Jana Brožková (Bydlet.cz)
Podnikání  |  17.02.2014 18:24:22

BUWOG kupuje v Německu 18 000 bytů

BUWOG, stoprocentně vlastněná dceřiná společnost skupiny IMMOFINANZ Group, se chystá zakoupit portfolio obytných nemovitostí s přibližně 18 000 jednotkami v pronajímatelném prostoru o velikosti 1,09 milionů m2 v severním Německu. Dohodnutá kupní cena za toto portfolio je zhruba ve výši 892 milionů EUR (819 EUR/m2).

Hrubý výnos dosahuje 7,6 % na základě míry neobsazených prostor pouze ve výši 2,3 %. Transakce bude provedena prostřednictvím několika akciových obchodů a podléhá obvyklým podmínkám uzavírání obchodů (např. schválení antimonopolních úřadů). Realizace se předpokládá ve druhém čtvrtletí roku 2014. Prodávajícím je Solaia RE, společný podnik mezi společností Prelios a investičním fondem řízeným spol. Deutsche Asset & Wealth Management – Real Estate. BUWOG rovněž převezme podnik řízení rezidenčních aktiv a nemovitostí Prelios Deutschland s přibližně 300 zaměstnanci.

Tato transakce zvýší portfolio společnosti BUWOG na přibliž. 54 000 jednotek s 3,72 miliony m2 užitné plochy a hrubou hodnotou aktiv ve výši 3,49 mld. EUR (939,- EUR/m2). Hrubý výtěžek z pronájmu tohoto rozšířeného portfolia dosáhne 5,5 % na základě míry neobsazených prostor 4,5 %. Přes 80 % hodnoty portfolia se nachází v hlavním městě a metropolích regionů, v dalších větších a středně velkých městech a jejich bezprostředního okolí.

Touto akvizicí dosáhne BUWOG svého strategického cíle rovnoměrně rozložit portfolio dlouhodobých investic do nemovitostí mezi klíčové trhy v Rakousku (51 % obytných jednotek) a Německu (49 %).

Představenstvo a dozorčí rada IMMOFINANZ AG proto schválily návrh, který bude předložen akcionářům na mimořádné valné hromadě a který vyzývá k vyčlenění (spin - off) stoprocentně vlastněné pobočky BUWOG a následného kótování BUWOG na burze. V souvislosti s vyčleněním dostanou akcionáři IMMOFINANZ jednu akcii BUWOG za každých 20 akcií IMMOFINANZ, takže 51 % spol. BUWOG bude vlastněno drobnými investory. Tento návrh akcionářům zahrnuje připuštění akcií BUWOG k obchodování na burzách ve Frankfurtu (hlavní kótování), Vídni a Varšavě (ve všech případech jde o regulovaný trh). Po provedení spin - off bude IMMOFINANZ držet v BUWOG AG finanční investici ve výši 49 %, u které je ve střednědobém horizontu očekáváno snížení. 

S touto transakcí se IMMOFINANZ AG vzdá manažerské kontroly nad BUWOG Group a v této souvislosti uzavře se spol. BUWOG AG dohodu o vzdání se dominance. Tato dohoda vyžaduje, aby IMMOFINANZ AG dodržovala určitá omezení, která se týkají jejích hlasovacích práv odvozených od akcií BUWOG.

Realizace těchto plánů vychází z předpokladu, že mimořádná valná hromada IMMOFINANZ AG, plánovaná na 14. březen 2014, schválí spin - off  firmu tříčtvrteční většinou.

„Tato transakce dláždí cestu k vyčlenění spol. BUWOG a výslednému oddělení obytných nemovitostí v Německu a Rakousku z komerčního portfolia skupiny IMMOFINANZ. V současné době IMMOFINANZ ještě spojuje tyto dvě různé třídy aktiv, které slouží různým typům investorů. Z tohoto důvodu naše ocenění na veřejném akciovém trhu neodpovídá kvalitě našich portfolií. Naše rozhodnutí provést vyčlenění nám umožní dosáhnout našeho cíle kótovat BUWOG způsobem, který je méně závislý na sentimentu kapitálových trhů než na první veřejné nabídce. Rovněž dá současným akcionářům IMMOFINANZ příležitost plně se podílet na dalším vývoji spol. BUWOG jakožto skupiny s výhradně obytnými nemovitostmi skupiny IMMOFINANZ zaměřené na oblast komerčních nemovitostí. Navíc BUWOG získá potřebnou nezávislost a přístup k flexibilnějším finančním příležitostem,“ vysvětlil generální ředitel IMMOFINANZ Eduard Zehetner.

