Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  24.10.2013 15:59:01

EY: V ČR vzrostl za 1H počet nákupů a prodejů firem o 43 %

    regionu střední a jihovýchodní Evropy počet transakcí rostl o 20,7 %

    Z mezinárodního srovnání vychází ČR jako silný regionální investor – ze zemí střední a jihovýchodní Evropy se může pochlubit největším počtem nákupů v zahraničí

    ČR se zvýšila hodnota zveřejněných transakcí, nejvíce se investovalo do výroby, služeb a nemovitostí

Praha, 24. října 2013 Český trh fúzí a akvizic rostl v první polovině roku 2013 oproti stejnému období roku 2012 více než trh v celém regionu střední a jihovýchodní Evropy a měl, co do počtu realizovaných transakcí, našlápnuto k nejlepšímu výsledku od receseroce 2009. Za významným nárůstem transakční aktivity v Česku stojí vedle celkového trendu v středoevropském regionu také významné zvýšení úspěšnosti transakcí
v sektorech, které loni nebyly atraktivní – například IT či chemický průmysl.

V první polovině roku 2013 tuzemští investoři realizovali 73 transakcí, tedy meziročně o 43 % více, z čehož 17 transakcí představovaly jejich nákupy v zahraničí. Po započtení 26 transakcí realizovaných v Česku zahraničními investory je tak první polovina roku s 99 realizovanými obchody z hlediska transakční aktivity nejsilnější od hospodářského útlumu v roce 2009.

Objem obchodů s uveřejněnou hodnotou v první polovině roku dosáhl 1,18 miliardy USD oproti 1,52 miliardy USD v předchozím roce.

„Jednoznačně pozitivní trend, svědčící o třech významných faktorech: roste koupěschopná poptávka po českých firmách, roste počet transakcí, které se podaří úspěšně uzavřít a roste aktivita českých firem v zahraničí. Protože však nedošlo k prodeji žádné velké firmy, oproti loňskému roku, je celková hodnota transakcí nižší. Do statistiky totiž není započtena akvizice společnosti Net4G v objemu 2,05 miliardy USD, která do konce pololetí nebyla finálně dokončena,“ říká Petra Wendelová, partnerka poradenské společnosti EY pro fúze a akvizice.

Z mezinárodního srovnání vychází Česko jako silný regionální investor – ze zemí střední a jihovýchodní Evropy se může pochlubit největším počtem nákupů v zahraničí. „Zájem českých firem o investice v zahraničí vytrvale roste již několik posledních let. Např. v Maďarsku je Česká republika aktuálně druhým nejvýznamnějším investorem. České (a polské) firmy mají také tradičně dobrou pověst na Balkáně, kde jsou v poslední době velmi aktivní. Český investor je v tomto regionu vnímán jako nositel inovace, kapitálu a západních technologií. Existují však i technologické štiky jako třeba brněnský Tescan, který aktivně vyhledává akviziční cíle skutečně po celém světě,“ říká Petr Kříž, výkonný ředitel oddělení transakčního poradenství EY v České republice.

 

Odhadovaná velikost M&A trhu v České republice

Velikost M&A trhu v Česku meziročně poklesla o 14,8 % na 2,34 miliardy USD. Důvodem poklesu je menší počet objemově velkých transakcí. Průměrná velikost transakce, jejíž hodnota byla zveřejněna, klesla o více než polovinu na 47 milionů USD. Hodnota transakce byla v první polovině roku zveřejněna u 25 % obchodů, což znamená meziroční růst o 3 %.

 

Nejvýznamnější transakcí uskutečněnou českými investory v zahraničí byl nákup Středoslovenské energetiky, a.s. (49 %) Energetickým a průmyslovým holdingem a.s. (hodnota transakce 516 mil. USD).

Zastoupení investorů

Meziročně aktivnější byli jak strategičtí, tak finanční investoři. Aktivita finančních investorů vzrostla o více než 90 %, čímž jejich podíl na celkovém objemu transakcí vzrostl na 21 % (z 16 % v první polovině loňského roku).

Převaha tuzemských transakcí se mírně snížila ve prospěch transakcí směřovaných do zahraničí, přesto však obchody mezi domácími subjekty stále tvořily nadpoloviční většinu všech transakcí. Růst investic ze zahraničí přesně kopíroval rostoucí trajektorii celého trhu.

