Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  10.09.2013 17:12:40

Ceny ropy se kvůli obavám z přerušení dodávek zvedly

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

K zásadním událostem minulého týdne patřila lepší než očekávaná ekonomická data hlášená ze Spojených států i slabší páteční zpráva o stavu amerického trhu práce. To ještě více upřelo pozornost na setkání amerického Fedu, které se odehraje 18. září. Trhy jsou nyní v očekávání, jaký banka připraví časový rámec pro ukončování svého masivního programu na podporu ekonomiky. Současné spekulace o tom, že nepůjde o tolik razantní snižování nákupů aktiv, však budou finančním trhům v nadcházejícím týdnu přidělávat spíše jen další starosti.

Dolar se vyšplhal až na sedmitýdenní maximum a desetileté americké státní dluhopisy se téměř dotkly tří procent. To dále umocňovalo tlak na měny rozvíjejících se zemí a také na jejich ekonomiky. Krize na Blízkém východě se však dále nevyhrocovala, a tak komodity končily týden s mírnými ztrátami. V červených číslech se přitom ocitly poprvé za poslední čtyři týdny.

Nižší čísla než minule hlásí všechny sektory, zejména pak vzácné kovy, které dříve těžily z pozice bezpečného přístavu v souvislosti s obavami o osud střetů na Blízkém východě. Přitížil jim ale posilující dolar a také výnosy dluhopisů. Už je to dva roky, co se zlato dostalo na rekordních 1 921 dolarů za unci. Od té doby klesla cena tohoto kovu o 30 procent a stále hledá odpovídající podporu v boji proti několika sílícím protivětrům.

 

 pic  

Geopolitické napětí drží ropu nahoře

Energetickému sektoru i nadále pomáhá situace s nedostatkem dodávek ropy ať už jde o ty současné, nebo potenciálně i budoucí. Důvodem jsou stávky v přístavech a protesty na ropných polích v Libyi, ale také nižší dodávky ze Severního moře v posledních 10 měsících. Negativně tento stav pociťují hlavně evropské rafinerie, jejichž marže jsou pod tlakem. Musejí si totiž objednávat dražší ropu z jiných zemí, například z Nigérie. V tomto státě se však kvůli krádežím a narušováním těžby snížila produkce černého zlata až na čtyřleté minimum.

Když k tomu připočteme geopolitické napětí spjaté se situací v Sýrii a možné rozšíření této epidemie neklidu na další blízkovýchodní země produkující ropu, pak nám vychází pro spotovou cenu ropy typů Brent i WTI slušná podpora. Cena futures u ropy Brent s okamžitým (neboli promptním) dodáním za minulý měsíc zažila silnou rally. Zvláště když to srovnáme s kontrakty s pozdějším datem dodání. Promptní kontrakty tak ze současných problémů s dodávkami výrazně těží.

Tento typ futures se vyvíjí podle křivky, která se nazývá tzv. steep backwardation, kdy ropa s bližším dodáním je dražší než ta s pozdějším. To hraje do karet investorům, kteří drží dlouhé pozice, ať už ve formě futures nebo burzovně obchodovaných fondů (ETF). Tvar křivky zajišťuje investorům tzv. pozitivní efekt rolování (positive roll carry), kdy cena zůstává každý měsíc stejná, a tudíž mají i kladné výnosy. Promptní futures pozice jsou totiž vždy rolovány do následujícího měsíce. Současný spread mezi promptními kontrakty na říjen a leden příštího roku je 4,6 dolaru za barel. To v případě tzv. positive carry představuje pro toto období téměř čtyři procenta. Jako příklad uveďme index ropy Brent v rámci DJ-UBS ten od začátku roku posílil o 8,3 procenta. A srovnejme to s výbornými výsledky kontraktů futures u ropy Brent a 4,2 procenty růstu jen za první měsíc.

pic2

Cena ropy Brent se v uplynulém týdnu pohybovala kolem úrovně 115 dolarů za barel což je i přes všechny s ropou spojené problémy jen pět dolarů nad průměrem za poledních pár let. V souvislosti se Sýrií stále převažuje zdrženlivý postoj západních mocností. A pokud se nedočkáme úplného obnovení produkce ropy a exportů z Libye, v krátkodobém horizontu by měla cena této komodity spíše růst.

