Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Povinné ručení  |  30.09.2013 13:17:03

Braňte se zdražování povinného ručení a ušetříte

V minulém roce, jako mávnutím kouzelného proutku, se pojišťovny působící v oblasti povinného ručení rozhodly, že už se jim nevyplatí toto pojištění nabízet. Byť je rozdíl mezi vybraným pojistným a zaplacenými škodami stále mnoho miliard v plusu, prý je současný stav neudržitelný a je potřeba zdražovat. Co všechno vám hrozí a existuje vůbec cesta, jak nemuset každý rok sahat hlouběji a hlouběji do kapsy?

První ranou pro mnoho řidičů bylo zrušení otevřených flotil, které mnohdy znamenaly nejlevnější povinné ručení pro začínající řidiče, nebo „piráty silnic“, kteří by u běžného pojištění platili vysoký malus, tedy přirážku k pojistnému.

To však pojišťovnám nestačilo, a proto docházelo a stále dochází k plošnému zdražování, které bude nadále pokračovat. Pojišťovny k tomu mají důvody, respektive záminky, ať už jde o zvyšování vysouzených škod na zdraví a ušlém zisku, nebo o budoucí odvody části vybraného pojistného pro potřeby hasičů.

Při průměrné ceně povinného ručení kolem 3 000 Kč ročně bylo prvotní zvýšení v řádu stokorun a další podobné nepříjemnosti lze očekávat i v dalším období. Zároveň je třeba určitou část viny přisoudit i samotným řidičům, kteří ve většině případů stále využívají klasický a hlavně velmi nevýhodný způsob sjednávání povinného ručení.

Možnosti ušetřit existují
Právě tato většina řidičů, která si stále sjednává povinné ručení u konkrétních pojišťoven, se může zdražování vyhnout a naopak ušetřit. Zde už nejde o stokoruny ročně, ale o tisíce. Takové finanční výhody je možné dosáhnout kombinací několika podstatných elementů, které v sobě spojují internetové srovnávače povinného ručení :

1. Nízkonákladové sjednávání povinného ručení
2.
Okamžité porovnání nejvýhodnějších nabídek na trhu
3.
Neexistence tlaku ze strany makléřů vázaných na konkrétní pojišťovnu

První bod je velmi výrazný a mnoho lidí si ho neuvědomuje. Z cca 20 miliard korun vybraných každý rok na povinné ručení jde jen 10 miliard na výplatu škod. Pojišťovny mimo jiné těch zbývajících 10 miliard používají na vysoké provize svých finančních poradců a makléřů a další náklady. Internetová společnost sjednávající mnoho smluv každý den takové problémy nemá, lidé ji vyhledávají z vlastního popudu, protože chtějí ušetřit.

V druhém bodě dělá mnoho lidí stále chybu. Dávají na rady od známých a sousedů, kteří mají „zaručeně nejlepší ručení“. I kdyby to byla pravda, výše pojistného závisí na mnoha okolnostech, a co je levné pro souseda, nemusí být levné pro vás.

Třetí bod vám dává svobodu. Na internetu jste pány svého času i rozumu. Je jen na vás, jak zpracujete porovnání povinného ručení. Vyplatí se vám provést rychlé sjednání ručení přes internet, nebo zůstanete u své pojišťovny? Je to jen na vás, srovnávače poskytují pouze objektivní informace a způsob, jak si nejsnadněji sjednat povinné ručení.


Poslední zprávy z rubriky Povinné ručení:

04.04.2024  Nejdůležitější změny v povinném ručení (INSIA) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
19.12.2023  Nejvíce nehod v České republice se stane v Praze OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

26.03.2024Jak se od 1. dubna změní povinné ručení Tisková zpráva (Tisková zpráva)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688