Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  12.02.2014 15:16:57

Komentář ČNB k inflaci - intervence odvrátila hrozbu deflace

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v lednu 2014 meziročně o 0,2 %. Jde o nejnižší meziroční růst cen v lednu od roku 2003. Přitom meziměsíční pohyb cen byl nejnižším lednovým přírůstkem za celou dobu existence samostatné České republiky (v letošním lednu ceny oproti prosinci loňského roku vzrostly jen o 0,1 %). Měnověpolitická inflace, tj. inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, dosáhla meziroční hodnoty 0,1 %. Stále se tedy nacházela hluboko pod dolní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB.

Celková meziroční inflace byla v lednu letošního roku o 0,2 procentního bodu nižší oproti prognóze ČNB. Za touto odchylkou stál poněkud hlubší než očekávaný meziroční propad regulovaných cen. Ve stejném směru působil také nepatrně výraznější meziroční pokles cen v segmentu korigované inflace bez pohonných hmot ve srovnání s očekáváním ČNB. Ceny v tomto okruhu zboží a služeb dlouhodobě klesají a odrážejí přetrvávající výrazný útlum domácí ekonomiky včetně velmi pomalého růstu mezd v podnikatelské sféře. Naopak ceny potravin vzrostly v lednu meziročně o něco rychleji, než ČNB očekávala. Dopady změn nepřímých daní i ceny pohonných hmot se v lednu vyvíjely v souladu s očekáváním ČNB.

Zveřejněná data potvrzují náhled ČNB, že listopadové rozhodnutí začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby deflace. Na počátku roku 2014 se tak vlivem odeznění dopadů změn DPH a při poklesu regulovaných cen celková inflace snížila na velmi nízké, avšak kladné, hodnoty. Pokračuje přitom prozatím protiinflační působení domácí ekonomiky, zatímco oslabený kurz koruny má vliv v opačném směru. V dalším průběhu letošního roku bude inflace zrychlovat a na konci letošního roku se vrátí k 2% cíli České národní banky. Nejprve se v tom bude odrážet vliv rostoucích dovozních cen v návaznosti na oslabení kurzu koruny, od druhé poloviny letošního roku se bude do vývoje spotřebitelských cen výrazně promítat i oživení ekonomiky a rychlejší růst mezd. Na horizontu měnové politiky se pak inflace při obnoveném růstu regulovaných cen dostane do horní poloviny tolerančního pásma a poté se bude shora navracet k cíli, kde by se měla stabilizovat. V průměru tak inflace dosáhne letos hodnoty 1,2 %, což bude znamenat druhý nejnižší růst cen za posledních deset let, a v úhrnu za letošní a příští rok bude činit 1,9 %, tj. bude v průměru ležet jen nepatrně pod 2% cílem.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové a statistiky


Související zprávy:
Komentáře k inflaci - letos dojde na deflaci,...


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688