Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  16.09.2013 08:10:00

Oči investorů cílí na zasedání americké centrální banky

Americkému dolaru se v průběhu minulého týdne nedařilo, když proti euru ztratil 1,5 % a během dnešního asijského obchodování se kurz USD/EUR obchodoval okolo hranice 1,336. Nicméně ztráty zaznamenal nejen vůči euru, když jeho index vůči nejvýznamnějším světovým měnám spadl téměř na 4týdenní minimum. Na začátku týdne oslaboval kvůli nižší rizikové averzi spojené s určitým uvolněním napětí v Sýrii, v závěru týdne jej pak na kolena srazily zprávy, že bývalý šéf ekonomických poradců Bílého domu Lawrence Summers se vzdal možnosti kandidovat na post šéfa Fedu. Ten byl totiž trhy vnímán jako osoba inklinující k přísnější měnové politice než současný prezident Ben Bernanke. Naopak druhým kandidátem je současná viceguvernérka Janet Yellen, která má smyšlení více podobné B. Bernankemu. Tuto zprávu tak trhy ohodnotily výprodeji amerického dolaru.
 
Tento týden je hlavní událostí bezesporu zasedání americké centrální banky. Na trzích převažuje přesvědčení, že Fed  začne s postupným snižováním současných měsíčních nákupů aktiv, a to v rozsahu 10 mld. USD. Celkový objem nakupovaných cenných papírů by tak měl pravděpodobně od začátku října klesnout z 85 mld. USD na 75 mld. USD. Přitom FOMC zřejmě sníží nejprve nákupy státních dluhopisů, než začne i s omezováním MBS. Velký otazník však visí nad makroekonomickou prognózou, která by nám mohla poskytnout vodítko, jak rychle bude docházet ke zpřísňování měnové politiky. Nicméně nic by se nemělo měnit na tom, že první zvýšení sazeb můžeme očekávat až s mírou nezaměstnanosti na 6,5 % a mírou inflace na 2,5 %. 
 
V tomto týdnu očekávaná makroekonomická data by měla potvrdit scénář udržitelného hospodářského oživení ve Spojených státech. Předstihové indikátory z New Yorku a Philadelphie by měly vést k dalšímu zvýšení celkového ISM indexu, srpnová průmyslová výroba by měla růst o 0,6 % m/m a i údaje z trhu nemovitostí by měly potvrdit zlepšující trend na trhu nemovitostí.
 
Na evropském kontinentu se budou pozornosti těšit německé parlamentní volby. Důležité především bude, jak silnou podporu získá dosavadní kancléřka Angela Merkel, respektive její vládní koalice. 


Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688