Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  04.10.2013 13:23:27

EY: 3Q ve znamení 197 IPO za 24,4 mld.USD - zájem o IPO dále poroste

197 IPO v hodnotě 24,4 miliardy USD za 3Q2013

566 IPO od počátku roku v hodnotě 94,8 miliardy USD

Pouze jedna transakce s hodnotou nad 1 miliardu USD (Envision Heatlhcare Holdings Inc.)

Největší obchody proběhly na burzách v New Yorku (51 % celkové hodnoty transakcí)

51 % transakcí se však týká firem z rozvíjejících se trhů, především zemí BRIC, Thajska, Singapuru nebo Indonésie

Globální trh s primárními emisemi akcií přinesl ve 3. čtvrtletí letošního roku 197 transakcí v celkové hodnotě 24,4 mld. USD. Více než dvě třetiny investic (69 %) směřovaly do energetiky, nemovitostí a zdravotní péče, trhu dominují objemově spíše větší transakce. Závěr roku přinese dalších až 250 IPO v hodnotě blížící se hranici 40 miliard dolarů. Vyplývá to ze čtvrtletní studie poradenské společnosti EY o vývoji na trhu s primárními emisemi akcií.

Za prvních devět měsíců roku 2013 bylo realizováno 566 emisí v celkovém objemu 94,8 mld. USD. Počet transakcí je meziročně nižší, nicméně jejich hodnota je ve srovnání se stejným obdobím minulého roku (637 IPO v hodnotě 91,4 mld. USD) vyšší.

„Třetí kvartál je tradičně nejklidnějším obdobím roku. V závěru roku přijde oživení, které bude díky oživení ekonomiky pokračovat i v roce 2014. Situace se bude samozřejmě lišit region od regionu. Americký trh dále posílí, očekává se také nárůst aktivity na evropských burzách, zejména ve Velké Británii a Německu, a na burzách v jihovýchodní Asii,“ říká Peter Wells, vedoucí partner oddělení transakčního poradenství společnosti EY.

Nálada mezi investory v Evropě se lepší

Evropa je aktuálně třetí nejdůležitější trh z hlediska počtu i objemu transakcí za Severní Amerikou a Asií. Za 3Q2013 zde proběhlo 30 transakcí v objemu přibližně 3 miliard USD. Evropský podíl dosahuje 15 % z hlediska počtu uskutečněných primárních emisí, resp. 13 % na celkových výnosech.

Objem získaného kapitálu za první tři čtvrtletí (101 IPO v předpokládané hodnotě 12,9 mld. USD) meziročně stoupl o 204 % (130 IPO za 4,2 mld. USD).

Z hlediska počtu je nejvýrazněji zastoupen technologický sektor (27 % veškerých primárních emisí v rámci Evropy). 59 % získaného kapitálu směřuje do sektoru realit. Zasloužily se o to dvě největší evropské transakce za uplynulý kvartál, tj. Deutsche Annington Immobilien GmbH (738 mil. USD) a Foxtons Group plc (558 mil. USD). Žádná česká společnost letos primární emisi akcií nerealizovala, to se ale může brzy změnit.

Vývoj v České republice a střední a východní Evropě

Peter Wells komentuje situaci v ČR a na Slovensku: „Pokud jde o české či slovenské společnosti, zaznamenali jsme za uplynulých 21 měsíců pouze dva vstupy na burzu. Konkrétně se jedná o uvedení akcií AVG Technologies, jež se zabývá vývojem antivirového softwaru, na newyorské burze (NYSE) v prvním čtvrtletí 2012 za 128 milionů dolarů a primární emisi Twigonet Europe, společnosti provádějící instalaci optických vláken, na alternativním trhu varšavské burzy NewConnect ve druhém kvartálu 2012 v hodnotě dvou milionů dolarů.

Bez ohledu na malé množství kotací v uplynulých letech se počet kandidátů na primární emisi v regionu zvyšuje a lze předpokládat, že řada z nich se ke vstupu na kapitálový trh odhodlá v průběhu příštího roku. Existuje tu jednak početná skupina firem zaštítěných fondy soukromého kapitálu, jež o prodeji uvažují jako o jednom z možných způsobů realizace investic a dále podnikatelské společnosti, jimž se i v tomto nelehkém ekonomickém období podařilo dosáhnout silného růstu a mají tak díky svým výsledkům šanci investory zaujmout.

Jednou z otázek, kterou si kandidáti na IPO musí klást, je volba odpovídající burzy pro vstup. Vzhledem k určitým omezením pražské Burzy cenných papírů (PSE), jakož i poklesu přitažlivosti varšavské burzy po avizovaném stažení státních dluhopisů v držení soukromých penzijních fondů, které povede ke snížení poptávky po nových úpisech, předpokládáme nárůst emisí na burze v Londýně (LSEX). Tento trh je známý svou vysoce diverzifikovanou investorskou základnou a značným zájmem o akcie nedávno kotovaných podniků.“

Spojené státy tahounem trhu s IPO

Firmám vstupujícím na americké burzy se do konce třetího čtvrtletí mělo podařit získat kapitál v hodnotě 11,8 mld. USD prostřednictvím 65 IPO, což představuje 33% podíl z počtu celosvětově realizovaných primárních emisí, resp. 49% podíl na celkových výnosech.

