Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  20.10.2013 12:53:02

Americké akcie překonaly historická maxima

 

Americké akcie v pátek trhaly rekordy. Index S&P 500 krátce po zahájení obchodování překonal intradenní maximum, které stanovil během předchozí seance, a to díky optimismu investorů z vývoje čínské ekonomiky.

Index S&P 500 tak v pátek vzrostl o 0,65 % na 1 744,42 bodu, Dow přidal 0,17 % na 15 398,36 bodu a technologický Nasdaq, kterému silně pomohl růst akcií Googlu, se vyšplhal o 1,32 % na 3 914,28 bodu.

Americké akcie 18. 10. 2013

Dobrou náladu na trzích rozpoutala data z Číny. Čínská ekonomika v minulém čtvrtletí poprvé po třech kvartálech zrychlila tempo růstu na 7,8 %. Průmyslová výroba v září meziročně rostla o více než 10 % v souladu s odhady a maloobchodní tržby sice mírně zaostaly za očekáváním, přesto se však oproti předchozímu roku zvýšily v září o 13,3 %.

Optimismus byl na trzích patrný. Index S&P 500 krátce po začátku obchodování překonal čtvrteční intradenní maximum a cena akcií společnosti Google po čtvrtečním zveřejnění výsledků vyletěla vzhůru o 13 % a poprvé v historii prolomila hranici 1 000 USD. Akcie Googlu nakonec vzrostly o téměř 14 %.

Výsledková sezóna hýbala i s dalšími akciemi.

Cenné papíry Morgan Stanley v pátek posílily o 2,63 % poté, co banka reportovala výsledky za minulé čtvrtletí, které investory příjemně překvapily. Podobně se vyvíjely i akcie General Electric, jejichž zisk v předchozím kvartále sice očekávání trhu překonal, tržby však za predikcemi mírně zaostaly. Přesto akcie GE vzrostly o 3,53 %.

Investory uklidnil také fakt, že se američtí zákonodárci domluvili na financování vlády a dočasně vyřešili i problém s dluhovým stropem. Návrat vládních zaměstnanců do práce znamená mimo jiné i to, že se na nás řítí lavina statistických výsledků, které nevycházely v době přerušení činnosti vlády. Podle nového časového harmonogramu se v úterý dozvíme, jak se vyvíjí americký trh práce, a další data budou postupně následovat.

"Investoři sledují výsledky firem, zajímá je však i to, co se stane dál," tvrdí Sarah Huntová, analytička z Alpine Woods Capital Investors. "Po tomhle politickém problému nikdo neočekává, že by se podobná situace opakovala v lednu. Lidé jen vyhlížejí o něco lepší ekonomické pozadí, které by zajistilo pokračování prozatím velmi příznivé atmosféry pro akcie," dodává.

Trhy navíc svými slovy uklidnil i šéf chicagského Fedu Charles Evans, který prohlásil, že nevidí v ekonomice žádné náznaky, které by měly Fed vést k omezení programu odkupu dluhopisů.

Rekordní týden

Indexy po dočasném vyřešení problémů s dluhovým stropem a financováním vlády zažily nejlepší týden za poslední tři měsíce a překonávaly historická maxima. Za týden vzrostl index Dow Jones o 1,07 %, S&P 500 o 2,41 % a Nasdaq o 3,23 %.

Americké akcie 14. 10. až 18. 10. 2013


Jaké byly hlavní události na americkém akciovém trhu v minulém týdnu, a co ovlivňoval trh s ropou a zlatem, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 21. října

 

 

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 21. října

Které světové firmy představí své výsledky hospodaření za třetí kvartál v týdnu od 21. října? Přehled očekávaných čísel v odhadech analytiků, jak je sesbírala agentura Bloomberg.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.02.2024Americké akcie na nových historických maximech ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
24.01.2024Americké akcie vystoupaly na nová historická maxima Tisková zpráva (Tisková zpráva)
24.09.2021Americké akcie poblíž historických maxim (24.9.2021) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
01.07.2021Americké akcie stále poblíž historických maxim ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688