Research (Conseq)
Investice  |  15.10.2013 15:13:51

Americký shutdown a globální hospodářský růst (15.10.2013)

Veřejný sektor je již několik dnů v USA paralyzován neschopností vůdčích politických stran dosáhnout rozpočtové dohody. Přesto, že tato - zdá se - je na dohled, její dosažení by znamenalo spíše odvrácení momentální katastrofy, než dlouhodobě uspokojivé řešení. V čem je jádro sporu a jaké neblahé důsledky může tento vyvolat? Tak jako většina ekonomik vyspělého světa, i USA se snaží řešit problém nadměrné veřejné zadluženosti a nastolení pravidel fiskální disciplíny. Nástrojem posílení fiskální disciplíny je v USA dluhový strop, který striktně limituje objem prostředků, jež si může vláda vypůjčit prostřednictvím státních dluhopisů. Demokraté jej chtějí navýšit (zejména kvůli realizaci nezbytných kroků zdravotnické reformy), republikáni důsledně lpí na jeho dodržení, což je sice principiálně správně, prakticky a krátkodobě to však může přinést horké chvilky.

Pokud se USA dostanou do stavu, v důsledku nemožnosti si vypůjčit, že nebudou s to uhradit své závazky, nastanou dvě nedobré situace. Za prvé, investorům, kteří s těmito penězi počítají, budou chybět (do konce měsíce je tato částka odhadována na 25 mld. USD) a budou si je muset opatřit jinde či se bez nich obejít. Což stlačí koupěschopnou i investiční poptávku. Kdyby se problém táhl dále, paralýza poptávky pak úměrně tomu poroste. Vzhledem k tomu, že držiteli amerických obligací jsou přímo či zprostředkovaně subjekty z celého světa, i dopady jsou očekávatelné nejen v rámci americké ekonomiky.

Za ještě významnější negativní dopad je však považován důsledek případné americké insolvence na výši úrokových sazeb a vývoj amerického dolaru. Nárůst úrokových sazeb může ohrozit křehké oživování. Znehodnocení kursu americké měny může ovlivnit návratnost dolarových investic po celém světě. Americké státní dluhopisy jsou považovány za nejjistější investiční instrument, který by tak mohl pozbýt své nejlepší reputace. Kombinace těchto faktorů by mohla vést nejen ke zhoršené pozici americké ekonomiky, ale vzhledem k její stávající dominanci i k dalšímu narušení stability globálního finančního trhu.

Petr Zahradník

hlavní ekonom Conseq Investment Management a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688