Akvizice představuje milník v historii spol. BUWOG, která si zvýší svoje portfolio na přibliž. 54 000 jednotek s hrubou hodnotou aktiv přibližně 3,49 mld. EUR. Zůstaneme nejenom největším soukromým investorem v sektoru obytných nemovitostí v Rakousku, ale v jediném kroku se současně staneme jedním z hlavních hráčů na německém trhu. Zároveň se odlišíme od konkurence integrovaným obchodním modelem, který nám umožňuje pokrýt všechny důležité funkce hodnotového řetězce nemovitostí v jedné skupině – od vývoje projektu až po správu aktiv vytvářející hodnotu a prodej jednotlivých bytů či celých budov,“ uvedl generální ředitel BUWOG Daniel Riedl. „BUWOG má nyní zhruba stejný počet bytů v Německu a v Rakousku a dovršil tak svoji strategii vybudování portfolia obdobné velikosti na obou hlavních trzích.”

Podrobnosti ohledně portfolia a akvizice

Portfolio obsahující 1,09 milionů m2 pronajímatelného prostoru sestává především z obytných nemovitostí ve Šlesvicko-Holštýnsku (přibliž. 990 000 m2) a Dolním Sasku (přibliž. 85 000 m2) a dále menší skupiny nemovitostí v Meklenbursku-západním Pomořansku (přibliž. 10 000 m2) a Berlíně (přibliž. 6 000 m2). Z celého portfolia se 75 % (podle jednotek) nachází v oblastech kolem měst Kiel, Lübeck, Hamburg a Braunschweig. Akvizice bude mít formu několika akciových transakcí. 

Toto portfolio generovalo v celoročním průměru čistý studený nájem přibliž. ve výši 68 mil. EUR na základě neobsazených prostor objemu 2,3 %. 

Domy, regionální profil a potenciál růstu hodnoty jsou vysoce atraktivní pro portfolio této velikosti. Geografické rozložení také přesně odpovídá našemu definovanému regionu růstu v severovýchodním Německu,“ vysvětlil generální ředitel BUWOG Riedl. „Současné průměrné nájmy jsou – v závislosti na regionu – zčásti výrazně pod tržní úrovní. Náš obchodní plán proto předpokládá budoucí potenciál růstu nájmů.“ 

Obytné nemovitosti jsou v současnosti spravovány platformou řízení aktiv a nemovitostí Prelios Deutschland. Tuto platformu s přibliž. 300 zaměstnanci převezme BUWOG současně s akvizicí portfolia. „Tím bude nejenom zajištěn hladký přechod řízení portfolia i vysoce kvalifikovaného a integrovaného týmu, ale bude také vytvořena základna interního managementu celého německého portfolia skupiny BUWOG ve střednědobém horizontu. Proto budeme moci realizovat synergické efekty a zajistit další nákladově efektivní růst v určených regionech,” uvedl Riedl. Kromě toho budou všechny současné mandáty ke správě nemovitostí v objemu přibliž. 33 000 obytných jednotek ve vlastnictví třetích převedeny na BUWOG.

Financování: 

Kupní cena přibliž. 892 mil. EUR za výše uvedené portfolio obytných nemovitostí je splatná skupinou BUWOG v den uzavření transakce, která se předpokládá ve druhém čtvrtletí roku 2014. Financování kupní ceny je zabezpečeno spojením zhruba 402 mil. EUR v již potvrzených hypotečních úvěrech, přibliž. 213 mil. EUR zvýhodněných půjček, které zůstanou v získaných realitních společnostech, a výnosů z plánovaného vydání konvertibilního dluhopisu skupinou BUWOG. Předpokládá se, že tento na trhu standardně konvertibilní dluhopis bude mít hodnotu při vydání mezi 260 mil. a 310 mil. EUR a pětiletý termín.

IMMOFINANZ si upíše konvertibilní dluhopis BUWOG v plné výši. Zdroje k úpisu budou zajištěny překlenovacím financováním ve výši 260 mil. EUR z investiční banky a dále z vnitřních hotovostních zdrojů. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688