V potaz je třeba brát také to, že podle odhadů bude poptávka po ropě v budoucnosti nejspíše růst. Analytici se nyní snaží posoudit dopad ozdravování vyspělých ekonomik a zároveň riziko propadu rozvíjejících se celků. Současné rozmezí ropy Brent je mezi 112 a 117,35 dolaru za barel a zároveň je možné, že se Brent opět podívá až na letošní maximum 119,17 dolaru za barel.

 

Vzácné kovy si mohly nakonec oddychnout

Páteční slabší data z amerického trhu práce pomohla vzácným kovům nabrat trochu podpory, kterou předtím v průběhu týdne ztratily kvůli rostoucím výnosům z dluhopisů a silnějšímu dolaru. Právě tyto okolnosti totiž měly na kovy silnější vliv než další vývoj situace v Sýrii. I když byla čísla o zaměstnanosti horší, pravděpodobně to americký Fed nedonutí, aby upustil od stanovení časového harmonogramu pro ukončení či redukci programu na podporu ekonomiky.

Představitelé americké centrální banky však možná budou chtít kohoutky s penězi utáhnout méně, než současné trhy očekávají. To by mohlo pomoct rozvíjejícím se ekonomikám, které jsou otřeseny masivními odtoky kapitálu. Jejich měny i běžný účet platební bilance se totiž kvůli oznámeným krokům Fedu v předchozím měsíci dostaly pod silný tlak.

 

Zlato se drží svého obchodního rozmezí

Zlatý kov zůstává uvězněný mezi klíčovými hodnotami podpory a odporu, tedy 1 350 a 1 417 dolary za unci. Ještě v srpnu přitom dokázal vystoupat až na 1 434 dolarů za unci. V krátkodobém horizontu máme na obzoru riziko likvidace dlouhých pozic, protože institucionální investoři zůstávají chladnými vůči burzovně obchodovaným produktům (ETP). Těmto cenným papírům se stále nedaří překonat nezájem, zatímco za nárůstem čistých dlouhých pozic futures stojí v první řadě uzavírání krátkých pozic (tzv. short-covering).

Doporučujeme bedlivě sledovat vývoj výnosů dluhopisů, které během kvartálu zaznamenaly silnou rally. Zaměříme se především na jakékoliv známky oslabování tohoto trendu, což by mohlo zlatu poskytnout podporu. Většina investorů se bude snažit do 18. září své další kroky odkládat. Nejspíše si počkají až na konečný osud kvantitativního uvolňování, který má v ten den osvětlit Fed.

pic3

Stříbro sice v průběhu srpna dramaticky posilovalo, jenže za minulý týden se dostalo do problémů. Vytratila se totiž silná podpora ze strany mědi, které si užíval i tento kov. I přesto se mu podařilo udržet hladinu podpory na 23 dolarech za unci, a svou výkonností tak opět překonalo zlato. V současné chvíli jde o nejlépe prosperující kov, a to i ve srovnání s platinou nebo palladiem.

Ze všech komodit se v uplynulém týdnu nejlépe vedlo kakau, když se vyšplhalo až na své 11měsíční maximum. Kakao těží hlavně ze současného vývoje počasí v západní Africe, kde se nachází dva největší světoví producenti této suroviny. Pobřeží slonoviny a Ghana totiž trpí nedostatkem vláhy, respektive srážek. Není tak jasné, kolik kakaa se sklidí, až v říjnu začne jeho sklizeň.

Ceny kukuřice spadly s postupující sklizní ze svého srpnového vrcholu až na třítýdenní minima. Poslední odhady totiž nasvědčují tomu, že letošní úroda bude nejspíše rekordní. A to i přesto, že v posledních týdnech před sklizní příliš nepršelo.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688