Ing. Matěj Čeleš (Zlaťáky)
Okénko investora  |  07.10.2013 14:53:40

USA by v současné chvíli potřebovaly "touchdown" a ne "shutdown"

USA by v současné chvíli potřebovaly "touchdown" a ne "shutdown"

41. týden – Analýza trhu s drahými kovy

7/10/2013 ZLAŤÁKY.CZ: Touchdown je výraz z National Football League 
(česky Národní fotbalová liga), což je nejvyšší profesionální liga amerického fotbalu ve Spojených státech amerických. Jedná se o způsob skórování nebo bodování v zápase. Touchdown ukončuje zápas okamžitě. A právě ukončení platební neschopnosti USA je to, co chtějí a potřebují slyšet tisíce lidí a investorů po celém světě.

Minulý týden jsme v analýze uvedli několik faktorů, které by mohly ovlivnit cenu zlata oběma směry. Událost ze středy 2. října 2013 však trhy nečekaně zasáhla. Shutdown americké ekonomiky, mimo jiné, zapříčinil pozastavení snahy o vytvoření nových pracovních pozic v USA. Naopak hrozí propouštění státních zaměstnanců. Mluví se až o čísle 400 tisíc pracovních míst, které by měly být v důsledku platební neschopnosti americké vlády zrušeny. Během shutdownu běží americké vládě zároveň časová lhůta, ve které mají prostor pro navýšení dluhového stropu, jinak může být USA snížen její, do dnešní doby, suverénní rating. Navýšení stropu brání republikáni, jejichž do této chvíle pevná pozice se začíná pomalu otřásat, a to pod nátlakem veřejného mínění amerických obyvatel, kteří si z 80 % přejí, aby byla tato krize zastavena.

Shutdown zasáhl trhy nečekaně, neboť se při spekulacích o možných scénářích vývoje očekávalo, že při platební neschopnosti bude mít zlato rostoucí tendenci. Gerhard Schubert, vedoucí komodit pro Emirates NDB, poznamenal, že silný trh s fyzickým zlatem, stejně jako tok drahých kovů do Číny, pomohl stabilizovat ceny, ale ceny jsou v současné době tzv. "v zemi nikoho". Myslel tím pravděpodobně fakt, že pohyby cen zlata lze v současné době složitěji predikovat, a to z důvodu často neočekávaných zpráv z FEDu.

Schubert však dále uvedl, že zde stále existuje možnost, že zlato dosáhne do konce roku na hranici 1525 dolarů za unci. Pokud držíte dlouhodobě zlato, není důvod jej prodat do doby, než se prolomí hranice 1425 dolarů za unci. "To by vyčistilo cestu pro 1525 dolarů".

Gold futures mohou odskočit na 1425 dolarů za unci ve čtvrtém čtvrtletí po dosažení "dvojitého dna", podle technické analýzy Logic Advisors. "Cena se může vyšplhat o 7,9 % od času posledního vypořádání ", řekl Bill O'Neill, partner Logic Advisors v Upper Saddle River, New Jersey. Ve středu 2. října 2013  se cena dotkla hranice $ 1286.90/unci, což představovalo nejnižší hodnotu za posledních osm týdnů od doby prvního dosažení dna na úrovni $ 1281.807/unci, které proběhlo v srpnu tohoto roku.

7_10_2013_analyza_graf

Cena zlata klesla v letošním roce o 21%. Padala do medvědího trhu v dubnu, kdy americké akcie vzrostly na rekordní hodnoty, přitom inflace zůstala mírná, a tím byl na první pohled narušen kredit drahých kovů jakožto kovu, který je uchovatelem hodnoty. Ve středu 2.října dosáhlo zlato největšího zisku po téměř dvoutýdenní spekulaci, zda Federální rezervní systém zpomalí degresi monetárního stimulu. Nezpomalil - stagnoval! A to všechno se sešlo zrovna v období, kdy je USA v platební neschopnosti poprvé za posledních 17 let.

Jednotky na burze obchodovaných produktů krytých zlatem klesly mezitím na 1929.26 tun, což představuje nejnižší obchodované množství od května 2010.

"Viděli jsme odraz ceny zlata od úrovně 1270 amerických dolarů/unci a zdá se, že jsme našli dno," uvedl závěrem O'Neill. "Politická nejistota a fyzická poptávka by měla rovněž poskytovat podporu ceně zlata směrem vzhůru."

Přejeme mnoho úspěchů.

Ing. Matej Čeleš

Ing. Matej Čeleš

Vystudoval v roce 2012 Provozně ekonomickou fakultu na Mendelově univerzitě v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a manažer společnosti. Mimo jiného se zabýva technickými analýzami komoditních trhů, s výhradní specializací na zlato a stříbro.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

29.03.2023Fotovoltaika a tepelná čerpadla: ne všude, ne cokoliv a ne pro všechny ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)
17.03.2022Pojištění a válka: Co by se plnilo a co ne? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688