růstovou akcii s dividendovým výnosem v kontrastu s růstem celkového trhu během minulých pěti let.


Murphy Oil Corp: (MUR)
Murphy Oil Corporation se zabývá průzkumem ropy a zemního plynu po celém světě. Společnost provozuje i benzínové pumpy a obchoduje s benzínem na území USA. Ve Velké Británii provozuje ropné rafinerie.



Silgan Holdings Inc: (SLGN)
Silgan Holdings Inc. vyrábí pevné obaly pro potraviny a dalšího spotřební zboží. Společnost provozuje 81 výrobních závodů v Severní Americe, Evropě, Asii a Jižní Americe (podrobnější popis v úvodu článku).


CSX Corp: (CSX)
CSX Corporation poskytuje dopravní železniční služby, jako je tradiční železnice, i dopravu kontejnerů a nákladních automobilů.


Gap Inc: (GPS)
The Gap, Inc. vyrábí a prodává oblečení. Společnost nabízí oblečení, doplňky a výrobky pro osobní péči pro muže, ženy, děti i kojence.


Wal-Mart Stores Inc: (WMT)
Wal-Mart Stores, Inc. provozuje maloobchodní prodejny v různých formátech po celém světě. Společnost působí v různých sektorech pod jmény Wal-Mart U. S.; Wal-Mart International; a Sams Club.


Baxter International Inc: (BAX)
Baxter International Inc., se svými divizemi působí ve vývoji, výrobě a prodeji léků pro hemofilii, imunitní poruchy, infekční nákazy, choroby jater, úrazy a další chronická i akutní onemocnění. Působí po celém světě.


Aflac Inc: (AFL)
Aflac Incorporated, působí prostřednictvím svých divizí American Family Life Assurance a Company of Columbus, na trhu s životním pojištěním a na trhu administrativního zpracování. Společnost nabízí i individuální pojištění a pojištění proti ztrátě hodnoty a ztrátě příjmu. Společnost působí v USA a Japonsku.


International Business Machines Corp (IBM)
International Business Machines Corporation, je informační a technologická společnost, která působí v nejrůznějších oblastech softwarových a integrovaných technologických řešení. V tomto případě si uvedeme i další grafy, protože vývoj ceny IBM je náchylný ke zkreslenému chování. Je to vyjádřeno v grafu žlutým kruhem a představuje to negativní sentiment investorů ve vztahu k akcii této společnosti. Nicméně při pohledu na zisky společnosti vidíme, že konstantně rostou, tudíž je pokles ceny vyjádřením tohoto negativního sentimentu.


V minulých letech jsem četl mnoho článků, které se zabývaly růstem negativního cash flow IBM. Nicméně se domnívám, že mnoho investorů tomu přikládá příliš veliký význam. Následující FUN graf (Fundamental Underlying Numbers) vykresluje cash flow na akcii IBM (cash flow per share (cflps)), volný cash flow na akcii (free cash flow per share (fcflps)), a provozní cash flow na akcii (operating cash flow per share (ocflps)).

Jediným negativním údajem ohledně IBM cash flow je volné cash flow na akcii. Musíme si však uvědomit, že volné cash flow je počítáno až po odečtení dividend. I kdy je volné cash flow v posledních třech letech ploché, znamená to jen, že IBM zbude dostatek hotovosti i po výplatě dividend.


Když se podíváme na hrubý zisk (gross profit margin (gpm)) a čistý zisk (net profit margin (npm)) vidíme, že se oba zlepšují jen průměrně. Z toho ovšem také plyne, že zde není známka poklesu ziskovosti do budoucna a z toho plynoucích potíží.


Závěrečným faktorem, který podporuje budoucí růst ceny akcií IBM je soustavný zpětný odkup akcií, který probíhá v posledních 9 letech. Co je důležité na tomto zpětném odkupu, je ohodnocení společnosti. Cena akcie při těchto odkupech je buď podhodnocena, nebo se pohybuje na správné hodnotě. Jiným slovy, zpětný odkup akcií IBM od roku 2006 byl efektivní z hlediska kapitálového zhodnocení, protože cena akcie byla v důsledku podhodnocení atraktivní.


Závěr a shrnutí

Hlavním zaměřením tohoto článku bylo najít dividendové akcie s nadprůměrným růstem dividend a nadprůměrným celkovým zhodnocením akcie. I když každá z uvedených firem vyplácí dividendy a některé mají i dlouhou historii, výběr byl veden z hlediska odhadu budoucího růstu zisku. S přihlédnutím k mé dlouhodobé investiční zkušenosti, domnívám se, že nadprůměrně ziskové společnosti představují hlavní zdroj, z kterého se dají vybrat společnosti s dlouhodobě nadprůměrným celkovým výnosem.

 

 

 

Kompletní přehled včetně grafických analýz naleznete ZDE

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688