BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  24.09.2013 10:11:41

ČEZ díky modernizaci Temelína „postavil“ novou elektrárnu, čelí však vyšší arbitráži

Domácí energetický gigant ČEZ dnes uvedl, že včera odpoledne po předchozí odstávce do plného výkonu uvedl 1.blok JE Temelín. Byla tak završena fáze zvýšení výkonu obou bloků v Temelíně o 4 %. Od pondělí elektrárna tedy pracuje na výkonu 2 x 1055 MW, tedy dosavadní výkon navýšila celkem o 80 MW. Díky tomu má elektrárna potenciál za rok vyrobit přibližně o 600 tisíc MWh elektřiny více. To odpovídá téměř třetině roční výroby všech fotovoltaických elektráren v zemi. Do projektu využití projektových rezerv investoval ČEZ přibližně 450 mil. . Jen na posílení bezpečnosti a zlepšení provozní spolehlivosti JE Temelín přitom ČEZ vynakládá ročně přibližně 1 mld. . Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,152 miliard kWh elektřiny. Na domácí spotřebě se Temelín 20 %.

Temelín tak navázal na modernizaci JE Dukovany, která v letech 20092012 zvýšila výkon každého bloku o 44 MW. Modernizací tak ČEZ dále zvýšil výkon svých domácích jaderných zdrojů. Celkově tedy již o 256 MW (oprava), což vlastně odpovídá menší nové elektrárně. ČEZu tak modernizace dává prostor k větší výrobě elektřiny ve svých nákladově nejlevnějších zdrojích, tzn. vylepšovat své marže. Ty však vzhledem k poklesu cen elektřiny v posledním roce mají celkově klesající tendenci.

Zmínit lze další zprávu k ČEZ, že mezinárodní rozhodčí soud v Paříži rozhodl o připuštění rozšíření nároku uplatňovaného v předmětném rozhodčím řízení rumunskou společností Electrica S.A. na firmě z 18,8 mil. EUR na 82 mil. EUR. Důvodem žaloby je údajné nedodržení některých povinností vyplývajících z Privatizační smlouvy z roku 2005. ČEZ však i nadále trvá na tom, že privatizační smlouvu neporušil, což bylo stranami potvrzeno při následném dokoupení zbývajících minoritních podílů od společnosti Electrica S.A. v roce 2009. Z toho důvodu ČEZ považuje nárok společnosti Electrica S.A. za naprosto neopodstatněný a navrhl zamítnutí žaloby.

Akcie ČEZ dnes navazují na již včera započatou korekci poklesu z minulého týdne. Přibližují se tak zpět hranici 500 .

J.Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688