Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  29.01.2014 15:48:00

Středoevropské měny dnes pod tlakem

Středoevropské měny dnes sledovaly situaci na turecké liře, respektive jihoafrickém randu. Ani přes dramatické zvýšení úrokových sazeb ze strany turecké centrální banky (klíčová sazba byla zvýšena ze 4,50 % na 10,0 %) jsme významnější změnu nálady nezaznamenali. V bezprostřední reakci na toto půlnoční rozhodnutí sice lira vůči dolaru posílila o zhruba čtyři procenta, během dnešního dne však ještě více odepsala a kurz se opět přibližuje historicky nejslabší úrovni, která byla zaznamenaná v pondělí. Více než 4 % dnes ztrácel i jihoafrický rand, který atakoval čerstvé čtyřleté dno.
Výprodejní tlaky na měny rozvíjejících se trhů se v regionu podepisují zejména na kurzu maďarského forintu. Ten dnes odepsal více než dvě procenta, když se kurz vyšplhal až k úrovni 310 HUF/EUR. Zhruba procento dnes ztratil polský zlotý. Relativně nejlépe se dařilo české měně, která oslabila přibližně o čtvrt procenta, když byla v odpoledních hodinách na mezibankovním trhu testována úroveň 27,55 CZK/EUR.
Klíčový pro další vývoj na rozvíjejících se trzích bude výsledek večerního jednání amerických centrálních bankéřů. Paradoxně dobré zprávy z USA potvrzující oživení největší světové ekonomiky může způsobit rychlý odliv kapitálu v rozvíjejících se zemí, a to zejména těch, které trpí nějakou formou makroekonomické nerovnováhy (jako například země s hlubokými schodky běžného účtu platební bilance) či politickou nestabilitou. Z pohledu české měny je dobrou zprávou to, že česká ekonomika žádnou formou nerovnováhy netrpí, české hospodářství není přístavem spekulativního kapitálu, který by teď hrozil odlivem a hlavně díky ČNB již koruna v listopadu a prosinci výrazně oslabila. Prozatím tedy nevidíme důvod, aby se kurz české měny odpoutal výrazněji od hladiny 27,50 CZK/EUR.
Turbulence na rozvíjejících se trzích se podepsaly i na českém dluhopisovém trhu. Snaha investorů přesouvat prostředky do bezpečnějších aktiv vede zejména k silné poptávce po amerických státních dluhopisech. Do skupiny "bezpečných" instrumentů patří i české státní dluhopisy, které též z této situace profitují. Česká výnosová křivka se tak dnes posunula zhruba o 3 bb níže. 

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688