Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  17.02.2014 10:12:40

Souhrn událostí za leden 2014 z regionu i ze světa

CZ+Region
(CZ) Česká nezaměstnanost v lednu vzrostla z prosincových 8,2% na 8,6%. Růst jde v tomto případě na vrub sezónnosti, kterou nedokázalo výrazněji zvrátit ani teplejší počasí. Trh práce má tak zatím daleko k tomu, aby se začal lepšit. Podíl nezaměstnaných je stále vyšší i v meziročním srovnání (8,0% v loňském lednu). Počet nezaměstnaných vzrostl o 32 tis. na nový rekord 629 tis. Mírně sice roste i počet volných míst, jejich poměr k nezaměstnaným ale zase o něco klesl (z 5,9% na 5,8%).
(CZ) Zazněl další zajímavý výrok k možnosti stanovení termínu zavedení eura. Ministr zahraničí Zaorálek sice odmítl, že by vládní prohlášení mělo obsahovat závazek přijmout euro ještě v tomto volebním období, dovede si ale v té době představit vstoupení do ERM II. Připomeňme, že týden před tím ministr financí Babiš prohlásil, že v EMU nebudeme před rokem 2020.
(PL) V Polsku zazněl z centrální banky první hlas, který volá po tom, aby se neprotahovalo období, po které CB deklaruje, že nebude měnit sazby. To zatím platí do poloviny roku. Myslíme si, že k dalšímu prodloužení opravdu nedojde. Neznamená to ale, že sazby začnou hned růst. CB se pouze přepne do módu „wait-and-see“ a nechá si prostor pro okamžitou reakci. My čekáme první hike ve 4Q14.
(CZ) Ve středu byla v ČR zveřejněna ostře sledovaná lednová inflace, která v meziročním vyjádření vzrostla o 0,2%, o něco méně, než se čekalo (konsenzus 0,4% r/r). Výrazný podíl na slabém lednovém růstu měly položky v oddíle bydlení, kdy ceny elektřiny meziročně klesly o 10,5%, ceny zemního plynu o 9,1%. Nižší růst cen navíc podpořilo zrušení regulačního poplatku za pobyt v nemocnici. Guvernér Singer ve svém komentáři k aktuálnímu makroekonomickému vývoji (po zveřejnění lednové inflace) uvedl, že v současné době nevidí důvod pro změnu nastavení měnové politiky.
(CZ) MFČR vydalo střednědobé dluhopisy se splatností v roce 2019 a 2022 v celkové hodnotě 10,93 mld. . Průměrný výnos v případě emise splatné v roce 2022 poklesl oproti předchozí lednové aukci z 2,219% na 2,069% při poměru nabízeného a prodaného objemu 2,14.
(CZ) Páteční HDP skončilo velkým překvapením. Česká ekonomika si připsala q/q růst o 1,6%, trh i my jsme očekávali růst o 1p.b. nižší. Jde o třetí q/q růst vv řadě, meziročně ekonomika ve 4Q13 rostla o 0,8%, za celý rok ale stále ještě klesla o 1,1%. Paradoxně by růst po revizi mohl být i vyšší. Staťák sice nezveřejnil detailní strukturu, spotřeba by ale podle něj měla stagnovat, což nesedí s výrazným zrychlením maloobchodních tržeb v posledních měsících. Jinak růstu hodně pomohly zásoby, tady půjde ale hlavně o předzásobení se kolky u cigaret (roste spotřební dat), takže lze předpokládat, že v dalších čtvrtletích přispějí zásoby negativně. Více v naší Bleskovce.
(PL) Také polský HDP si připsal slušný růst, i když tam se to čekalo. Polská ekonomika rostla ve 4Q13 o 2,7% r/r. Za růstem stojí zřejmě čistý export (i tady se strukturu dozvíme až později). V letošním roce ale čekáme rostoucí příspěvek domácí poptávky, což by mělo vést k další akceleraci růstu. Více v pátečním Short Note (en).
(PL) V pátek ještě vyšla v Polsku inflace, která poněkud zklamala. Číslo 0,7% je o 0,2 p.b. nižší než se čekalo. Pokud by se celkový výhled inflace posunul směrem dolů, odložilo by to dále v čase ochotu CB zvedat sazby

