Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  11.12.2013 18:14:16

Zrušení anonymních akcií na majitele již za 3 týdny, transparentnost firem to ale nezvýší, obchází to přes zahraniční firmy

Od konce anonymních akcií si zákonodárci slibovali zprůhlednění firemních struktur a omezení korupce. Výsledkem od ledna platných opatření je zvýšení administrativní zátěže pro akcionáře více než 13 000 společností a minimální pokrok v dohledávání skutečných vlastníků společností. Kdo stojí o robustní anonymitu bez jakýchkoli omezení, dosáhne ji snadno i po zrušení anonymních akcií na majitele a to za částku odpovídající ceně běžné zahraniční dovolené.

Co se stane od 1. 1. 2014

Od tohoto data přestávají existovat anonymní akcie na majitele, jejichž prostřednictvím je podle statistik společnosti Bisnode ovládáno přes 13 000 společností. Ze zákona, tedy automaticky budou změněny na akcie na jméno. Dokud nebudou akcie převedeny na akcie na jméno, zaknihovány v Centrálním depozitáři nebo imobilizovány u obchodníka s cennými papíry, čeká akcionáře řada restrikcí. Nejpodstatnější je omezení vlastnických práv, zejména nemožnost akcie prodat nebo vyplatit dividendu. Těmito omezeními budou vlastníci nuceni svoji situaci řešit.

Uvedení akcií do souladu se zákonem vyžaduje provedení řady administrativních kroků, které znamenají náklady minimálně v řádu tisíců korun za notářské poplatky. „Akcionáři jsou povinni svolat valnou hromadu, změnit stanovy akciové společnosti a zaplatit notáři poplatky ve výši zhruba 5 000 . Pokud je ve stanovách napsáno, že valnou hromadu je nutné svolat například zveřejněním inzerátu v tisku, náklady dosáhnou desítek tisíc korun. Z naší zkušenosti zhruba dvě třetiny akciových společností mají ve stanovách uvedenu povinnost oznamovat valnou hromadu prostřednictvím tisku,“ upozorňuje Mária Ščamburová, obchodní ředitelka Společnosti Online a dodává: „Odhaduji, že přes 90 % akcionářů přepíše anonymní akcie na akcie na jméno. Akcie na majitele jsou pro většinu akcionářů pouze nejjednodušší způsob ovládání společnosti.“

Zachování anonymity v českém právním řádu nebude možné

Pokud vlastník chce zachovat omezenou anonymitu před veřejností, lze využít zaknihování akcií v Centrálním depozitáři nebo imobilizaci v bance, případně u obchodníka s cennými papíry. Zatím však není jasné, jak velký okruh úředníků bude mít k citlivým informacím přístup. Je pravděpodobné, že kvůli vyměřování daní budou mít do databází přístup úředníci všech finančních úřadů, což stupeň anonymity výrazně snižuje.  Od Nového roku bude možné k držení majetku využít také svěřenský fond. „Svěřenský fond ze své podstaty znamená anonymní vlastnictví. Majetek vyčleněný do svěřenského fondu nemá vlastníka, je pouze spravován v něčí prospěch. Nevýhodou je ztráta přímé kontroly nad majetkem. Velkou nejistotou je nejasná navazující daňová legislativa a další předpisy. Z tohoto důvodu považuji využití svěřenského fondu za značně problematické a doporučil bych jej až v momentě, kdy bude nejen jasná legislativa, ale budeme se moci opřít také o verdikty soudů“, doporučuje Michal Friedberger, Managing Partner společnosti Akont Trust Company.

Kdo chce zůstat anonymní, nová opatření snadno a legálně obejde

Zrušení anonymních akcií na majitele je pouze prvek českého právního systému, nijak neovlivňuje a ani nemůže ovlivňovat vlastnictví české společnosti prostřednictvím zahraniční firmy.  „Anonymitu půjde nadále zachovat prostřednictvím zahraniční společností. Mezi nejužívanější jurisdikce patří Kypr a USA, z offshore jurisdikcí poskytují robustní anonymitu Antiqua, Seychely nebo Britské Panenské Ostrovy. Vlastníkovo soukromí zůstane zachováno před veřejností i úřady. Přesto, že anonymita poskytnutá offshore jurisdikcemi je značná, není absolutní. Například pokud by se vlastník dopouštěl trestné činnosti, zůstává dohledatelný,“ dodává Michal Friedberger.

Proč je dobré si anonymitu zachovat?

Existuje řada dobrých důvodů, proč by měl vlastník trvat na zajištění své anonymity. V ČR (na rozdíl od většiny evropských zemí) jsou informace o vlastníkovi snadno a zdarma dohledatelné prostřednictvím internetu a propojit vlastníka s jeho společnostmi a nemovitým majetkem je snadné. Díky Obchodnímu rejstříku a v něm obsažené Sbírce listin lze dohledat dokonce i některé příjmy fyzické osoby, například vyplacené dividendy.