Domácí investoři svými zahraničními investicemi opět cílili především na sousední země – na Slovensko (5 transakcí), do Rakouska či Německa (po 2 transakcích). Zájem o společnosti v Česku prokázaly tradičně subjekty z USA (6 transakcí) či Německa (5 transakcí). Obvyklou dvojici doplnili investoři ze Švýcarska, kteří také v Česku zrealizovali pět transakcí, především v oblasti výroby.

 

Zastoupení odvětví ekonomiky

Pozice nejoblíbenějších odvětví tradičně zastaly oblasti výroby (14 transakcí) a služeb (12 transakcí, ale meziroční pokles o 30 %), mezi něž se s 13 zaznamenanými transakcemi vklínil sektor nemovitostí (připomeňme, že analýza EY zachycuje pouze nemovitostní transakce realizované nemovitostními fondy, či holdingy). Významným nárůstem se ve sledovaném období mohl pochlubit sektor obchodu (50% meziroční růst na 12 transakcí), energetiky (50% růst a 9 transakcí), IT (růst z jedné transakce v roce 2012 na sedm v roce 2013) a chemie (opět z jedné transakce v roce 2012 až na pět v roce 2013).

 

Top 10 největších zveřejněných transakcí v první polovině roku 2013 (ČR)

 

 

 

 

 

 

Cílová společnost (% podíl)

Stát

Kupující

Stát

Hodnota transakce (v mil. USD)

1

Stredoslovenská energetika, a.s. (49 %)

Slovensko

Energetický a průmyslový holding a.s.

ČR

516

2

Elektrárna Chvaletice (100 %)

ČR

Litvínovská uhelná a.s.

ČR

207

3

Část skupiny Generali PPF Holding (navýšení o 51 %)

Rusko, Ukrajina, Kazachstán, Bělorusko

Skupina PPF

ČR

105**

4

RAFINÉRIE IZHEVSK (100 %)

Rusko

Obchodní tiskárny, a.s.

ČR

65

5

D PLAST-EFTEC a.s. (navýšení o 50 %)

ČR

Ems-chemie holding AG

Švýcarsko

65

6

Teplárna Otrokovice a.s. (100 %)

ČR

Petr Lamich

ČR

51

7

Stará Celnice (100 %)

ČR

Invesco Real Estate

USA

50

8

Kancelářský komplex Zlatý kříž (100 %)

ČR

Anero

ČR

31

9

MBF Czech s.r.o. (100 %)

ČR

PREměření, a.s.

ČR

16

10

TYRES KNĚŽMOST, a.s. (100 %)

ČR

HORSCH Group

Německo

13

Zdroj: M & A Barometr H1 EY

Akvizice společnosti Net4gas (provozovatel plynové přepravní soustavy) skupinami Allianz a Borealis (prodávajícím byla skupina RWE) byla největší oznámenou transakcí v první polovině roku 2013 (velikost transakce přesáhla 2 miliardy dolarů), transakce však byla definitivně dokončena až 2. srpna 2013.

** Transakce představuje část procesu vypořádání majetkových podílů po ochodu skupiny PPF ze společného podniku s italskou pojišťovací skupinou Generali (celá operace není v této tabulce zanesena, neboť představuje navýšení podílu majoritním akcionářem a tedy nesplňuje

jednu z deklarovaných podmínek)

 

 

Fúze a akviziceregionu střední a jihovýchodní Evropy

Akviziční trh ve střední a jihovýchodní Evropě (Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Řecko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko) jako celek vzrostl o 20,7 %. V regionu se zvýšil v první polovině roku 2013 počet transakcí na 659 (z 546 transakcí v první polovině roku 2012). Nejvíce transakcí se uskutečnilo v Turecku (138), na druhém místě skončilo Bulharsko (109) a třetí Polsko (104). Ze všech 11 zemí pouze tři ohlásily pokles počtu realizovaných transakcí – Řecko, Polsko a Slovinsko. Nicméně hodnota transakcí poklesla oproti první polovině roku 2012 o 41,8 %.

 

regionu bylo v první polovině roku 2013 oznámeno 659 realizovaných transakcí s odhadovanou celkovou velikostí 13,11 mld. dolarů. Nejatraktivnějšími obory z pohledu počtu transakcí byly výroba (97 transakcí), maloobchod & velkoobchod (62 transakcí) a IT (62 transakcí). Z pohledu hodnoty realizovaných transakcí to byly bankovnictví a finanční služby, velkoobchod & maloobchod a chemický průmysl.

