STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  21.11.2013 09:06:31

Rezervní časy dolaru končí

Autor: Lukáš Holan, 20.11.2013

Bude dolar i nadále přes masivní inflaci v posledních desetiletích plnit funkci rezervní měny či bude nahrazen například čínským juanem? Co je to vůbec rezervní měna a jakou funkci plní?

 

Pojem rezervní měna používáme tehdy, pokud odkazujeme na využití určité měny (nejčastěji amerického dolaru) jako prostředku, který slouží pro vypořádání mezinárodních obchodních transakcí. Pokud tedy například Česká republika nakupuje zboží od Číny, tak ji raději zaplatí právě americkým dolarem než českou korunou a naopak. Dolar je považován za rezervní měnu z toho důvodu, že jej ostatní země stále drží v obrovském množství pro usnadnění mezinárodního obchodu.

Co musí měna splňovat, aby usnadnila mezinárodní obchod? Je to velmi jednoduché. Musí být vydávána národem, který se sám angažuje velkou měrou v mezinárodním obchodu a nadále tato měna musí držet svou hodnotu vůči ostatním komoditám na stálé úrovni v průběhu času. Právě tyto dva faktory určují poptávku po měně, kterou země drží ve svých rezervách.

Více zajímavých globálních článků můžete nalést zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/globalni

Počátky rezervní měny

Za vůbec první rezervní měnu můžeme považovat britskou libru šterlinku. Největší část mezinárodních obchodů probíhala právě ve zlatě, ale většina zemí spatřovala mnohem pohodlnější držbu libry místo zlata. Jak tedy mohli tyto země obchodovat? Země důvěřovali Bank of England, tedy anglické centrální bance, která garantovala směnu zlata v pevně stanoveném kurzu vůči libře

Status rezervní měny netrvá navždy, jak nám dokazuje následující obrázek.

 

Nástup dolaru jako rezervní měny

Dolar se stává rezervní měnou po konci 2. světové války na základě mezinárodní smlouvy, kterou podepsali země účastnící se měnové konference v Bretton-Woods. Za výslovným účelem sledování Federální rezervního systému (FED) byl zřízen Mezinárodní měnový fond (IMF), který dohlížel na to, aby byl dolar stabilní měna nepodléhající inflaci a pevně směnitelná za zlato v poměru 35$ za trojskou unci zlata (31,103 gramů zlata).

Bohužel tento závazek pevného směnného kurzu dolaru za zlato nebyl FED schopen plnit, a to ať už nedostatečnými zásobami zlata, ale také díky nedostatečné efektivnosti kontroly ze strany Mezinárodního měnového fondu. FED byl tedy donucen zvolit buď změnu směnného kurzu či úplně odstoupit od zlatého standartu, k čemuž doopravdy došlo roku 1971.

I přes odstoupení od zlatého standartu a  tím pádem zániku pevného směnného kurzu dolaru ke zlatu plnil dolar nadále funkci měny pro plynulé vypořádání mezinárodního obchodu, jelikož neexistovala vhodnější měna, která by tento účel splňovala plnou měrou. Jako náhradou se mohla zdát německá marka, ale poptávka po dolaru byla nadále silnější a také psychologické faktory sehrály svou roli, kdy USA bylo považována za ochránce západních zemí před komunismem.

Devalvace dolaru vůči zlatu v průběhu času:


Zdroj: http://pricedingold.com/us-dollar/

Dnešek jako počátek změny?

V současné době jsme svědky počátku změn, které pramení jak z politiky FEDu, který neustále oslabuje kupní sílu dolaru a tím některé velké obchodní země či firmy (např. Čína, Německo, Japonsko) používají pro vypořádání obchodů jiné měny než zmíněný americký dolar. Jako příklad můžeme použít americký chemický koncern DuPont, který stále více používá na svých obchodních účtech čínský juan či euro. Dolaru však pomáhá to, že i ostatní měny podléhají tlaku vlád a jsou devalvovány (devalvace = oslabení měny). Typickým příkladem může být japonský jen, který byl devalvován ještě více než dolar za účelem „nakopnutí“ japonské stagnující ekonomiky.

Více zajímavostí naleznete zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/zajimavosti

Stále více zemí si je vědomo toho, že dolar je více než kdy jindy náchylný ke ztrátě své pozice rezervní měny a snaží se toto místo ukořistit pro sebe. Čína, která je mimochodem největší věřitel USA a pyšní se druhou největší ekonomikou na světě (viz. obrázek), již začala zvyšovat své zásoby zlata a zavedla kontroly, které brání tomu, aby zlato opouštělo Čínu, což by mělo vést k navázaní čínské měny na zlato, zvýšit poptávku po čínském juanu a snížit poptávku po americkém dolaru. V praxi by to tedy znamenalo, že největší obchodní země by snížili své rezervy dolarů, které by se tak navrátili do USA a zapříčinily by tak růst cen. Jak moc by tyto ceny vzrostly? Na to je velmi těžké odpovědět, ale měli bychom mít na paměti, že množství dolarů držených v cizině je stejné jako množství dolarůUSA.

Největší ekonomiky na světě:


Nicméně USA nadále pokračují v uvolňování kvantitativní měnové politiky, což nadále zapříčiňuje oslabování dolaru jako rezervní měny a může vést k růstu cenUSA. Konečné důsledky kvantitativního uvolňování měnové politiky nám budou známi v následujících měsících či letech, kdy FED tuto politiku omezí či změní.

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688