Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  29.11.2013 14:25:57

ING IM: V r.2014 globální růst zrychlí díky růstu USA a Japonska

· Vývoj akcií bude tažen lepšími podmínkami pro růst zisků

· Rozvíjející se trhy potřebují k dosažení potenciálu strukturální reformy a odlišný růstový model

Na každoroční konferenci ING IM věnované výhledu pro nadcházející rok, která proběhla v úterý 19. listopadu 2013 v Londýně, společnost představila svá očekávání v ekonomické a investiční oblasti. V roce 2014 bude podle ING IM pokračovat zrychlování globálního růstu, což bude velmi úzce spjato s dalším vývojem zejména americké a japonské ekonomiky.

ING IM odhaduje růst USA nad potenciálem díky uvolněnější fiskální politice, ozdravování soukromého sektoru a měnové podpoře. ING IM zároveň očekává, že „Abenomice“ se podaří oživit Japonsko, ačkoliv se nedomnívá, že by k odblokování firemních úspor bylo potřeba nějakých dalších opatření, a zdůrazňuje, že růst spotřebních daní bude nadále představovat riziko poklesu.

Pokud jde o Evropu, ING IM očekává, že tento region poroste zhruba na úrovni svého potenciálu s tím, že již bude daleko méně zatížen fiskálními a úvěrovými brzdami než během recese v letech 2011 - 2012. Nerovnováhy budou přesto bránit růstu domácí poptávky nad úrovní potenciálu a ECB bude pravděpodobně udržovat příliš utaženou politiku. Rizika poklesu jsou přítomna i na rozvíjejících se trzích, a to v důsledku prudkého nárůstu zadlužení v uplynulých letech, přičemž tyto země naléhavě potřebují strukturální reformy .

Valentijn van Nieuwenhuijzen, ředitel pro strategii ING IM, k tomu uvedl: „Při pohledu do roku 2014 vidíme, že dochází k postupnému zlepšování podmínek potřebných pro trvale udržitelnou konjunkturu a k celkovému poklesu nerovnováh. Proces oddlužování v USA výrazně pokročil s tím, že u domácností se poměr dluhů k příjmům vrátil na úroveň roku 2003, zatímco čisté jmění se nadále soustavně vylepšuje a kapitálová přiměřenost amerických bank je nejvyšší v uplynulých dvou desetiletích. Výsledky oddlužování Evropy jsou smíšené. Významného pokroku Evropa dosáhla u konkurenceschopnosti svých periferních států , F rancie a Itálie však v tomto ohledu zaostávají. Navíc nerovnováhy na rozvíjejících se trzích naléhavě vyžadují strukturální reformy a jiný růstový model.“

„Celkově stále očekáváme globální oživení, neboť politická opatření snížila řadu možných rizik. Dynamická (rizikovější) aktiva mají dobrou podporu pro další růst, ale s větším rozptylem (vyšší volatilitou). Z toho důvodu upřednostňujeme v rámci aktiv akcie a mezi regiony Evropu, zatímco u státních dluhopisů a regionu rozvíjejících se trhů zůstáváme opatrní.“

ODHADY PRO JEDNOTLIVÉ KATEGORIE AKTIV

Pevně úročená aktiva (fixed income)

Společnost ING IM upozorňuje, že výnosy dluhopisů (yield) jsou na historickém minimu, zatímco rozpětí (spread) mezi výnosy jednotlivých druhů dluhopisů (např. korporátní vs. státní) jsou na historickém průměru, přičemž výnosy státních dluhopisů (government bonds) vykazují rostoucí trend. Navíc ve vztahu k makroekonomickým a mikroekonomickým trendům zůstávají tato rozpětí atraktivní.

ING IM zdůrazňuje, že makroekonomické prostředí zůstává z globálního pohledu příznivé s tím, že v poslední době došlo k určitému efektu dohánění (catch-up effect) v Evropě a Číně. Zároveň rozhodnutí Fedu z druhého pololetí letošního roku, že prozatím nebude ukončovat politiku kvantitativního uvolňování, ve svém důsledku podporuje růstové tendence a celkový proces ekonomického oživení.

Z výše uvedených důvodů ING IM v rámci pevně úročených aktiv (fixed income) a spreadových produktů udržuje sklon k růstu, s podprůměrným zastoupením státních obligací a nadprůměrným zastoupením spreadových produktů. V této oblasti ING IM preferuje zejména dluhopisy s vysokým výnosem a také státní dluhopisy periferních zemí eurozóny.

Akcie

Společnost ING IM očekává, že růst akcií bude v roce 2014 tažen lepšími podmínkami pro růst zisků firem (earnings fundamentals), přičemž předpokládá, že hlavními tahouny budou Evropa, Japonsko a cyklické akcie.