Dalším podstatným důvodem ochrany soukromí je zabezpečení podnikání. Pokud vlastník ovládá více společností, je výhodnější nepřiznávat jejich spřízněnost. Zejména v situaci, kdy je snadné podávat beztrestně šikanozní insolvenční návrhy je výhodnější, když obchodní partneři a konkurence nemají přehled o tom, jaké společnosti a majetek vlastník ovládá.

 

Příklad zajištění anonymity vlastnictví prostřednictvím seychelské společnosti:

1.      Založení seychelské společnosti

Je založena seychelská společnost, která v současnosti zajišťuje vysoký stupeň anonymity. Tamní úřady totiž požadují po firmě minimum informací. Seychelský obchodní rejstřík obsahuje pouze jméno společnosti, IČ, datum založení a její stanovy. V praxi tak lze pouze ověřit, jestli daná společnost existuje, nikoli kdo ji vlastní. Seychely umožňují ovládat společnost prostřednictvím anonymních akcií na majitele, což dále posiluje ochranu vlastníka.

2.      Změna anonymních akcií na akcie na jméno

Akcie na majitele jsou nahrazeny akciemi na jméno a jako akcionář je jmenována seychelská společnost. Přepis akcií lze zajistit tak, aby akcionář zůstal anonymní.

3.      Vzniká mezinárodní holdingová struktura

Vzniká mezinárodní struktura, která plně vyhovuje českému právu a zachovává svému vlastníkovi plnou anonymitu před veřejností i úřady. Přitom není vlastník žádným zákonem omezen na svobodě podnikání. Platí pro něj stejná pravidla jako pro ostatní podnikatele. Je třeba upozornit, že toto řešení nepřináší žádné daňové výhody a image akciové společnosti vlastněné seychelskou společností je relativně nízká.

 

Definice základních pojmů:

Onshore daňové ráje – dle přesného názvosloví se nejedná o daňové ráje, ale o tzv. země daňových pobídek. Země nabízející tyto daňové výhody jsou mnohdy součástí EU. Onshore destinaci volí podnikatelé, kteří se chtějí vyhnout vysokým daním nebo se chtějí řídit zákony jiné země. Zejména v západní Evropě jsou zákony pro podnikatele jednodušší, jasnější a snadněji vymahatelné. Onshore společnosti nejsou podezřelé obchodním partnerům nebo finančním úřadům.

 

Onshore společnosti mají tyto základní charakteristiky:

·         Jsou založeny podle místních zákonů a mohou obchodovat s jakýmikoli subjekty z různých zemí

·         Jsou povinny platit daně z příjmů právnických osob v místě své rezidence

·         Musí vést účetnictví, podávat daňová přiznání a zpravidla také podléhají auditu

 

Typickými zástupci onshore zemí jsou: Nizozemsko, Lucembursko, Kypr, Malta, Švýcarsko, USA nebo Velká Británie.

Offshore daňové ráje – jedná se o destinace, které mají k podnikatelskému prostředí mimořádně benevolentní vztah. Daně se blíží nule, minimální jsou také požadavky na zápis do obchodního rejstříku nebo při určování identity vlastníka společnosti. V českých podmínkách se tyto společnosti zakládají z důvodu skrytí skutečného vlastníka. EU a USA se snaží proti daňovým rájům bojovat, ale výsledky se blíží nule. Daní za sídlo společnosti v offshore destinaci je zvýšená podezřívavost obchodních partnerů i finančních úřadů.

 

Offshore společnosti mají tyto základní charakteristiky:

  • Jsou založeny podle místních zákonů, avšak nevyvíjí (nesmí vyvíjet) podnikatelské aktivity na území rezidenčního státu

  • Výnosyobchodních aktivit dané společnosti nejsou v této zemi zdaněny

  • Daně se platí formou ročního poplatku „za existenci“

  • Zpravidla nemusí předkládat žádné účetnictví ani podávat daňová přiznání.

 

Typickými zástupci offshore zemí jsou: Antigua, Bahamy, Belize, Bermudské ostrovy, Britské Pan. Ostrovy, Jersey, Gibraltar, Lichtenštejnsko, Nizozemské Antily, Panama, Seychelská republika.

________________________________________________________________

Akont Trust Company

Vznikla v České republice v roce 1992. Za dobu působení si získala pozici lídra trhu v oblasti mezinárodního daňového plánování pro střední firmy. Od roku 2000 působí Akont Trust Company také na Slovensku (Akont Slovakia), kde se stala dominantním hráčem v oblasti daňových služeb a offshore poradenství.

Akont Trust Company poskytuje komplexní poradenství v oblasti hledání daňových úspor, právní ochrany a anonymity vlastnictví majetku. Rozsah služeb sahá od jednoduchého zakládání firem v zahraničí až po návrh struktury a správu komplexního mezinárodního holdingu. Akont Trust Company je jedním ze zakládajících členů Unie Offshore poradců České republiky. www.akont.cz 







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688