TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.11.2013 17:52:35

VÁNOČNÍ CUKROVÍ: 12 nejlepších tradičních českých receptů! PŘEHLED OD ŠÉFKUCHAŘE

Proč ale nevyzkoušet lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní postupně mizí? Tradiční cukroví zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky.

Vánoce Češi slaví konzervativně: 80 procent z nich tráví svátky v rodinném kruhu, což je nejvíce v Evropě. Stejné procento dává přednost vánočnímu cukroví připravovanému doma.

 

„Hospodyňky se ale stále drží stejných receptů a tradiční druhy cukroví, jako jsou například sádlovky nebo ischelské dortíčky, se na českých stolech objevují málokdy. Je škoda, že lidé zapomínají na původní recepty, které pekly naše babičky. Přitom výborných receptů na vánoční cukroví existuje nespočet. Například Masarykovo cukroví patří k těm, na které se skoro zapomnělo, přitom je vynikající a jeho příprava je opravdu snadná,“ řekl Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.
 

Zhruba čtvrtinu Čechů vánoční svátky stresují. Aby proběhlo pečení v klidu, je dobré udělat si plán předem. „Při pečení více druhů cukroví není v lidských silách připravit vše najednou. Proto je dobré začít perníčky, protože ty potřebují na odležení nejdelší dobu. Následují vanilkové a ořechové druhy a různé sušenky. Naopak nepečené cukroví stačí připravit pár dní před Vánocemi. Těsto na všechny druhy pečeného cukroví je dobré připravit den předem,“ doporučil Radek David, který se letos v soutěži profesionálních kuchařů European Catering Cup umístil na čtvrtém místě.

 

RECEPTY podle šéfkuchaře Radka Davida
 

Husarské koláčky plněné pikantní marmeládou
 

Co je potřeba: 300 g hladké mouky, 100 g ořechů, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky
 

Postup: Ořechy rozdrtíme najemno. V míse smícháme všechny sypké suroviny včetně ořechů. Přidáme nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce odpočinout do druhého dne. Těsto rozkrájíme na čtvrtiny, z každé vyválíme váleček o průměru cca 2 cm a odkrajujeme asi 0,5cm kousky. Z nich tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Poté do nich vytlačíme koncem vařečky důlky. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 7 minut. Koláčky necháme vychladnout. Smícháme 150 g rybízové marmelády a 75 g moučkového cukru a plníme do důlků.


Sádlovky s důlkem plným marmelády

 

Co je potřeba: 170 g hladké mouky, 150 g sádla, 150 g moučkového cukru, 60 g kakaa

Postup: Uděláme si z mouky, sádla, cukru a kakaa hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek. Plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak plníme marmeládou.


Ischelské dortíčky v hořké čokoládě
 

Co je potřeba: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých neoloupaných mandlí, 140 g másla, citronová kůra, vanilka, na špičku nože skořice
Nádivka: 100 g cukru, 1 lžička rumu, 20 g rybízové marmelády, 150 g opražených rozmixovaných lískových ořechů
 

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce uležet do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout, polovinu tvarů potřeme marmeládou a druhou ořechovou nádivkou a opatrně spojíme k sobě, necháme ztuhnout a namáčíme vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobíme půlkami ořechů nebo mandlí. Necháme zaschnout.
 

Sacher dortíčky
 

Co je potřeba: 420 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 280 g másla, 4 žloutky, kakao, vanilka, citronová kůra, čokoláda na vaření
 

Postup: Ze surovin si připravíme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary, v polovině vypíchneme střed a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout a poté plné hvězdičky potřeme marmeládou, zakryjeme je vykrojenými hvězdičkami. Poté potíráme čokoládovou polevou.
 

Křehké mušličky plněné drcenými ořechy
 

Co je potřeba: 280 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce
Náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, špetka citronové kůry, lžíce rumu
 

Postup: Hladké těsto (uděláme ho z uvedených surovin), zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme na pomoučeném válu plát asi 2 mm silný. Vykrajujeme z něj kolečka, do středu dáme malý kopeček připravené náplně, kolečko i s náplní v půlce přehneme a okraje těsta k sobě po obvodu přitiskneme. Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předem vyhřáté na 170 °C asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.
 

Nadýchané ořechové rohlíčky z formičky

Co je potřeba: 100 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 125 g mletých vlašských ořechů, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g másla

Postup: Vypracujeme z ingrediencí hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček rohlíčků tak, aby nebyly moc plné, těsto se při pečení vyfoukne. Formičky vložíme do trouby předem vyhřáté na140 °C a pečeme asi 20 minut. Ještě horké vyklepneme z formiček. Necháme vychladnout, konce rohlíčků namáčíme do čokoládové polevy.

