Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Akcie ve světě  |  19.09.2013 12:45:46

Twitter není Facebook. Emise bude úspěšná, tvrdí miliardář ze Saúdské Arábie.

Miliardář Alwaleed bin Talal tvrdí před nadcházejícím IPO Twitteru, že nebude prodávat žádný ze svých podílů v této společnosti a očekává, že Twitter budee hitem mezi primárními úpisy pro letošní konec roku, případně začátek příštího.
Synovec krále Saúdské Arábie a majitel investiční firmy Kingdom Holding investoval 300 milionů dolarů do této sociální sítě již na konci roku 2011. Nyní je zřejmé, že šanci koupit si v ní podíl budou mít v nadcházejícím období i ostatní investoři, jelikož Twitter pracuje na svém vstupu do veřejného obchodování. Zpráva to sice příliš horká není, nicméně stále velmi aktuální. Pojďme se nyní tedy podívat na celý proces pohledem jednoho z největších vlastníků.
Podle Alwaleeda nebude jeho investiční skupina prodávat po IPO prodávat ani sebemenší část Twitteru, neřekl však, zda se chystá další podíl dokoupit. Twitter má nyní tři sta milionů uživatelů a půl miliard příspěvků za den, celkově se hovoří o výrazně vyšším růstovém potenciálu než u Facebooku, který své akcie uvedl loni a po samotném úpisu došlo k výrazné korekci na ceně akcií, dnes se již obchodují rámcově patnáct procent nad úpisem. Důvodem je především výrazný nárůst mobilních uživatelů.
Trh vidí ocenění společnosti nad 10 miliardami dolarů. Samotný Alwaleed však očekává do budoucna mnohem větší ocenění akcií. Nechtěl také přímo komentovat, zda by pro Twitter bylo lepší vést primární úpis mimo Nasdaq, kde se ten Facebooku příliš nezdařil. Alwaleed ale nepřímo zkonstatoval, že vede s vedením společnosti rozsáhlá jednání, která by měla eliminovat předcházející chyby Facebooku. Jde prý především o cenu. Chamtivost se podle něj přímo nevyplatí a je lepší vykročit způsobem Linkedinu, než Facebooku. Pokud bude trh příjemně překvapený cenou, bude také výrazně více zájemců, což se samozřejmě projeví i vývoji ceny akcie.
Twitter má oproti Facebooku ještě jednu výraznou výhodu. Nárůst uživatelů s chytrými telefony je již v plném proudu a Twitter jejich příspěvky již plně podporuje.
Společnost Twitter se také již stal médiem, které se dá nazvat asi jedním z posledních míst necenzurovaných zpráv. Hrál například velkou roli při masových protestech v Tunisku, Egyptě, Libyi i Jemenu v roce 2011. Alwaleed tuto funkci označil za primární vlastnost Twitteru a jednoznačně zkonstatoval, že bude vystupovat proti komukoliv, kdo by se snažil cenzuru do této sociální sítě zavádět.
 
Více na: www.akcieatrhy.cz


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688