Grant Capital (Grant Capital)
Investice  |  29.10.2013 09:56:39

Twitter vs. Facebook - IPO !

Tržby společnosti Twitter v posledních třech letech výrazně rostly z necelých 30 mil. USD v roce 2010 na téměř 317 mil. USD v roce 2012. Čistý zisk společnost zatím však nevykazuje! Upravený provozní zisk, resp. ztráta, činila v roce 2010 51 mil. USD, v roce 2011 se ztráta mírně snížila na necelých 43 mil. USD a v roce 2012 společnost vykázala upravený provozní zisk EBITDA mírně přes 21 mil. USD. Největší světová sociální internetová síť Facebook vydala akcie za pět miliard dolarů, v přepočtu 97 miliard korun. Jde o největší nabídku akcií v historii technologického sektoru a jednu z největších vůbec. Tržby Facebooku dosáhly 3,71 miliardy dolarů během roku, kdy vstupoval na burzu. Což byl zhruba dvojnásobek oproti roku 2010 a 24násobek za předchozí čtyři roky. Manažery emise byly Goldman Sachs, Bank of America, Barclays Capital a JP Morgan plus Allen & Co. Twitter dosáhl provozního zisku EBITDA kolem 21 mil USD i za první pololetí letošního roku. Hospodaření se tak blíží odhadům analytiků. Hlavním zdrojem příjmů Twitteru je reklama.

V rámci primární emise (IPO) bude nabídnuto 70 mil. ks nových akcií s předpokládaným pásmem upisovací ceny v oblasti 17 – 20 USD za akcii. V rámci opce mohou manažeři společnosti získat ještě dalších 10,5 mil. ks akcií. Twitter má zatím 474,7 mil. ks akcií v držení managementu a několika významných finančních institucí. Primární úpis by měl proběhnout 6. listopadu a akcie zahájí obchodování na burze NYSE 7. listopadu. Hlavními manažery primárního úpisu jsou banky Goldman Sachs, JP Morgan a Morgan Stanley.

Tržby Twitteru sice nejsou, tak vysoké jako v případě Facebooku. Nicméně Twitter už by mohl mít prochozenou cestu svého tržního vývoje na americkém trhu a nemusel by se hned po úpisu dostat do enormně překoupené oblasti. Vzhledem k oblibě sociálních sítí na trhu, menšímu počtu mrtvých účtů a cílenější reklamě by se dalo předpokládat, že Twitter by se měl vydat spíše cestou úspěšnějšího LinkedIn (přes 400% zhodnocení od upisovací ceny). Nicméně i neúspěšné IPO Facebooku (přes 75% do plusu od upisovací ceny) láká ke vstupu do primárního úpisu Twitteru.

Jan Formánek


Společnost GRANT CAPITAL se specializuje na zprostředkování obchodů s akciemi na burzách v ČR, Evropě a USA. Pro více informací navštivte www.grantcapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688