Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  17.09.2013 15:31:51

ČBA: Objem bankovních úvěrů v červenci meziročně stoupl o 3,6%

Ke konci července meziročně vzrostl celkový objem klientských bankovních úvěrů o 3,6 %, meziměsíčně se nepatrně snížil (o 369 mil. ).

Meziměsíčně i meziročně klesl celkový objem úvěrů nefinančním podniků v portfoliích bank (meziroční pokles činil 0,8 %). Zatímco objem úvěrů do zpracovatelského průmyslu (+0,8 %), velko- a maloobchodu (+3,0 %) a do sektoru utilit (+20,1 %) je stále meziročně vyšší, patrné poklesy jsou např. v sektoru stavebnictví (-3,7 %) a v sektoru dopravy a skladování (-9,4 %).

Tento trend záporné dynamiky vývoje úvěrů podnikům je potvrzen i statistikou NOVÝCH úvěrů. Za prvních 7 měsíců roku 2013 byl nefinančním podnikům poskytnut o 2,6 % nižší objem nových úvěrů než za prvních 7 měsíců roku 2012. Obzvláště patrné je zpomalení u ostatních středních úvěrů (7,5-30 mil. ), kde objem klesl meziročně o 42,9 %. Naopak objem nových úvěrů „kontokorentních, revolvingových a pohledávek z karet“ je (meziročně za prvních 7 měsíců) o 3,9 % vyšší.

Objem úvěrů obyvatelstvu se zvyšuje – ke konci července meziročně o 3,7 %. Hlavním tahounem stále zůstávají úvěry na bydlení (+4,9 %), především hypoteční úvěry (+6,3 %). Meziměsíčně se mírně zvýšil i celkový objem úvěrů na spotřebu, nicméně meziročně zůstává dynamika mírně záporná (-0,6 %).

Podobné trendy dokládá i statistika NOVÝCH úvěrů domácnostem. O velkém rozšíření a oblibě produktů konsolidace a refinancování stávajících spotřebitelských závazků svědčí to, že za prvních sedm měsíců roku 2013 poskytly banky o 25,9 % větší objem nových úvěrů na spotřebu než stejné období loňského roku. Stejné srovnání udává o 18,4 % větší objem nových úvěrů na nákup bytových nemovitostí.

Průměrné nominální sazby z nových úvěrů „kontokorentních, revolvingových a pohledávek z karet“ poskytnutých v červenci nefinančním podnikům klesly o 4 bazické body (na 2,68 %) a z úvěrů ostatních nepatrně o 2 bazické body vzrostly na 2,14 %.

Průměrná úroková sazba z nových červencových úvěrů domácnostem činila 14,1 % u úvěrů na spotřebu (růst o 10 bazických bodů oproti červnu) a 3,37 % u úvěrů na nákup bytových nemovitostí (růst o 7 bazických bodů).

Celkový objem i podíl klasifikovaných úvěrů (s určitým zjednodušením těch, které jsou po splatnosti 30 a více dní) v červenci velmi mírně klesl na 244,5 mld. , resp. 10,08 %. Stagnace je zaznamenána u úvěrů v selhání (90+ dnů po splatnosti) s objemem 144,4 mld. a podílem 5,96 %.

U nefinančních podniků se v červenci mírně zvýšil objem i podíl klasifikovaných úvěrů (podíl 12,55 %) a nepatrně pak podíl úvěrů v selhání (z červnových 7,6 % na 7,61 %). V segmentu obyvatel se kvalita úvěrového portfolia zlepšila, avšak velmi nepatrně.

Zdroj: TZ ČBA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688