Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.10.2013 09:39:58

ČR - inflace v září meziročně dále zpomalila

Spotřebitelské ceny klesly v září proti srpnu o 0,4 %. Tento pokles ovlivnilo zejména sezónní snížení cen v oddíle rekreace a kultura a mírné snížení cen v dalších oddílech spotřebního koše. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil v září na 1,0 % (z 1,3 % v srpnu) a byl nejnižší od března 2010.

Meziměsíční
pokles spotřebitelských cen v oddíle rekreace a kultura ovlivnilo podobně jako v minulých letech hlavně snížení cen dovolených s komplexními službami o 13,4 % v důsledku končící letní sezóny. Pokles cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje ovlivnilo především snížení cen zeleniny o 5,6 % (z toho cen brambor o 13,2 %) a cen ovoce o 5,1 %. Ceny mouky klesly o 1,2 %, jogurtů o 4,5 %, cukru o 1,1 %, kakaa o 1,7 %, kávy o 1,6 %, čaje o 2,2 %. V oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti byly mírně nižší zejména ceny zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti. V oddíle pošty a telekomunikace klesly ceny mobilních telefonů o 1,5 % a ceny telefonických a telefaxových služeb o 1,3 %.

Na zvyšování celkové úrovně spotřebitelských cen působilo především zvýšení cen oděvů o 2,3 % a obuvi o 5,5 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly ceny tabákových výrobků o 1,6 %. Z potravin byly vyšší ceny vepřového masa o 2,7 %, mléka o 1,7 %, másla o 1,6 %, rostlinných tuků o 3,5 %. V souvislosti se zahájením nového školního roku vzrostly poplatky v mateřských školách o 2,2 %, ve školních družinách o 3,9 %, v základních uměleckých školách o 1,1 % a za výuku cizích jazyků o 3,0 %. Podobně v oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny ve školních jídelnách o 2,0 %, za ubytování v internátech o 0,9 % a na vysokoškolské koleji o 1,8 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,1 % a ceny služeb o 0,8 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 1,0 %, což je o 0,3 procentního bodu méně než v srpnu. Zpomalení cenového růstu nebo prohloubení poklesu nastalo, i když v různé míře, ve většině oddílů spotřebního koše. Ke zmírnění meziročního růstu došlo zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde ceny brambor byly vyšší o 62,9 % (v srpnu o 103,4 %), ceny ovoce o 5,0 % (v srpnu o 11,2 %), mouky o 15,2 % (v srpnu o 20,1 %), vepřového masa o 5,6 % (v srpnu o 7,1 %), jogurtů o 1,5 % (v srpnu o 4,7 %). V oddíle doprava byly ceny pohonných hmot v září meziročně nižší o 3,1 %, zatímco v srpnu o 0,7 %. Důvodem byl jejich výrazný meziměsíční růst v září 2012.

Největší vliv na výši celkové meziroční hladiny spotřebitelských cen měly i nadále ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde zrychlil růst cen mléka na 14,4 %, sýrů na 9,6 %, másla na 21,9 %. Další významnější vliv na celkovou úroveň spotřebitelských cen měly ceny v oddíle bydlení a ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák. V bydlení se zvýšilo čisté nájemné o 2,2 %, vodné o 6,6 %, stočné o 7,1 %, ceny elektřiny o 3,3 %, tepla a teplé vody o 3,9 %. Ceny zemního plynu byly meziročně nižší o 6,9 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák se zvýšily ceny lihovin o 1,0 %, vína o 4,3 %, piva o 3,0 %, tabákových výrobků o 4,4 %.

Na snižování meziročního cenového růstu působil pokles cen v oddíle pošty a telekomunikace, kde ceny telefonických a telefaxových služeb klesly o 11,8 %. Pokles cen v oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti ovlivnilo zejména snížení cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 3,9 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,3 % a ceny služeb o 0,7 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 101,2 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v září 1,8 %.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 28 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v srpnu 1,5 %, což je o 0,2 procentního bodu méně než v červenci. Nejvíce vzrostly ceny v Estonsku (o 3,6 %). Naopak v Řecku došlo v srpnu k meziročnímu poklesu cen o 1,0 %, v Bulharsku o 0,7 % a v Lotyšsku o 0,1 %. V Německu se snížil růst cen v srpnu na 1,6 % z 1,9 % v červenci. Také na Slovensku došlo v srpnu ke zpomalení cenového růstu na 1,4 % z 1,6 % v červenci. Podle předběžných výpočtů klesl v září 2013 HICP v ČR meziměsíčně o 0,3 % a meziročně vzrostl o 1,0 % (v srpnu o 1,2 %). Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za září 2013 je 1,1 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP).
______________________________

1) HICP dosud neobsahuje imputované nájemné.

Analýza ČSÚ - Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 3. čtvrtletí 2013

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688