Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.11.2013 16:35:55, aktualizováno 19.11.2013 08:52:05

Další dividendy od TO2 už zřejmě nečekejte! PPF umí vytáhnout peníze z firmy i jinak

Další osud akcií TO2 je po převzetí majority ze strany PPF zatím stále doslova ve hvězdách. Investoři čile spekulují o dalším osudu akcií na pražské burze. Klíčovou otázkou bude patrně postoj nového vlastníka k doposud klíčové otázce tohoto titulu, kterou již po mnoho let byla dividendová politika. Ta byla doposud velmi štědrá, s obvyklým výnosem kolem 10%. Výše dividend byla v posledních letech naprosto klíčovou hodnotou, která poměrně jednoznačně vymezovala a určovala vývoj titulu na burze.

Jaký bude postoj nového vlastníka k této klíčové otázce potažmo jaký bude další osud titulu ve vztahu k této otázce. Z reakcí předních domácích brokerů je zřejmé, že vyhlídky jsou v tomto ohledu spíše neradostné a šance na nějaké pozitivní překvapení spíše jen malé či mizivé.

Samotná PPF se k tomuto tématu zatím nechce vyjadřovat. Podle tiskového mluvčí PPF Radka Stavěla se bude nový vlastník k dalším krokům v TO2 vyjadřovat až poté, co bude dokončena samotná transakce, což by mělo být v průběhu několika měsíců.



Podle Tomáše Menčíka ze společnosti Cyrrus bude mít PPF pravděpodobně významně odlišný pohled na dividendy. "Telefónica CR pravděpodobně významně navýší podíl dluhu směrem k efektivnějšímu financování. Aktuálně má společnost jen 3 mld. CZK dluhu, což je žalostně málo. PPF může navýšit dluh i o více než 10 mld. CZK, což jim částečně vrátí hotovost, kterou budou muset na nákup utratit. Otázkou je, kolik takhle z firmy „vytáhnou“ a kolik jim ještě zbyde na dividendy. Myslím si, že pokud by firma zůstala na burze, dividendu by zrušila, aby se nemusela o hotovost dělit s minoritními akcionáři a hotovost by z firmy mohla „vytáhnout“ například dalším dluhem. Myslím si, že PPF získá dostatečný balík akcií na to, aby mohla zbývající akcionáře z burzy vytěsnit. Logickým cílem by mělo být stažení firmy z burzy.", míní Tomáš Menčík.


Podle Jiřího Zendulky ze společnosti BH Securities bude další osud dividendové politiky pod novým vlastníkem naprosto klíčovou otázkou z pohledu další existence titulu na BCPP. "Pokud nový majoritní vlastník oznámí, že není jeho záměrem v nejbližších letech vyplácet dividendu, může být osud akcií na trhu zpečetěn. Už i vzhledem k několik let klesajícím ziskům společnosti, byla pro mírnění ztrát titulu podporou právě dividenda (myšleno ve spojitosti i s benefity jako např. ze snížení základního kapitálu). Nevyplácení dividend by dle mého pro většinu i velkých zahraničních institucionálních investorů (a není jich málo) vedlo k rozhodnutí své podíly raději prodat v rámci nabídky povinného odkupu akcií. Jak známo PPF historicky své investice chtěla kontrolovat plně a myslím, že v tomto případě dojde ke stejnému směrování. Právě příp. nevyplácení dividend ji v tomto směru tedy může hodně „pomoci“, míní Jiří Zendulka.


Podle Milana Vaníčka z J&T Bank je dividendový osud zatím nejistý a důležitý bude především výsledek povinného odkupu. "Je tu několik scénářů. Za prvé, plné ovládnutí = pak je zřejmě dividendová politika (vzhledem k minoritám) irelevantní vzhledem k tomu, že by titul nebyl na BCPP, a tudíž by to byla nulová zpráva pro ostatní akcionáře (ti by neexistovali). V tomto případě by už bylo jen na novém vlastníku zda bude chtít dividendu udržet, či si vygenerované CF posune jiným způsobem do skupiny.

Druhým scénářem je, že povinná nabídka nebude úspěšná ze 100 %, pak bude záležet na tom zda PPF dosáhne na tzv. vytěsnění minoritních akcionářů = pak by byl scénář obdobný viz výše. Zde je důležité zda bude chtít PPF ovládnout společnost ze 100 %. Pokud PPF nezíská potřebný podíl pro vytěsnění minoritních akcionářů a zároveň by bylo rozhodnutí o zachování titulu na burze (nebude usilovat o 100 %), pak se můžeme zabývat otázkou ohledně budoucí dividendové politiky z pohledu minoritních akcionářů. PPF bude spíše využívat vytvořené CF pro vlastní potřebu, resp. pro využití profinancování dané akvizice. Zároveň si nejsem jist zda by PPF byla ochotna se o vytvořené CF dělit s minoritními akcionáři. Musím však podotknout, že pro daný model není žádná relevantní podpora vzhledem k absenci obdobné zkušenosti.

Tento názor může být mylný a PPF může chtít ponechat TEF CR na burze za stávajících podmínek (včetně dividend) například díky dohodě s TEF SM, ale taková podrobnost mi není známa a potenciálně to ani PPF nemusí ovlivnit. Zde bych rád podotknul, že rozhodnutí o tom zda bude PPF potenciálně 100% vlastníkem (resp. 95% vlastníkem vzhledem k tomu, že TEF SM má stále 4,9% podíl) není úplně na straně PPF, ale na straně současných minoritních akcionářů a jejich ochotě využít povinného odkupu.
Určitým vodítkem může být také současný vývoj na trhu, který indikuje, že investoři víceméně čekají do odkupu, který hodlají využít a ti co na něj nechtějí čekat, tak prodávají, což mi odpovídá na otázku proč je titul pod tlakem. Kdyby si investoři byli jisti, že titul má větší hodnotu než bude odkup pak nevidím důvod proč by titul aktuálně nestál více. Tím by trh rovněž něco naznačoval PPF.
I fundamentálně nevidím příliš prostor nad 300 /akcii a to asi i trh vzhledem k cílovým cenám analytiků." uvádí Milan Vaníček.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688