Masarykovo cukroví
 

Co je potřeba: 180 g vlašských ořechů, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 lžíce kakaa holandského typu, 1 žloutek, moučkový cukr na obalení
 

Postup: Ořechy na 2 hodiny namočíme do studené vody, pak je nahrubo nasekáme. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Vytvarujeme z něj válečky o průměru cca 4 centimetry a necháme je v lednici nebo v mrazáku ztuhnout. Z válečků krájíme kolečka, klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.
 

Perníčky
 

Co je potřeba: 650 g hladké mouky (nebo lze i namíchat hladkou s žitnou), 200 g moučkového cukru, 100 g másla, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 1 prášek do perníku, cca 180 g medu, 20 g kakaa, skořice
 

Postup: Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme to potravinové fólie a uložíme do chladničky odpočinout, nejlépe do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 °C dozlatova. Po upečení přetřeme žloutkem rozmíchaným s trochou studené vody. Po vychladnutí zdobíme cukrovou polevou (1 bílek, cca 150 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy).
 

Staročeské pracny (medvědí tlapky)
 

Co je potřeba: 120 g vlašských ořechů, 150 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička kakaa
 

Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Upečené pracny vyndáme, necháme chvilku zchladnout a ještě horké je vyklepneme z formiček a obalíme ve vanilkovém moučkovém cukru.
 

Čokoládové oválky s pařížským krémem a mandlí
 

Co je potřeba: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 2 žloutky, 30 g kakaa, vanilka, citronová kůra
 

Postup: Uděláme si z mouky, cukru, másla, žloudků, kakaa, vanilky a citrónové kůry hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout, případně několik dní odležet. Před zdobením krémem dáme na každý oválek trochu malinové marmelády a půlku mandle.

Krém: 300 ml smetany ke šlehání, 150 g kvalitní čokolády, 30 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 250 g másla

Postup: Smetanu přivedeme k varu, přidáme čokoládu a necháme ji rozpustit. Za stálého míchání opatrně přisypeme polohrubou mouku a provaříme. Stáhneme z plamene a vmícháme jeden žloutek. Hmotu zchladíme. Mezitím si necháme při pokojové teplotě povolit máslo, které vyšleháme spolu s čokoládovou hmotou. Krémem naplníme cukrářský sáček a zdobíme připravené korpusy. Dáme do chladničky zchladnout a poté namáčíme v čokoládové polevě, dozdobíme druhou půlkou mandle.
 

Karamelové slzičky polévané hořkou čokoládou
 

Co je potřeba: 210 g hladké mouky, 140 g mletých vlašských ořechů, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 1 lžíce kakaa, 2 žloutky, trocha nastrouhané kůry z citronu
 

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C si 7 minut. Necháme vychladnout a několik dní odležet. Následně zdobíme karamelovým krémem.
 

Krém: 1/2 karamelového salka, 250 g másla, čokoládová poleva na ozdobu

Postup: Zkaramelizované salko prošleháme s máslem. Krémem naplníme cukrářský sáček a ozdobíme jím slzičky. Necháme v lednici (nebo mrazáku) zatuhnout a na závěr namáčíme do čokoládové polevy.
 

Ořechy plněné krémem zdobené bílou čokoládou a drcenými ořechy

Co je potřeba: 350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 120 g vlašských ořechů, 250 g másla
 

Postup: Hladké těsto si připravíme z uvedených surovin. Zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 8 minut. Upečené ořechy vyndáme z trouby, necháme chvilku zchladnout a ještě horké vyklepneme z formiček. Necháme vychladnout a několik dní odležet. Následně plníme krémem.
 

Krém: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 50 g nastrouhaných vlašských ořechů


Postup:
Změklé máslo vyšleháme s máslem dohladka, přidáme rum a mleté ořechy. Krém dáme do cukrářského sáčku a plníme ořechy. Spojíme vždy dva kusy korpusu k sobě. Konce ořechů namáčíme v čokoládové polevě a posypeme drcenými ořechy.

 

 

 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.12.2022Recept na zaručeně křehké linecké cukroví Barbora Hoření (Barbora Hoření)
20.12.2021Vánoční recept na cukroví: sádlovky s džemem Akademiekvality.cz (Regionální potravina + Klasa)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688