Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  01.11.2013 13:42:25

Akciové indexy v říjnu s výraznými zisky - PX posílil o 6%, nejlépe ČEZ a Erste, propadákem CETV

Začátek října byl na akciových trzích ve znamení složité situace ohledně amerických veřejných financí, která způsobila negativní výkonnost většiny indexů zkraje měsíce. Nejprve to bylo omezení výdajů vládního rozpočtu, v jehož důsledku skončily statisíce státních zaměstnanců na nuceném neplaceném volnu a nevycházely makroekonomické statistiky, a poté v zásadě odložení řešení ohledně zvýšení stropu zadlužení o několik měsíců. Zatímco ten první faktor měl (a bude mít kvůli očekávané slabší vánoční nákupní sezóně) bezesporu negativní dopad na americkou ekonomiku a hrál důležitou roli v tom, proč FOMC ani na svém říjnovém zasedání nepřistoupilo k omezení programu kvantitativního uvolňování (QE), ten druhý potenciálně hrozil defaultem amerického dluhu s obřími negativními implikacemi pro kapitálové trhy v některých parametrech srovnatelných s potížemi z let 2007/8. V druhé polovině měsíce pak na trhy dorazila rally a vytáhla indexy výše (například S&P 500 a DAX dokonce na svá historická maxima). K tomu jim dopomohl posun očekávání trhu, kdy Fed zahájí omezování QE, z konce letošního roku na začátek příštího a také úspěšná firemní výsledková sezóna. Ta opět překonává odhady nejen na úrovni zisku, ale i tržeb. Nejlepší bilanci z pohledu zisků vůči odhadům zatím má finanční sektor, který těží z růstu americké ekonomiky, a pak také těžařský sektor, kde se firmám v souhrnu celkem daří čelit relativně slabým cenám komodit skrze úspory. To se pak odráží například v pokračování relativně slabých finančních výsledků výrobců těžební techniky, jako jsou například Caterpillar a Joy Global. Navzdory historicky slabší říjnové sezónní výkonnosti, tak akciové indexy ve výsledku končí měsíc s pozitivní výkonností u hlavních indexů (S&P 500, Stoxx Europe 600 a DAX) v rozmezí 3-5 %. Tomu tentokrát úspěšně sekundovala i pražská burza, především díky nárůstu akcií tzv. "blue chips".

Index PX za poslední měsíc posílil o 6 procent, přičemž se dařilo zejména titulům, které byly ohroženy potenciálem zvýšení daní po volbách. Pravděpodobnost zvýšení daní se výrazně snížila, což katapultovalo ceny akcií ČEZu o 13%, Komerční banky o 9% a Telefonicy CR o 4%. Největší propad zažily akcie mediální skupiny CME, která varovala před dalším kolem navyšování kapitálu (-42%). Před výsledky posilovala i Fortuna (+8%). Ostatní tituly nezaznamenaly výraznější pohyby.

Po výrazné povolební rally podle nás ceny akcií ČEZ i Komerční banky již dosáhly své fundamentální hodnoty. Na druhou stranu může mírně pozitivní sentiment – především v závislosti na jejich 3Q 13 výsledcích – ještě pokračovat.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688