BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  15.01.2014 13:11:49

General Motors prodal loni obdobně vozů jako Volkswagen, obnovuje výplatu dividend

Největší americká automobilka General Motors (GM) vlastně potvrdila očekávání trhu, že se poté co přešla zpět plně do soukromých rukou, navrátí k výplatě dividend. Již v pondělí na autosalonu v Detroitu finanční ředitel automobilky D.Ammann uvedl, že společnost je blíže k obnovení výplaty dividend. Naposledy automobilka General Motors vyplácela dividendyroce 2008 nedlouho před svým bankrotem.

Jakoby u příležitosti převzetí otěží automobilky první ženou (Mary Barra) došlo včera po uzavření trhů ke zveřejnění, že firma v březnu vyplatí dividendu 0,30 USD/akcii. Rozhodné datum pro nárok bylo stanoveno na 18.3. (ex-date 14.3.), samotná výplata proběhne konkrétně 28.3. Pokud automobilka zachová výši dividendy i v následujících kvartálech, lze ve vztahu ke včerejší závěrečné ceně 40,02 USD hovořit o tzv. dividendovém výnosu ve výši 3 %, tedy o obdobné úrovni jako u konkurenčního Fordu (F). General Motors by na roční bázi měla na dividendách vydat téměř 1,67 mld. USD. Pro porovnání konsolidovaný ziskroce 2012 dosáhl 6,19 mld. USD.

General Motors v příštím měsíci bude nejspíše reportovat již 16tý kvartální zisk v řadě, když má za sebou z hlediska prodejů rekordní rok. Dle včerejších firemních zpráv automobilka loni zvýšila prodeje o 4,5 % na celkem 9,71 mil. vozů. Není tak ale vlastně zcela jasné, zda opět překonala koncern Volkswagen, který v sobotu oznámil, že prodal "více než" 9,7 mil. vozů. Poslední hlavní automobilka Toyota Motor (TM), která loňský boj nejspíše vyhraje, zatím celkový údaj nezveřejnila. Naposledy včera informovala o prodejích v Evropě, které meziročně vzrostly o 9 569 vozů na celkových 847 540 (včetně vozů Lexus). Prodeje hybridů z toho dosáhly rekordních 156 863 vozů (+43 %). Tržní podíl si tak zde automobilka zvýšila ze 4,5 % na 4,7 %.

Přestože zahájení výplaty dividend u General Motors se všeobecně očekávalo, její výše je oproti očekávání trhu spíše v optimističtějších odhadech. Dle BHS tak lze dnes na trhu očekávat pozitivní reakci a tedy i možné atakování dosavadních maxim na titulu.

Další údaje o prodejích vozů v loňském roce či výhledu sektoru například v článku Ve světě se loni prodalo přes 82 mil. vozů, Čína vede.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688