BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  14.11.2013 15:35:16

Cisco Systems odkoupí akcie za 15 mld. USD, výhled však zklamal

V technologickém sektoru značně sledovaná Cisco Systems (CSCO) včera po uzavření trhů zveřejnila své hospodářské výsledky. Za fiskální 1Q zisk klesl na 2 mld. USD (-4,6 %), tj. 0,37 USD/akcii. Po očištění o mimořádné položky zisk dosáhl 0,53 USD vs. očekávání 0,51 USD. Příjmy vzrostly na 12,1 mld. USD (+1,8 %), když trh však očekával 12,3 mld. USD. Hrubá marže nicméně vzrostla na 63 %, tj. nad očekávání samotné firmy (61-62 %), resp. i trhu ve výši 61,9 %.

Zklamáním však byl výhled pro současný kvartál končící v lednu, resp. celý fiskální rok. V 2Q firma očekává pokles příjmů o 8-10 %, tj. v peněžním vyjádření 10,9-11,1 mld. USD. Očekávání trhu bylo přitom nastaveno na 12,6 mld. USD. Tržby pod 11 mld. USD přitom firma naposledy zaznamenala v 3Q 2011. Očištěný zisk by pak měl dosáhnout 0,45-0,47 USD/akcii oproti očekávání 0,52 USD. Ve srovnání s loňským ziskem 2,02 USD/akcii firma očekává vlastně možnou stagnaci, resp. 1,95-2,05 USD/akcii. Trh očekával růst na 2,10 USD.

Výhled tak vlastně navazuje na již dříve oznámené 5 % propouštění v důsledku přerušení růstového zájmu o produkty společnosti, když telekomunikační společnosti omezily své investice. Firma zmínila i vliv říjnového vládního „shutdown“, které mělo ovlivnit podnikatelskou důvěru. CEO J.Chambers dopad pro firmu vyčíslil na 50 mil. USD.

Za 1Q Cisco Systems odkoupila vlastní akcie za 2 mld. USD, resp. 84 mil. akcií za průměrnou cenu 23,65 USD. Výsledky, resp. oznámený výhled ji nyní nejspíše pomohou odkupovat vlastní akcie levněji. Firma každopádně oznámila, že program odkupu navyšuje o dalších 15 mld. USD, tj. na celkových zhruba 16,1 mld. USD. „Společnost má vydáno na 5,36 mld. akcií, tj. objem odkupu je velmi výrazný, resp. i jen ve vztahu ke včerejší zavírací ceně tvoří 12,5 % emise“, uvádí Jiří Zendulka z BHS.

Akcie v „after hours“ reagovaly na souhrn zpráv propadem i o 11 %, když v řádné seanci uzavřely na 24 USD. Pokles tak indikuje, že se titul dle BHS technicky dostane ze střednědobého růstového trendu, který se od loňského léta na titulu vytvořil. Na druhou stranu u hladiny 21 USD lze spatřovat výraznou technickou oporu a tedy i možnou zajímavou krátkodobou investiční příležitost. Titul by se v případě udržení mohl totiž následně navrátit ke spodní hranici zmiňovaného trendu, který nyní bude rezistencí.

Vývoj akcií Cisco Systems za poslední dva roky z vyznačením vybraných technických úrovní naleznete na http://www.bhs.cz/zpravodajstvi/cisco_systems_odkoupi_akcie_za_15_mld__usd__vyhled_vsak_zklamal

Hospodářské výsledky již vyvolaly i řadu změn doporučení, resp. především snížení cílových cen. Nejpesimističtější je zatím Credit Suisse, která snížila cíl z 21 USD na jen 20 USD či JPMorgan s cílem 21 USD. Svůj naopak pozitivní výhled dokonce potvrdila BMO Capital s cílem 29 USD

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688