Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  09.09.2013 10:42:42

Nákup Nokie zřejmě Microsoft nespasí. Zároveň rostou obavy o osud BlackBerry

Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank

Převzetí mobilní divize Nokie Microsoftem má hned trojí rozměr. Zaprvé, pro Nokii je to určitě dobrý obchod. Pro Microsoft to ale naopak může být cesta do pekel. A pro BlackBerry to pak může dohoda znamenat, že jeho jedinou devizou je portfolio patentů.

Výhra pro Nokii

Nokia ještě nedávno zastávala pozici největšího výrobce mobilních telefonů na světě. Od roku 2007 to však šlo s její mobilní divizí z kopce. Její provozní zisk se propadl ze 7,7 miliardy eur až na minus 1,1 miliardy eur v roce 2012. Co bylo příčinou? Především chvíle, kdy Apple představil svůj průlomový a první skutečně chytrý telefon iPhone, který zákazníky doslova nadchl.

Následně vystřídal Nokii v čele lídra trhu jihokorejský Samsung, který nabídl kompletní sadu dobrých smartphonů běžících na platformě Android od Googlu. Zákazníci Samsungu si mohli vybírat napříč všemi cenovými kategoriemi a Nokia utrpěla ztráty na všech frontách. Nedokázala se totiž přizpůsobit. A když se nějaké zvíře nedokáže v přírodě přizpůsobit, (jeho mobilní byznys) umírá.

Představenstvo Nokie udělalo správnou věc, když kývlo na nejlepší možnou dohodu vzhledem k sestupné křivce svého podnikání. Vývoj ceny akcií, které rázem stouply o 40 procent, to jen potvrzuje. Microsoft zaplatí Nokii za divizi mobilních zařízení a služeb celkem 5,44 miliardy eur, čímž spolkne 32 tisíc jejích zaměstnanců, řadu patentů, značku Nokia i výrobu samotných mobilů.

Pro Nokii jde o velmi výhodný obchod, protože se zbaví své mobilní odnože ještě předtím, než s sebou stáhne dolů i další divize. Především pokud vezmeme v úvahu, že provozní zisk mobilní sekce Nokie stále není na dohled černých číslům. Dohoda tak snižuje obchodní a finanční riziko této společnosti a nejlépe z ní vychází držitelé firemních dluhopisů.

Může se vůbec Nokia dlouhodobě smýšlejícím investorům vyplatit? Finská firma před měsícem odkoupila zbývající podíl ve svém společném podniku se Siemensem, který se zaměřuje na výrobu vybavení pro mobilní sítě. Spolu s odprodejem své mobilní divize má nyní Nokia nakročeno trochu jiným směrem než v minulosti. V současné chvíli je tak velmi obtížné odhadnout budoucí zisky a poteciál nové strategie v poměru k vloženému kapitálu. Tím pádem není zrovna jednoduché ani její oceňování. Víme jenom to, že byznys spojený se sítěmi nedokáže generovat plusový provozní zisk a že celé prostředí je extrémně konkurenční a musí si vystačit s nízkými maržemi. Nokia už svůj díl práce odvedla. A i když boj ještě může pokračovat, Nokia je už teď vítězem.

 

Microsoftu ujel vlak

Navenek vypadá dohoda s Nokií pro Microsoft výhodně, protože bude mít kontrolu jak nad softwarem, tak i hardwarem. To by mohlo Microsoft konečně přiblížit k tomu, že si zopakuje dřívější kroky Applu. Ale je tohle pro Microsoft ta správná cesta?

Microsoft je tradičně firmou, která se na hardware nesoustřeďuje. A aby si vybudoval dobře fungující spojení hardwaru a softwaru, bude dost složité. Právě tady narážíme na to, proč je firemní kultura Applu tak unikátní. Například strategie Googlu v oblasti mobilního průmyslu nápadně připomíná strategii Microsoftu v dobách, kdy trhu vládly osobní počítače. Tzn. vybudovat skvělý software a masově ho dodávat všem možným výrobcům hardwaru. Tato strategie by bývala parádní i pro Microsoft, ale jeho vlak už dávno ujel.

Při pohledu do literatury i minulosti vždy narazíme na jednu věc: většina akvizic nedokázala naplnit původní očekávání. Vsadím se, že to bude i případ Microsoftu. Nebude snadné začlenit 32 tisíc zaměstnanců, kteří předtím byli hrdí na to, že mohli pracovat pod Nokií. Ti teď totiž musí přijmout svou porážku a nechat se spolknout velkou americkou korporací. Jejich morálka nejspíše nebude zrovna vysoká a Microsoft se bude muset velmi rychle zorientovat. Jeho Windows Phone se totiž neprodává tak, jak si manažeři představovali, a ani prodejní čísla Nokie nejsou nijak ohromující. Nokii se už nepovedlo nalákat zákazníky zpátky, aby od svých chytrých mobilů značky Apple a Samsung přešli pod její křídla.

Microsoft bude muset udělat velký kus práce, aby zvrátil osud nové mobilní divize, odůvodnil svůj nákup a zajistil si přijatelnou návratnost investovaného kapitálu. Doba snadno dostupných peněž v oblasti smartphonů už je dávno pryč, trh mezitím stačil dozrát. Proto spíše předpokládám problémy spojené se začleňováním Nokie, jejím zeštíhlením a dalšími inovacemi. A očekávám opačný případ. V důsledku tak možná Microsoft bude ještě rád, že se Nokie zbavil.

 

Zranitelné BlackBerry

Poté, co Microsoft převzal Nokii pod svojí nadvládu, už neexistuje žádný známý zájemce o mobilní divizi BlackBerry. Tato firma se přitom ocitla v nezáviděníhodné situaci a má stále méně příležitostí k úsměvu. Microsoft ji určitě nekoupí. Google se pak vydal zcela odlišnou cestou než Apple. A nulový zájem se předpokládá i ze strany Samsungu.

Problémem BlackBerry je, že využívá vlastní operační systém. A svět chytrých telefonů si mezi sebou rozebraly firmy Google, Apple a Microsoft. Žádný jiný hráč na trhu BlackBerry nechce, protože by to znamenalo opustit svůj operační systém a přijmout jiný a nepříliš populární.

Jeden ze členů představenstva BlackBerry navíc nedávno naznačil, že se společnost možná bude muset vzdát svého mobilního byznysu a začít vyplňovat mezery na trhu. V tom s ním souhlasím, ovšem v takovém případě by musela opustit firemní sektor, protože ten vyžaduje plné zvládnutí produkce hardwaru. Aby firma mohla podpořit návratnost vloženého kapitálů, měla by se zaměřit čistě na datové sítě a jejich bezpečnost.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
Čt 15:02  US - HDP v 1Q rostl o 1,6%. Trh čekal 2,4%. Ve 4Q23 to bylo 3,4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 14:27  Akcie Barclays po pozitivních výsledcích za 1Q24 rostou o 4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

22.04.2015Obavy o řecký osud znovu oslabují euro Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.04.2014Číňani dali svolení k převzetí Nokie Microsoftem FINAPRA Capital a.s. (FINAPRA Capital a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688