Ing. Matěj Čeleš (Zlaťáky)
Okénko investora  |  23.09.2013 13:32:40

BERNANKE, FOMC, YELLEN – a dolary se tisknou dál...

BERNANKE, FOMC, YELLEN – a dolary se tisknou dál...
39. týden – Analýza trhu s drahými kovy

Tento týden jsme byli svědky nečekaného obratu ceny zlata, a to ve středu 18. září 2013, jakožto výsledek prohlášení FOMC (Federální výbor pro volný trh) a šéfa FEDu Bena Bernankeho.

V posledních šesti měsících mluvil Bernanke o zužování celého programu kvantitativního uvolňování (QE), avšak najednou nastal obrat s velkým "O".

... Bernanke uvedl, že byl znepokojen tím, že tržní úrokové sazby jsou vedeny na vyšší úrovni než jeho vlastní návrh, a to že by omezení tzv. kvantitativního uvolňování mělo negativní dopad na růst.

Jak trefně poznamenala americká komanditní společnost Bloomberg: "Ben S. Bernanke posílil svoje postavení největšího aktivisty Federálního rezervního systému v historii tím, že dělá nečekané: nic."

Ve středu, než trhy otevřely a několik hodin před tím, než Fed vypustil investorské veřejnosti informační bombu, byly zde některé indicie, že by mohlo dojít k podpoře dalšího programu QE:

  1. Lawrence Summers nebude kandidovat na šéfa FEDu.

  2. Sýrii se začalo diskutovat o tom, kdy budou moci být zničeny chemické zbraně. Jaký to rozdíl oproti minulým týdnům. USA a Rusko rozdílným pohledem na řešení situace na Blízkém východě dotlačili Asada k tomu, co nikdo moc nečekal. Přiznal pravdu!

  3. Janet Yellen se profilovala jako hlavní kandidátka na předsedkyni FEDu, její náklonnost ke QE je známá.

39_tyden_analyza_graf

O kandidátce na post šéfky FEDu, Dr. Janet Yellen, je známo, že je zastánkyní velmi uvolněné měnové politiky, víc než Bernanke. Proto by její jmenování znamenalo růst ceny zlata jako důsledek ultra uvolněné měnové politiky a zároveň znehodnocování měny bude pokračovat.

39_tyden_analyza_graf

Aktuální studie jsou stále medvědí, ale budou mít tendenci podporovat cenový obrat na základě středečních zpráv. Zlato je těsně pod 9-ti denním klouzavým průměrem, což představuje krátkodobý negativní signál pro tento trend.

39_tyden_analyza_graf

Ceny zlata jsou zpět pod 50-denní MA, ale domníváme se, že to nebude mít dlouhého trvání a věříme, že ceny budou brzy obchodovány na vyšší úrovni. Světové investiční agentury se nikde nezmiňují o vlivu výsledků volebNěmecku na spotové ceny zlata. Je to poměrně překvapivá situace, protože volební výhra CDU/CSU Angely Merkelové byla drtivá a Německo minimálně samo sebe řadí mezi významné světové ekonomiky. Trhy se však o této události téměř vůbec nezmiňují. Přitom časopis Forbes zařadil německou kancléřku na čtvrté místo v žebříčku nejmocnějších lidí světa.
Kancléřka je však čas od času nečitelná ve svých názorech. Jedním z příkladů jsou její plány s rozpočtovým federalismem EU. Merkelová samozřejmě nesmí říci světu pravdu, že rozpočtový federalismus v Evropě nechce, protože je to nápad, který je pro Německo nevýhodný, zároveň jeho nespuštění by popíralo myšlenku evropanství. Sečteno-podtrženo, zprávy z Německa podle našeho názoru ovlivní ceny zlata směrem dolů pouze z kraje tohoto týdne. V pondělí 23.září je zlato obchodováno za 1327 dolarů/unci, stříbro za 21,67 dolarů/unci.


Přejeme mnoho úspěchů.

Ing. Matej Čeleš

Ing. Matej Čeleš

Vystudoval v roce 2012 Provozně ekonomickou fakultu na Mendelově univerzitě v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a manažer společnosti. Mimo jiného se zabýva technickými analýzami komoditních trhů, s výhradní specializací na zlato a stříbro.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.06.2022Předzvěsti krize: ECB dále "tiskne peníze" Richard Vrdlovec (Capital Consultant)
16.09.2019ECB bude dále masivně tisknout peníze Patrik Mackových (TopForex)
25.09.2015J. Yellen zkorigovala vyznění zasedání FOMC Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688