Patrick Moonen, stratég pro oblast akciových trhů ING IM, k tomu uvedl: „Očekáváme mírný růst výnosů s určitým rozšířením marží díky nízkým vstupním nákladům , zejména v oblasti pracovní síly. Úroky a odpisy zůstávají na nízké úrovni. Dalším motorem růstu zisku na akcii pak budou odkupy akcií. “

„Za uplynulý rok šel celosvětový růst kapitálových nákladů spíše dolů, v důsledku liknavého hospodářského růstu, nejistotě vedoucí k hromadění hotovosti a přísným úvěrovým podmínkám. Nyní se však již podmínky pro investování zlepšují. Je zde zřejmý potenciál k růstu, většímu využívání kapacit a v důsledku toho i vyšší ziskovosti.“

Obrátíme-li pozornost ke klíčovým tématům v oblasti investic, ING IM zdůrazňuje, že Evropa bude těžit z hospodářského obratu a výrazného nárůstu zisků, přičemž největšího nárůstu by měly dosáhnout periferní státy . To vše, společně s historicky nižšími cenami evropských akcií v porovnání s USA, vysokými rizikovými prémiemi a klesajícími systémovými riziky, znamená pro evropské investice v nadcházejícím období vynikající poměr rizika a návratnosti.

Pokud jde o Japonsko, ING IM očekává krátkodobou fázi konsolidace, kdy japonská centrální banka (BoJ) vyčkává, zatímco hlavním motorem současného ekonomického vývoje zůstává domácí měna (japonský jen). Dlouhodobější vyhlídky jsou však příznivé , podepřené silnými makroekonomickými daty , vysokým růstem zisků a uvolněnou měnovou politikou, která by podle všeho měla vydržet i nadále.

Z hlediska celkové alokace aktiv se ING IM i nadále zaměřuje na cyklická odvětví, a to s ohledem na zlepšení na trzích s bydlením, na trhu práce a předpokládaný nárůst výdajů firem. Zastoupení stabilních růstových odvětví zůstává podprůměrné, neboť podle ING IM jsou tato odvětví stále příliš populární a předražená.

Rozvíjející se trhy

Nízké rizikové prémie na rozvíjejících se trzích , nízké reálné úrokové sazby a vysoké reálné efektivní měnové kurzy podle ING IM znamenají, že riziko poklesu všech aktiv na rozvíjejících se trzích zůstane i nadále vysoké. Při pohledu do budoucna se ING IM domnívá, že bez smysluplných strukturálních reforem má růst na rozvíjejících se trzích jen omezený prostor k oživení s tím, že Čína představuje dlouhodobější riziko.

Maarten-Jan Bakkum, stratég pro oblast rozvíjejících se trhů ING IM, k tomu uvedl : „Je zde neustálý tlak na růst rozvíjejících se trhů , a to navzdory rostoucí poptávce z trhů vyspělých. Navíc rozdíl v růstu mezi těmito dvěma „regiony“ se zmenšil na nejnižší úroveň od roku 2001.“

„Při pohledu do budoucna existují dvě hlavní vnější rizika, konkrétně zpomalení hospodářského růstu v Číně s očekáváním 5 % růstu do roku 2016 a „normalizace“ americké měnové politiky, která povede ke snížení toku kapitálu na rozvíjející se trhy.“

„Zároveň jsme určili čtyři vnitřní problémy tohoto regionu, konkrétně: rozšiřující se nerovnováhy, horší konkurenceschopnost, horšící se prostředí pro investice a nedostatek strukturálních změn.“

Z těchto důvodů ING IM mezi rozvíjejícími se ekonomikami preferuje Jižní Koreu, Tchaj-wan a Mexiko, neboť se domnívá, že jde o trhy s omezenou makroekonomickou nerovnováhou a nenarušenou konkurenceschopností, které mohou těžit z oživení poptávky na vyspělých trzích. Zároveň ING IM nadále drží nadprůměrné pozice v Řecku, neboť tento trh stále těží z dramatických makroekonomických změn, které proběhly v uplynulých letech, a z aktuálního oživení růstu v eurozóně .

ING IM naopak snižuje své investiční pozice v Indonésii, Jižní Africe a Brazílii, neboť všechny tři země trpí vysokou makroekonomickou nerovnováhou, nedostatkem smysluplných reforem a velkým objemem místních aktiv v rukách zahraničních vlastníků. Podprůměrné pozice drží i u Thajska a Malajsie, neboť zde existuje vyšší politické riziko a silný příliv kapitálu zde vedl k výraznému nárůstu úvěrů.

Pavla Kubínová

ING Investment Management (C.R.)
Sales & Marketing Department

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688