Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.11.2013 10:58:46

Komentáře k průmyslu - oživení nabírá na síle

Poslední údaje z průmyslu přináší další střípek do skládačky svědčící o pokračujícím oživení české ekonomiky. V září se výroba v tomto sektoru meziročně zvýšila 7,1 procenta. Rychleji průmyslová produkce rostla naposledy v červnu 2011. Notným dílem k tomu přispěl kalendář, tedy skutečnost, že letošní září mělo o dva pracovní dny více než stejný měsíc loňského roku. Nicméně i po očištění o kalendářní variace se výroby zvýšila o 2,0 procenta.

Výrazné zvýšení průmyslových tržeb z přímého vývozu (+14,3 procenta) ukazuje, že cestu z recese vydláždila české ekonomice především zahraniční poptávka. A nejde jenom o oživení eurozóny, která je nejdůležitějším obchodním partnerem, Průmyslové firmy v šetřeních uvádí, že rostou nové zakázky také z USA, Ruska, Asie či Latinské Ameriky.

Nejvýrazněji ze z růstu poptávky v zahraničí profitovaly automobilky, jejichž produkce v září stoupla o 17,8 procenta. S automobilkami je do značné míry svázán osud firem vyrábějícím plasty a gumové výrobky, jejich produkce v září stoupla o 12,4 procenta. Solidní růst zaznamenala také výroba kovodělných výrobků (13,8 procenta) a výroba eklektických zařízení (16 procent).

Naopak nevýrazný výsledek navzdory vyššímu počtu pracovních dnů přináší kompletace výpočetní techniky a elektroniky (0,8 procenta). S recesí se nadále potýkají doly, zejména těžba uhlí (-10,4 procenta).

Na růst produkce a tržeb prozatím ještě nenavázal zaměstnanost v průmyslu. Ta se v září meziročně snížila o 0,9 procenta. Kombinace rostoucí výroby a klesající zaměstnanosti vede ke zvýšení produktivity práce v průmyslu o 8,2 procenta. Při růstu průměrné mzdy meziročně o 2,9 procenta tedy došlo k poklesu jednotkových mzdových nákladů o 4,9 procenta.

Optimismus po další měsíce přináší růst nových zakázek o 16 procent, přičemž exportní zakázky stouply o 18,9 procenta, zatímco domácí o 10,7 procenta. Příznivou indikací je také pokračování rostoucího trendu indexu nákupních manažerů. Ten v říjnu stoupl na 54,5 bodu a dosáhl nejvyšší hodnoty od června 2011, přičemž ke zlepšení přispěly všechny dílčí složky tohoto indexu.

Za celý letošní rok ukazuje prognóza na pokles průmyslové výroby o 0,3 procenta. Pokud se naplní předpoklady o pokračujícím zlepšování ekonomické situace v zahraničí i domácí ekonomice, mohl by příští rok průmysl zaznamenat růst zhruba o 3 procenta.

David Marek, Patria Finance


Oživení průmyslu táhne jednoznačně zahraniční poptávka, čehož je dokladem jednak růst zahraničních zakázek o 18,9 % a také nárůst tržeb průmyslových podniků, které obchodují přímo se zahraničím, a to o 14,3 %.

Podle právě zveřejněné statistiky ČSÚ průmyslová produkce v září ve srovnání s předchozím měsícem poklesla o 2,8 %. V meziročním srovnání však došlo k růstu o 7,1 %. Po očištění o vliv pracovních dnů (letošní září mělo o dva pracovní dny více) produkce vzrostla o 2,0 %. Pozitivní výhled do budoucna nabízí meziroční nárůst nových zakázek o plných 16,0 %.

Oživení průmyslu táhne jednoznačně zahraniční poptávka, čehož je dokladem jednak růst zahraničních zakázek o 18,9 % a také nárůst tržeb průmyslových podniků, které obchodují přímo se zahraničím, a to o 14,3 %. Oživuje však i domácí poptávka. Nové zakázky z tuzemska vzrostly o 10,7 % a jedná se o nejvyšší nárůst za poslední tři roky!

V září se i nadále dařilo výrobě motorových vozidel (meziroční růst o 17,8 %), kovovým a kovodělným výrobkům (meziroční růst o 13,8 %) a elektrickým zařízením (meziroční růst o 16,0 %). Na druhé straně produkce klesla u výroby elektřiny a plynu (meziročně pokles o 4,0 %) a tradičně v odvětví těžby a dobývání (meziroční pokles o 8,3 %).

Oživení v průmyslu se však ještě kladně nepromítlo do zaměstnanosti. Průměrný evidenční počet zaměstnanců byl v září v meziročním srovnání o 0,9 % nižší.

Souhrnně lze zářijová data z průmyslu hodnotit pozitivně. V meziměsíčním srovnání sice září nenavázalo na silný srpen, ale v ročním porovnání zaznamenalo poměrně silný růst. Dobrá reálná data z průmyslu tak navazují na předstihové ukazatele, které signalizovaly oživení již od konce jara. Nezbývá než zopakovat, že pozitivní impulsy pochází opět z vnějšího prostředí, tedy ze zahraničí. Díky lepším datům, o průmyslové produkci v posledních měsících, je zlepšen i výhled na celý letošní rok. Průmyslová produkce by měla letos meziročně poklesnout jen o 1,0 %.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.06.2023Euro před zítřejší ECB nabíralo na síle (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.06.2019Oživení tuzemského průmyslu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
14.02.2019Zlato a stříbro nabírá síly k dalšímu postupu. Ing. Zdeněk Ďuriš (EKKA-Gold s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688