Domácí transakce (provedené domácími investory) byly nejvíce populární v Chorvatsku, Bulharsku, Polsku, Maďarsku a Rumunsku.  Naopak nejvíce  transakcí v zahraničí realizovali investoři z  České republiky (17), a to především na Slovensku (7 transakcí). Na druhém místě se umístilo Polsko a Turecko shodně s dvanácti transakcemi v zahraničí. Nejvíce aktivní v regionu byla Česká republika (12) a Polsko (11).

Zajímavé je, že pouze 2,6 % transakcí překročilo hodnotu 100 mil. dolarů. Vůbec největší transakcí s oznámenou hodnotou byla v první polovině roku 2013 koupě turecké Yapi Kredi Sigorta německou Allianz SE za více než 913 mil. dolarů.

 

Top 10 největších transakcí v první polovině roku 2013regionu střední a jihovýchodní Evropy

Cílová společnost

Stát

Kupující

Stát

Hodnota transakce v mil. USD

Yapi Kredi Sigorta

Turecko

Allianz SE

Německo

913

Follie (travel retail business)

Řecko

Dufry AG

Švýcarsko

703

Zaklady Azotowe Pulawy

Polsko

Zaklady Azotowe w Tarnowie Moscicach

Polsko

594

Středoslovenská energetika

Slovensko

Energetický a Průmyslový Holding a.s.

Česká republika

516*

Alternatif Bank

Turecko

Commercial Bank of Qatar

Qatar

432

Dong Energy (Polish wind power assets)

Polsko

Energa Hydro Sp. Z o.o.; Polska Grupa Energetyczna S.A.

Polsko

320

Beymen Magazacilik

Turecko

Altinyildiz

Turecko

287

Iberdrola Renewables Polska

Poland

Energa Hydro Sp. Z o.o.; Polska Grupa Energetyczna S.A.

Polsko

272

Veolia Transdev Central Europe

Slovinsko, Srbsko, ČR, Slovensko, Polsko, Chorvatsko

Deutsche Bahn

Německo

263

Chvaletice Power Plant

ČR

Litvínovská uhelná a.s.

ČR

207

 

Výhled na nejbližších 12 měsíců

Rok 2013 bude z pohledu počtu transakcí realizovaných v České republice určitě lepší než rok předchozí. V posledním čtvrtletí očekáváme dokončení některých již rozjednaných transakcí v oblasti telekomunikací, médií nebo strojírenství. Na trhu je aktuálně obrovský nadbytek volného kapitálu, největší překážkou intenzivnější transakční aktivity je tak nedostatek zajímavých a dostatečně velkých investičních příležitostí,“ dodává Petr Kříž.

 

O průzkumu

M&A barometr vydávaný společností  EY analyzuje veřejně dostupné informace pocházející z různých renomovaných databází  jako jsou Capital IQ, DealWatch, mergermarket, Zephyr nebo vlastní databáze EY. Data byla zpracována za oblast střední a jihovýchodní Evropy: Bulharsko, Českou republiku, Chorvatsko, Řecko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko. M&A aktivity a data zahrnují dokončené transakce. V analýze se nezohledňují následující transakce: převzetí menšinových podílů většinovým akcionářem, transakce na kapitálových trzích, akvizice licencí, společné podniky (joint-venture), investiční projekty „na zelené louce“a privatizace.

 

 

O EY

EY je předním celosvětovým poskytovatelem odborných poradenských služeb v oblasti auditu, daní, transakčního a podnikového poradenství. Znalost problematiky a kvalita služeb, které poskytujeme, přispívají k posilování důvěry v kapitálové trhy i v ekonomiky celého světa. Výjimečný lidský a odborný potenciál nám umožňuje hrát významnou roli při vytváření lepšího prostředí pro naše zaměstnance, klienty i pro širší společnost.

 

Název EY zahrnuje celosvětovou organizaci a může zahrnovat jednu či více členských firem Ernst & Young Global Limited, z nichž každá je samostatnou právnickou osobou. Ernst & Young Global Limited, britská společnost s ručením omezeným garancí, služby klientům neposkytuje. Pro podrobnější informace o naší organizaci navštivte prosím naše webové stránky www. ey.com/CZ.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688