Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  11.10.2013 10:51:26

10 nej evropských energetických společností včetně ČEZ se sjednotilo v boji proti krizi energetiky

Skupina ČEZ se jako jediná energetická firma střední a východní Evropy zařadila po bok společností ENEL, RWE, E.On, Iberdola, Vatenfall nebo GDF Suez, aby společně upozornili na současné problémy postihující energetický sektor a navrhli konkrétní východiska.

Trh s energiemi je v současné době nefunkční, stejně jako systém obchodování s emisními povolenkami. Množství oxidu uhličitého vypouštěného do ovzduší se zvyšuje a společnosti nemají žádnou motivaci k výstavbě nebo provozování nízkoemisních zdrojů. Ceny elektřiny rostou kvůli podpoře obnovitelných zdrojů, v ohrožení jsou i bezpečné dodávky energií. Evropské energetice chybí jasná a přehledná politika založená na stabilním a předvídatelném regulačním rámci. To jsou problémy, které sjednotily dohromady deset největších energetik. „V průběhu hry nelze měnit pravidla, na která přistoupili všichni velcí investoři do energetiky, jen kvůli krátkodobým politickým důvodům, což se bohužel dnes v rámci Evropské unie děje,“ uvádějí ve společném prohlášení a dodávají: „spotřebitelé si zaslouží platit férové ceny za elektřinu, jejich měsíční účty by měly co nejvíce kopírovat tržní vývoj“.

Smyslem této iniciativy je rozpoutat diskuzi mezi výrobci, investory a politickými představiteli jednotlivých států a Evropské unie a společně se pokusit co nejrychleji nalézt vhodná řešení. Energetiky přicházejí s několika body, které by se daly shrnout následovně:

·        Energetika by měla být založená na volné soutěži spíše než na podpoře výstavby určitého typu zdroje.

·        Jako hlavní motor energetiky vidí ambiciózní plán snižování emisí CO2 a skleníkových plynů do roku 2030, respektive 2050.

·        Jsou pro podporu vývoje a budoucího uplatnění nových technologií obnovitelných zdrojů spíše než dotování jejich produkce.

·        Doporučují obnovit evropskou koordinační skupinu pro elektřinu jako strategickou platformu pro výměnu názorů na energetickou politiku se speciálním důrazem na národní opatření týkající se energetického mixu, jež by mohl mít vliv i na další členské státy.

·        Je nutné přijmout třetí liberalizační balíček ve všech členských státech EU, aby došlo ke sjednocení pravidel.

·        Prioritou je rovněž zajištění spolehlivých a nepřerušovaných dodávek elektřiny a plynu. Iniciativa počítá s brzkým zavedením evropského programu určeného k financování důležité evropské energetické infrastruktury.

Společnost ČEZ přistoupila do iniciativy jako první z energetik střední a východní Evropy. „Nechceme pouze nečinně přihlížet, chceme být iniciativní na poli evropské energetiky a přicházet i s novými řešeními,“ vysvětluje důvody vstupu Daniel Beneš, generální ředitel a předseda představenstva. ČEZ chce přispět do diskuze návrhem systematického řešení, které by dokázalo účinně vyrovnávat tržní výkyvy a stabilizovat tak celý sektor. „I na úrovni České republiky chceme rozproudit mnohem podrobnější debatu se všemi relevantními institucemi, generální ředitelé energetik zapojených do iniciativy budou nyní jednat s vládami příslušných států, včetně té české,“ dodává Beneš. Iniciativa by měla kulminovat dalším společným prohlášením před jarní Evropskou radou, která se bude oblastí energetiky zabývat.

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ

Historie iniciativy

·       21. 5. 2013 zakládá v Bruselu novou iniciativu osm předních evropských energetických společností: ENEL, Iberdola, GasTerra, GDF SUEZ, ENI,  RWE, E.ON, Gas Natural Fenosa.

·       10. 9. 2013 prezentovali generální ředitelé zmíněných energetických společností tuto iniciativu v Evropském parlamentu a zahájili tak diskusi s evropským komisařem pro energetiku G. Oettingerem; k iniciativě se současně přidala společnost Vattenfall.

·       ČEZ se po analýze dostupných informací o dané iniciativě rozhodl k této koalici jako první z energetik ve střední a východní Evropě připojit.

·       11. 10. 2013 iniciativa již deseti evropských energetik pořádá v Bruselu tiskovou konferenci, na které přítomní generální ředitelé prezentují své názory na současný stav energetiky a navrhují způsoby řešení za účasti desítek evropských novinářů i hostů z evropských institucí.

 

 

 

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688