Svět
(EMU) Evropský komisař pro ekonomiku O. Rehn tlumil dopad rozhodnutí německého ústavního soudu (více v našem minulém Týdenním startu). Podle něj je správné, že o věci bude rozhodovat Evropský a ne pouze národní soud. OMT považuje za zlomový bod ve vývoji krize. Trh by měl aktuální dění číst tak, že ECB má stále v rukou „svou bazuku s dostatkem střeliva“.
(EMU) Člen ECB E. Liikanen vidí záporné sazby jako reálnou možnost, pokud se výhled inflace v EMU dále zhorší. Na druhou stranu si ale nemyslí, že by hrozila deflace. ECB zatím drží základní sazbu na 0,25% a depozitní na nule. Minulý týden na svém zasedání sice sazby neměnila, jasně ale naznačila, že už na tom příštím by k „něčemu“ dojít mohlo. K výroku německého ústavního soudu Liikanen uvedl, že OMT je podle něj naprosto v souladu s mandátem ECB. A v podstatě totéž prohlásil německý ministr financí Schäuble. Ani on se neobává deflace a výrok německého soudu podle něj nepoškodí OMT, resp. jeho dopad na trhy. Schäuble navíc prohlásil, že je Německo připraveno pomoci rozvíjejícím se trhům, které v poslední době trpí prudkým poklesem svých měn. Pro Německo je to obzvlášť důležité, protože export na tyto trhy je významným zdrojem jeho růstu.
(EMU) Průmyslová produkce v eurozóně klesla v prosinci o něco více, než se čekalo (-0,7% m/m, konsenzus -0,3%). Probíhající oživení by však s ohledem na její výraznou volatilitu ohroženo být nemělo, konec konců stejný pokles jako celá měnová unie zaznamenal i její nejsilnější článek, jinak solidně rostoucí Německo. I přesto však v poslední době sílí hlasy, že by ECB mohla již na svém březnovém zasedání aktivovat některý z neortodoxních nástrojů k dalšímu uvolnění měnové politiky.
(Řecko) Míra nezaměstnanosti v Řecku vyskočila na 28%, což je nový místní rekord. Kvůli pokračujícímu růstu míry nezaměstnanostiŘecko bezpečně předhonilo i donedávna vedoucí Španěly, u těch se míra nezaměstnanosti zastavila na 26%. Dost katastrofální stav řecké ekonomiky (a samozřejmě stále extrémní výše dluhu k HDP) vydatně přispívá ke spekulacím, že dříve nebo později bude muset dojít k dalším odpisům řeckého dluhu.
(GER+FR) Výsledky za 4Q byly ve dvou klíčových ekonomikách EMU pozitivní. Německý HDP rostl mezičtvrtletně o 0,4% (čekalo se 0,3%) především díky exportu, který rostl znatelně rychleji než importy, zatímco domácí poptávka byla relativně slabá (osobní spotřeba mírně klesla, rostly investice). Francouzská ekonomika rostla mezičtvrtletně o 0,3% (čekalo se 0,2%). Ve Francii růstu pomohla domácí poptávka a to jak spotřeba domácností, tak investice.
(EMU) Nebylo pak takovým překvapení, že i HDP za celou EMU, které vyšlo o něco později, potěšilo. Konkrétně si ekonomika měnové unie připsala růst o 0,3% q/q a 0,5% r/r, v obou případech o jednu desetinku více než se čekalo.
(USA) Netrpělivě očekávané vystoupení J. Yellen bez překvapení. Yellen především potvrdila, že bude pokračovat v politice svého předchůdce B. Bernankeho: bude usilovat o splnění dvojího mandátu Fedu (cenová stabilita a nízká nezaměstnanost). To mimo jiné znamená, že bude pokračovat postupné ukončování kvantitativního uvolňování a že další průběh bude záviset na vývoji ekonomiky. Trh jejím vystoupením evidentně nebyl překvapen, reakce byla minimální. Dalším vystupujícím byl prezident filadelfského Fedu Plosser (známý jestřáb), který vyjádřil obavu z příliš dlouhého období nízkých sazeb a následných komplikací. Obává se, že by to mohlo vést k nestabilitě na finančních trzích. Vyjádřil zároveň nespokojenost s úrovní komunikace Fedu, specificky s nejasnostmi kolem numerických cílů jakou jsou 2% pro inflaci a 6,5% pro míru nezaměstnanosti.
