Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  17.09.2013 10:18:48

Energetická revoluce v USA

V současnosti v Texasu nikdo nepochybuje o tom, že probíhá revoluce v těžbě ropy a zemního plynu. Velikost a bohatost nových ložisek je ohromující a rychlý rozvoj těžby způsobuje revoluci ve využití těchto zdrojů. Pokud někdo v poslední době slyšel něco o břidlicovém zemním plynu, či ropě z břidlic, tak informační tok z této oblasti jen dále sílí. Břidlice v těžbě ropy a zemního plynu se stává převažujícím tématem.

Jedna z oblastí, které stojí za pozornost je obrovská rozloha Permianské pánve, která se rozkládá v západním Texasu a jihovýchodním Novém Mexiku. Tato oblast se dále dělí na tři části západní Delaware, centrální pánev a východní Midland. Pokud bychom porovnali rozlohu známých oblastí Eagle Ford a pánve Bakken s rozhlohou Permianské pánve, lehce zjistíme, že jsou obě menší.  

Analytické zpracování
 
Tato oblast není pro ropný průmysl ničím novým. Ropa se zde těží již skoro sto let. V sedmdesátých letech se zde těžily 2 miliony barelů denně, ale poté docházelo k poklesu těžby a v roce 2007 dosahovala těžba 800 tisíc barelů denně. Pokles těžby následoval, protože se v oblasti nedařilo nalézat nová ložiska. Nyní je situace zcela jiná. S rozvojem technologie těžby ropy z břidlic vzrostla v roce 2007 celková těžba v oblasti na 1,2 milionu barelů denně.

S tím jak přicházejí nová data je stále zřejmější, že tento ohromující růst bude i nadále pokračovat. Firma Tudor Pickering Holt & Co., očekává do roku 2025 zdvojnásobení růstu produkce ropy na více než 3 miliony barelů ropy denně. To je zhruba stejné množství, jako v současné době produkuje, třetí největší producent ropy ve světě Kuwait.

Analytické zpracování
 
Těžba zemního plynu v Permianské pánvi také roste. Očekává se, že v oblasti vzroste těžba zemního plynu ze 4,3 milionů kubických stop denně a více než 7 milionů kubických stop. Pokud se týká investic, tak je Permianská pánev v současnosti zbožím, které jde na dračku. Alespoň to tvrdí Global Hunter Securities. Výzkum této firmy uvádí, že pokud byste v minulém roce investovali do společností jako Goncho Resources (CXO), Diamondback Energy (FANG) a Pioneer Natural Resources (PXD), tak by se vaše porfolio během jednoho roku zhodnotilo o neuvěřitelných 39 procent.

Pro srovnání fond ropy a ropného průmyslu S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF (XOP) vzrostl pouze o 15 procent a index S&P 500, který rostl historicky nevídanou rychlostí, se zhodnotil o 16 procent.

Čtěte dále:
Jak profitovat na růstu těžby ropy v USA? Část první.
Jak profitovat na růstu těžby ropy v USA? Část druhá, závěrečná.

Ropa a plyn – pět nejnadějnějších oblastí v roce 2012. Část první.
Ropa a plyn – pět nejnadějnějších oblastí v roce 2012. Část druhá, závěrečná.

Pioneer drží dlouhodobě podíly ve fondu Global Resources Fund (PSPFX), a toto vlastnictví mu přineslo v minulém roce zhodnocení 60 procent za rok. Vzhledem k tomu, že firma je v oblasti Permianské pánve silně přítomna, lze očekávat růst i nadále. Společnost Global Hunter uvádí, že Pioneer vlastní zdroje o velikosti 7 miliard barelů ekvivalentu ropy, které dobývá více než 40 tisíc ropných vrtů. Tyto ohromující zásoby se promítnou do mnoha desítek let budoucí těžby.

Obyvatelé San Antonia mohou být osobně svědky toho, jak se ekonomický rozvoj oblasti promítá i do dalšího ekonomického růstu USA. Z lokálního pohledu se těžba ropy a zemního plynu se rychle promítá do zisku. Ropný průmysl produkuje nová a dobře placená pracovní místa. Z celostátního pohledu je efektem levnější plyn a dostupnost levné energie vytváří obrovský potenciál v konkurenceschopnosti průmyslu USA vzhledem k ostatnímu světu.

Prozíraví investoři si jsou vědomi výhod, které přináší posun v dostupnosti energetických zdrojů v USA. Tuto příležitost je škoda nevyužít. Jednou z možností by mohl být nákup akcií Global Resources Fund, jehož výhodou je nižší volatilita a rovnoměrnější růst zisků. Výhodou tohoto fondu je vyvážený poměr mezi energetickým sektorem a materiálovým sektorem.


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688