Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.09.2013 15:38:03

ÚP je připraven pomoci lidem, které postihne uzavření dolu Paskov

Úřad práce ČR (ÚP) je připraven pomoci všem, které postihne plánované uzavření Dolu Paskov. V rámci nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) jim nabídne poradenství, rekvalifikace nebo potřebné informace o sociálních dávkách.

Už začátkem příštího roku by mělo vzniknout přímo v Dole Paskov mobilní poradenské středisko Krajské pobočky ÚP v Ostravě. Tamní pracovníci budou připraveni poradit každému konkrétnímu zaměstnanci s tím, jak má dále postupovat, a to ještě předtím, než fakticky dostane výpověď. Jedná se běžnou praxi, kterou ÚP využívá v případech ohlášených hromadných propouštění.

„Probereme s nimi jejich možnosti, schopnosti a znalostiuvádí ředitelka ÚP v Ostravě Yvona Jungová. „Pomůžeme jim například s výběrem vhodného rekvalifikačního kurzu či je provedeme nabídkou pracovních míst, která budou v jejich případě přicházet v úvahu. Podáme jim také informace o sociálních dávkách a zákonných podmínkách nutných pro jejich přiznání. Zkrátka uděláme vše proto, abychom zvýšili jejich šance na trhu práce.“

Hromadné propouštění v Dole Paskov se podle informací ÚP dotkne 2 500 lidí. Nejvíce z nich – téměř polovina – pochází z okresu Frýdek Místek. Další jsou pak z Ostravy a Karviné. K propouštění ale nedojde ze dne na den. Přesto bude mít tento krok dopad na celkovou situaci na trhu práce v regionu. V současné době činí tamní podíl nezaměstnaných 9,7 %. Bez práce je celkem 83 854 obyvatel Moravskoslezského kraje.

„Jsme připraveni pomoci lidem v maximální možné míře. V tomto ohledu budeme spolupracovat i s dalšími zaměstnavateli v regionu a také samosprávou,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Marie Bílková.

O hromadné propouštění se jedná tehdy, pokud dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně 10 lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí. Před tím, než dá zaměstnavatel výpovědi jednotlivým zaměstnancům, musí o svém záměru písemně informovat, a to nejpozději 30 dní předem, odborovou organizaci, radu zaměstnanců a také příslušnou Krajskou pobočku ÚP podle místa činnosti firmy. Ve zprávě je podnikatel povinen uvést důvody a termíny hromadného propouštění, celkový počet zaměstnanců a zároveň počet a profesní složení lidí, kterých se bude propouštění týkat. V neposlední řadě musí informace obsahovat i údaje o odstupném, případně dalších právech takto postižených pracovníků. Současně musí zaměstnavatel předložit návrh kritérií, na jejichž základě proběhne výběr těch, kteří dostanou výpověď.

Možností, jak pomoci lidem, ale i firmám a obcím, pokud jde o vytváření nových pracovních míst, je hned několik.

Veřejně prospěšné práce (VPP)

Zatímco v srpnu 2012 umístil Úřad práce ČR v rámci celé republiky 8 208 uchazečů na veřejně prospěšné práce, letos tento počet stoupl na 19 524. Nejvíce nezaměstnaných našlo novou práci díky VPP v Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Konkrétně na Severní Moravě se podařilo prostřednictvím tohoto nástroje APZ umístit 1 978 uchazečů o zaměstnání. Nejčastěji našli práci jako dělníci, kteří pomáhají s úklidem městských prostor, nebo v oblasti sociálních služeb.

Podstatou veřejně prospěšných prací je finanční a „lidské“ zajištění ze strany ÚP, a to až na jeden rok. Například při odstraňování škod po živelných katastrofách, úpravách a opravách veřejného majetku, údržbě veřejných budov a komunikací nebo zajištění dalších činností, na které obce nemají vlastní personální kapacitu.

Novinkou by pak měla být pomoc státním firmám, ve kterých by mohlo výhledově najít novou práci až 15 tisíc lidí. „V uplynulých dnech jsme oslovili 22 podniků se státní účastí a nabídli jim pomocnou ruku prostřednictvím využití umístění uchazečů o zaměstnání na VPP nebo společensky účelná pracovní místa,“ říká Marie Bílková.

Systém veřejně prospěšných prací je výhodný pro obě strany. ÚP pomůže zájemcům získat na určitou dobu lidi. Obce, kraje a firmy zase tolik potřebné pracovníky, které by nemohly zaměstnat na stálo. ÚP je připraven zajistit celou akci i po finanční stránce.

Poradenství a rekvalifikace

Pracovníci Úřadu práce poskytnou uchazečům jak profesní poradenství, tak i možnost rekvalifikace, včetně těch zvolených. Jednoduše řečeno, nasměrují zájemce tak, aby si vybrali takový obor, ve kterém následně najdou uplatnění.

A zájem o rekvalifikace je ze strany uchazečů značný. Jen během prvního pololetí letošního roku jimi prošlo 17 699 lidí, z toho 3 605 jich bylo v Moravskoslezském kraji. Nejvíce jsou v kurzu rekvalifikace zaměřené na základní počítačové dovednosti, kosmetické a masérské služby, zdravotní a sociální oblast. V oblibě jsou i svářečské kurzy, speciální počítačové dovednosti, účetnictví a řidičské profesní průkazy.

Podpora vytváření společensky účelných pracovních míst (SÚPM)

Zaměstnavatelé, kteří se rozhodnou taková místa vytvořit, mohou dostat od ÚP příspěvek na mzdu jednoho zaměstnance až do výše 15 tisíc Kč, a to po dobu maximálně dvanácti měsíců. Podmínkou je, že firma musí prokázat bezdlužnost a musí se jednat o obtížně umístitelného uchazeče na trhu práce. Pokud ale počet nezaměstnaných vlivem kritické situace v určitém kraji rapidně vzroste, může Úřad práce ČR zákonem nastavené podmínky po individuálním posouzení zmírnit.

„V takovém případě je Generální ředitelství ÚP ČR připraveno flexibilně zmírnit podmínky tak, aby se co nejvíce propuštěných zaměstnanců vrátilo na trh práce,“ zdůrazňuje Marie Bílková.

Kateřina Beránková, tisková mluvčí GŘ ÚP

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688