(USA) Sněmovna reprezentantů schválila prodloužení pozastavení stropu zadlužení do 15. Března 2015. Dá se předpokládat, že Senát toto opatření také schválí a že tím problém se stropem zadlužení na rok zmizí z radaru. Výnosy 10letých US dluhopisů vzrostly v reakci na únorová maxima. Dohodu již schválil i Senát.
(USA) Americká míra nezaměstnanosti v současné době klesá rychleji, než FED předpokládal. S tím, jak se blíží ke klíčové hodnotě 6,5% (hranice nad kterou FED nehodlá zvyšovat sazby) sílí hlasy volající po exitu měnové politiky z režimu forward guidance, který ukazuje na možnost brzkého ukončení uvolněné měnové politiky. Podle vyjádření šéfky FEDu Janet Yellenové však širší indikátory signalizují, že trh práce stále není v dostatečně dobré kondici a prozatím tak není důvod činit převratné změny v dosavadním nastavení měnové politiky.
(USA) James Bullard z Fedu prozradil své optimistické vyhlídky pro růst americké ekonomiky v roce 2014. Ta podle něj letos poroste minimálně o 3 procenta.
(USA) Nečekaně slabé maloobchodní tržby (-0,4% meziměsíčně, čekala se stagnace) mohou souviset s mimořádně tuhou zimou ve východní části USA. Slabost se projevila hlavně u aut (bez aut maloobchodní tržby stagnovaly), ovšem ani další kategorie zboží nebyly silné. Tento údaj jen přidá k nejistotě trhu ohledně tempa trhu americké ekonomiky v dalších měsících a mohl by oživit spekulace o možnosti pozastavení ukončování kvantitativního uvolňování Fedu. Podle našeho názoru ovšem jde jen o přechodné zakolísání ekonomiky do značné míry související s extrémním počasím. Tento názor podle čerstvého průzkumu agentury Reuters také převažuje mezi analytiky sledujícími americkou ekonomiku. Letos očekávají růst amerického HDP o 2,9% (my 2,8%) a průměrnou míru nezaměstnanosti 6,4% (to vypadá poněkud pesimisticky). Proto si ani nemyslíme, že by na tento krátkodobý výkyv reagoval Fed. Trh ovšem zareagoval nervózně (akcie dolů, dolar slabší, výnosy dolů) a tato reakce je podpořena i růstem počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti na 339 000.
(Čína) Růst čínského CPI se dostal na sedmiměsíční minimum a PPI pokračuje v poklesu. Jde o důležité údaje, protože snižují riziko, že by musela Čína kvůli inflačním tlakům brzdit růst ekonomiky a snižují tak riziko zpomalení místní ekonomiky.
(USA) Průmyslová produkce je dalším ze slabších než očekávaných údajů a opět se na ní podle našeho názoru projevilo velmi nepříznivé počasí. Pokles byl plošný s výjimkou síťových odvětví, která ze zimy naopak těžila. Celkově klesla průmyslová výroba o 0,3% meziměsíčně, výroba o 0,8% meziměsíčně (z toho automobily o 5%) a síťová odvětví o 4,1% rostla. Protože bylo zpomalení způsobeno jednorázovými faktory, mělo by v dalších měsících dojít k opětovnému urychlení růstu.

David Navrátil, Ľuboš Mokráš, Petr Bittner, Jan Šedina

e-mail: research@csas.cz   

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)
Út 12:41  EUR/JPY se vrací na své předchozí maximum InstaForex (InstaForex)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688