Mezi klíčové sektory zde patří zdravotní péče (21 IPO v hodnotě 2,4 mld. USD), technologie (12 IPO za 1,4 mld. USD) a energetika (9 IPO a 3,4 mld. USD). Průměrná hodnota primární emise na burzách v USA za celý třetí kvartál se pohybuje kolem 182 mil. USD.

„Šest z deseti největších IPO za uplynulé čtvrtletí proběhlo právě ve Spojených státech, včetně vůbec největší transakce hodnoceného období, kterou je úpis akcií společnosti Envision Healthcare Holdings Inc. na newyorské burze (NYSE) v hodnotě 1,1 mld. USD,“ říká Matěj Turek, manažer oddělení transakčního poradenství společnosti EY. „Ve Spojených státech se za prvních devět měsíců roku realizovalo více nabídek než za celý loňský rok. Emisí ze sektoru zdravotní péče, respektive biotechnologií a léčiv, je nejvíce od roku 2007.“

Z pohledu investorů je i nadále zásadním aspektem cena, za niž jsou akcie umisťovány. Firmy vykazují během prvního dne po IPO všeobecně nárůst hodnoty, v průměru 14,2 % v uplynulém čtvrtletí. Tento vývoj poukazuje na stabilizaci trhu v USA. Naproti tomu aktivita ve Střední a Jižní Americe je stále poměrně nízká, i kvůli slabším ekonomickým ukazatelům.


Asie do konce roku očekává řadu realizovaných nabídek

Celkem 78 primárních emisí akcií s výnosy v hodnotě 6,4 mld. USD si za třetí čtvrtletí roku připsaly asijské burzy. Jde o přibližně 40 % celosvětového počtu IPO a 26% podíl na získaném kapitálu. Nejvíce veřejných nabídek se týká realit (11 IPO za 2,1 mld. USD).

„Veřejné nabídky primárních emisí akcií v Asii stále ještě ovlivňuje uzavření burz pevninské Číny pro nové úpisy. Na ziscích třetího čtvrtletí se po mimořádně úspěšném předchozím období projevil také pokles IPO v Japonsku,“ říká Matěj Turek.

Výhled na další období

„V posledním čtvrtletí by se celkový počet primárních emisí mohl vyšplhat na 200 až 250, s výnosy kolem 30 až 40 miliard dolarů, což by odpovídalo loňskému výkonu. Vzhledem k rostoucím oceněním posiluje důvěra investorů, stanovení optimálního cenového rozpětí však bude i nadále zcela zásadním faktorem. Odpovídající cenu a přízeň investorů pomůže zajistit silná obchodní značka nebo dlouhodobě dobré výsledky,“ uzavírá Matěj Turek.

Kdy

Společnost

Země

Sektor

Získaný kapitál (v mld. USD)

Burza

8/2013

Envision Healthcare Holdings Inc

USA

Zdravotní péče

1,110.9

New York (NYSE)

7/2013

American Homes 4 Rent

USA

Real Estate

811.8

New York (NYSE)

8/2013

Frank's International NV

USA

Energetika

759.0

New York (NYSE)

7/2013

Deutsche Annington Immobilien GmbH

Německo

Real Estate

738.5

Deutsche Borse

8/2013

Z Energy Ltd

Nový Zéland

Energetika

677.0

Australia (ASX)

7/2013

NRG Yield Inc

USA

Energetika

495.2

New York (NYSE)

8/2013

QEP Midstream Partners LP

USA

Energetika

483.0

New York (NYSE)

7/2013

OUE Hospitality Trust

Singapur

Real Estate

475.9

Singapore (SGX)

7/2013

SPH REIT

Singapur

Real Estate

439.7

Singapore (SGX)

7/2013

Phillips 66 Partners LP

USA

Energetika

434.4

New York (NYSE)


Poznámka

Údaje byly převzaty od informační a poradenské agentury pro sektor finančních služeb Dealogic k 19. září 2013. Za třetí čtvrtletí roku 2013 (k 19. září) bylo celkově uzavřeno 160 transakcí v hodnotě 18,2 mld. USD, přičemž do konce sledovaného období je naplánováno dalších 37 IPO v potenciálním objemu 6,1 mld. USD. Čísla uváděná v textu představují sumu dosavadní aktivity na trhu s IPO k 19. září a naplánovaných transakcí. Závěry obsažené v tiskové zprávě vycházejí z předpokládaných hodnot.

O EY

EY je předním celosvětovým poskytovatelem odborných poradenských služeb v oblasti auditu, daní, transakčního a podnikového poradenství. Znalost problematiky a kvalita služeb, které poskytujeme, přispívají k posilování důvěry v kapitálové trhy i v ekonomiky celého světa. Výjimečný lidský a odborný potenciál nám umožňuje hrát významnou roli při vytváření lepšího prostředí pro naše zaměstnance, klienty i pro širší společnost.

Název EY zahrnuje celosvětovou organizaci a může zahrnovat jednu či více členských firem Ernst & Young Global Limited, z nichž každá je samostatnou právnickou osobou. Ernst & Young Global Limited, britská společnost s ručením omezeným garancí, služby klientům neposkytuje. Pro podrobnější informace o naší organizaci navštivte prosím naše webové stránky www. ey.com/CZ.

Lenka Čermáková, EY           
Roman Pavlík. Fleishman Hillard

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688