Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  29.10.2013 08:48:18

Volby 2013: Politický pat a malé plus pro ekonomiku

Parlamentní volby v ČR skončily dle očekávání vítězstvím ČSSD, která získala 20,45 % hlasů. Druhé v pořadí bylo hnutí ANO Andreje Babiše, třetí KSČM. Do sněmovny se dostalo celkem sedm stran.

 

Počty mandátů jednotlivých stran v PS PČR (volby říjen 2013)
Počty mandátů jednotlivých stran v PS PČR (volby říjen 2013)

 

Ani etablovaná levice, ani etablovaná pravice nemají šanci sestavit vládu. Klíče má v rukách trojice nových nebo staronových subjektů – ANO, Úsvit přímé demokracie a KDU-ČSL.

 

I když ČSSD volby vyhrála, její výsledek (pro stranu nejhorší v moderní historii) je jedním ze dvou největších překvapení voleb a důvodem, proč budou povolební vyjednávání komplikovaná. Druhým překvapením je úspěch protestního hnutí ANO 2011 Andreje Babiše, které se z nuly stalo druhou nejsilnější stranou. Slabý výsledek dosažený stranami minulé koalice (ODS a TOP 09) se naopak čekal.

Co bude znesnadňovat povolební vyjednávání o sestavení vlády?

  • Slabý zisk vítězné ČSSD a nemožnost spolupráce se samotnou KSČM, ve kterou minimálně část ČSSD doufala. ČSSD bude navíc nyní zmítána vnitřní nestabilitou.

  • Roztříštěnost politické reprezentace, která nyní čítá 7 stran.

  • Silná pozice nečitelného, nevyhraněného, ryze protestního hnutí ANO, bez kterého se žádná smysluplná vláda zřejmě neobejde.

 

Nejpravděpodobnější koalicí se nám vzhledem k avizovanému odchodu TOP 09 a ODS do opozice a vzhledem ke kategorickému odporu Úsvitu podílet se přímo na vládě jeví spolupráce ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která by disponovala na české poměry pohodlnou většinou 111 hlasů. ČSSD a KDU-ČSL jsou této možnosti dle předběžných vyjádření nakloněny. Klíčový bude postoj ANO, které zisk 18,65 % musel překvapit, a které tak je nuceno převzít odpovědnost. Předvolební slova o tom, jak se zdiskreditovanými stranami nebude spolupracovat, nejspíše nebudou platit.

V případě, že taková koalice vznikne, bude ale inherentně nestabilní. KDU-ČSL a ČSSD jsou ideově koherentní, levicově orientované strany, které sice mají rozdílné názory na některé věci (církevní restituce), z nemalé části se však dokáží shodnout (zrušení druhého pilíře penzijního systému, pravidelná valorizace penzí, podpora rodin, zdravotnictví, ale i daně). U ANO je však situace výrazně horší - 47 poslanců, o kterých skoro nic nevíme, za stranu, jejíž jedinou charakteristikou je protest, nejspíše nebude stabilním blokem. Programový překryv s ČSSD/KDU-ČSL je celkem malý. Shoda by se asi dala najít na snížení DPH (pokud ovšem jiné příjmy dovolí) a minimálním důchodu, určitě ne v otázce daní, penzijního systému a dalších.

Ačkoli nejsme politologové, vidíme nezanedbatelné riziko předčasných voleb. Klub ANO bude dle nás nestabilní, vzhledem k protestní povaze hnutí a šíři jeho elektorátu (hlasy získalo snad u všech stran spektra, od ČSSD po TOP 09) je velice pravděpodobný pokles popularity. To bude plodit obecnou politickou nestabilitu.

Jaké dopady voleb se dají čekat na ekonomiku, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

 

Americký akciový trh směřuje k extrémnímu výprodeji, drobní investoři ale mají šanci se mu vyhnout

 

 

Americký akciový trh směřuje k extrémnímu výprodeji, drobní investoři ale mají šanci se mu vyhnout

Mark Spitznagel, zakladatel Universa Investments, uvedl v rozhovoru s Mariou Bartiromo na CNBC, že je současný americký akciový trh velice pokřivený a směřuje ke kolapsu a obrovskému výprodeji. Hlavním hybatelem toho všeho je podle něj Fed.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688