Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  10.09.2013 10:11:58

Syrská krize: jaké akcie zařadit do portfolia

Aby chránili svá portfolia, obracejí se v době Syrské krize někteří investoři k ropě a státním dluhopisům s vysokým ratingem. Jsou to tradiční, leč v současné době již ne tak přesvědčivě bezpečné přístavy v nejistých dobách.

Americké a německé státní dluhopisy utrpěly nejhorší jednoleté ztráty od roku 1990, takže to vypadá, že lepší sázkou by mohla být ropa. Jediným důvodem proč by investoři měli zůstat věrni dluhopisovému trhu je jeho obrovská likvidita, která může stát za nějaký ten kyselý úsměv.

Objevují se analýzy, že cena ropy vyskočí v důsledku očekávaného Amerického úderu na Sýrii a zavlečením dalších zemí do válečného konfliktu zhruba o 20%. Ramin Nakisa, analytik UBS očekává, že by za tohoto scénáře cena ropy mohla poskočit až k 150 USD za barel. Převaha nabídky na trhu s ropou je minulost a růst cen je v takovém případě očekávaný.

V posledních obdobích geopolitické nestability, byly americké a německé státní dluhopisy skvělým úkrytem, ať se jednalo o krizi v Kosovu, nebo o válku v Iráku, či Lybii. Investoři zaparkovali své fondy do dluhopisů a čekali, až se situace vyjasní. Růst cen dluhopisů se vždy dostavil relativně rychle.

Nyní je situace mnohem méně příznivá. FED plánuje, že začne v dohledné době s ukončováním obrovských nákupů dluhopisů, které stimulovaly růst americké ekonomiky a které se nepřímo odrazily i v růstu dalších rozvinutých zemí.

Tyto nákupy pomohly zastavit téměř nepřerušený dvacetiletý růst státních dluhopisů, nicméně protože jsou tyto dluhopisy neobyčejně likvidní, zůstává jejich role bezpečného uložení peněz stále platná. Další bezpečné uložení hotovosti, jako je švýcarský frank, nebo zlato se nyní jeví jako předražené vzhledem k obavám o stavu celkového finančního sytému.

V dobách blízkovýchodních konfliktů vždy poptávka po ropě, po akciích ropných firem, stejně tak po měnách korelovaných s komoditami krátkodobě vzrostla. Vzhledem k možnému opakování by se dalo využít opčních obchodů vzhledem k růstu volatility ze současných nízkých úrovní. Volatilita je druhou možností, kterou lze v takovém případě využít, nicméně je volatilita vázána na konkrétní geopolitické podmínky a v současné době je limitována.

Čtěte dále:
Ropa: co zařadit do portfolia.

Neurčitost

Během uplynulých deseti dní index ropy a plynu STOXX SXEP převýšil výkonnost hlavního indexu STOXX 600 zhruba o 5 % a řada institucí vydala nákupní doporučení na tento sektor. Nicméně zisky zatím byly jen průměrné. „I když se jedná o humanitární tragédii, trhy zatím této události nevěnují příliš pozornosti:“ říká Derek Mitchell, manažer Royal London Asset Management. „Nevidíme zatím mnoho nových pozic v akciích ropného sektoru. Mnoho investorů má malé pozice, pokud vůbec v trhu jsou.“

Na peněžním trhu rostl Kanadský dolar a Norská koruna vůči Japonskému jenu. Kanada a Norsko jsou producenti ropy, kteří by mohli z růstu cen profitovat, pokud by cena ropy prudce vzrostla. Oproti tomu Japonsko je jeden z největších importérů ropy a mohlo by utrpět značné ztráty.

Světové akcie se propadly během obou iráckých válek v letech 1991 a 2003, ale poté začaly opět růst, jakmile se vyjasnilo, jak velký rozsah bude mít konflikt.

Hlavní obavy vzbuzuje, že Irán jako hlavní spojenec Damašku, by se mohl zapojit do konfliktu během útoku USA na Sýrii. Celá oblast by mohla být zavlečena do konfliktu, který by se mohl rozhořet natolik, že by to způsobilo problémy v zásobování ropou. Nemenší obavy vyvolává také napětí mezi USA, Ruskem a Čínou, které nesouhlasí s vojenskou akcí.

Během předchozích konfliktů, jako byl ten v Lybii v roce 2011 a v Kosovu 1999, volatilita rostla, když konflikt eskaloval, nicméně dopady na akcie a další kapitálové trhy byly jen dílčí.

Didier Duret, z ABN Amro, říká, že jeho scénář v případě Sýrie počítá „s krátkodobými turbulencemi, na trzích,“ ale nemělo by to mít vliv na globální oživení ekonomiky.

Historická data potvrzují tento názor. Globální index výrobních manažerů, který sleduje průmyslovou výrobu a služby nijak nereagoval, když západní země bombardovaly Lybii během občanské války. PMI je dobrým indikátorem ekonomické důvěry a i když před Iráckými válkami klesal, v průběhu války se rychle zotavil.

Preference likvidních investic

Během finanční krize v roce 2008 uvízlo mnoho investorů v pozicích, které byly v průběhu pádu cen jen málo likvidní Z tohoto důvodu nyní investoři preferují raději likvidní investice, i když v případě dluhopisů by mohlo dojít ke krátkodobému poklesu jejich hodnoty.

"I když nás situace v Sýrii opravdu znepokojuje, není zde moc možností, které by šly udělat v přípravě na událost tohoto typu," tvrdí Matt Eagan, manažer 22 miliardového fondu Loomis Sayles Bond Fund. „Sice nemáme americké státní dluhopisy v oblibě, ale …, víme, že to jsou jedny z nejlikvidnějších dluhopisů na světě. Rok 2008 jasně definoval, co je likvidní investice a co není,“ dodává.

Také další země nabízí investiční alternativy. „Máme pozice v kanadském dolaru a v kanadských státních dluhopisech. Máme také norské dluhopisy třídy AAA a když se to vezme kolem a kolem 20 procent našeho portfolia je vysoce likvidní,“ říká Matt Eagan.


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.03.2024Akcie Primoco a Gevorkyan budou zařazeny do indexu PX Research (Česká spořitelna)
22.06.2018Jak do portfolia vybrat ty nejlepší akcie? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688