Martin Beneš (HB Partners)
Investice  |  27.01.2014 10:14:53

Uran má nakročeno na růst ceny – Japonsko vyhodnocuje výsledky testů domácích reaktorů

Japonsko, kdysi největší výrobce nukleární energie asijského sektoru, by mohlo v letošním roce opětovně nastartovat jeden z každých pěti jaderných reaktorů. Stát by se tak mohlo po ukončení právě probíhajícího vyhodnocování testů stávajících zařízení.

 

Kompletní odstavení všech reaktorů a následné spuštění prověrek bylo důsledkem zemětřesení a následné havárie v jaderné elektrárně společnosti Tokyo Electric Power Co. v japonské Fukušimě v březnu roku 2011. Od té doby propadla cena uranu na světových trzích o 51%.

 

Dle názoru analytiků oslovených agenturou Bloomberg by mohlo být v letošním roceJaponsku znovu zprovozněno až 10 reaktorů . Tato země je bez atomové energie od loňského září, kdy bylo v reakci na havárii ve Fukušimě odstaveno všech zbývajících 50 reaktorů a byly zahájeny zevrubné bezpečnostní testy.

 

V rámci jiného průzkumu agentury Bloomberg analytici očekávají, že cena uranu dosáhne v letošním roce průměrných 41 USD za váhovou libru a že tedy oproti stávající úrovni posílí o 14%.

 

Následný nárůst poptávky po uranu by pomohl zvýšit zisky producentských společností od Kazachstánu po Austrálii, z nichž některé po propadu ceny zmíněné komodity byly nuceny ukončit aktivity na nových projektech a produkci v důlních zařízeních.

 

Znovu otevření jaderných reaktorů by pomohlo Japonsku vymanit se ze stávající závislosti na importování fosilních paliv, což bylo jedním z faktorů, které vedly ke stávajícímu rekordnímu deficitu na účtu zahraničního obchodu.   

 

Cena uranu na světových trzích v loňském roce v reakci na pokles poptávky propadla v srpnu až o 21% na 34 USD za libru, tedy nejvíce od roku 2008 a na nejnižší úroveň posledních osmi let. V průměru se uranroce 2013 pohyboval na ceně 38,45 USD za libru. Přitom v květnu roku 2007 se zmíněné atomové palivo obchodovalo za 152 USD za libru. Úterní obchodní seanci tohoto týdne uzavřel futures kontrakt na burze Nymex cenou 35,90 USD za libru.

 

Z celkového množství je sedm společností, které požádaly o bezpečnostní prověrku svých dohromady 16-ti jaderných zařízení. Mezi tyto společnosti patří například největší japonská elektrárenská společnost Tokyo Electric, Tohoku Electric Power Co., či Chugoku Electric Power Co. Dle názoru analytiků je pravděpodobné, že bezpečnostními zkouškami v letošním roce projde 10 jaderných zařízení z 16-ti. 

 





Naši zkušení makléři se na kapitálových trzích pohybují již mnoho let a dokáží poradit i ve složité situaci.
Přistupujeme ke každému klientovi individuálně, ať již se jedná o začínajícího investora a tradera nebo o zkušeného burzovního profesionála.

Jsme vždy připraveni Vám poradit s implementací konkrétních obchodních strategií, kterým důvěřujeme a které mají svou historii. Tam kde ostatní utíkají z boje, my vidíme příležitost.

Pro více informací navštivte www.hbpartners.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688