Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  02.09.2013 09:23:11

Telefónica CR - nová cílová cena 311 Kč + DRŽET

Telefónica CR stále čelí několika významným výzvám, které limitují růstový potenciál akcií této společnosti. Naše doporučení Držet s cílovou cenou 311 CZK odráží jak zmíněné nejistoty, tak i nové informace z posledních týdnů, které jsou spíše mírně optimistické.

Výsledky za 2Q ukázaly, že nové tarify Free nevedly k výraznému zhoršení hospodaření. Průměrná útrata na smluvního zákazníka zůstala mezičtvrtletně nezměněna a tržby v mobilním segmentu klesly meziročně bez vlivu mobilních terminačních poplatků o 6,8 %, což se nijak nevymyká předchozím čtvrtletím.

Zavedení tarifů Free mělo za účel jednak stabilizovat hospodaření společnosti, ale také znesnadnit vstup nového operátora. Oba cíle se podle našeho názoru naplňují. Nové tarify by měly vést jednak ke stabilizaci tržeb v příštích několika kvartálech, ale také ke snížení provozních nákladů. Nové tarify také výrazně a náhle snížily ceny na mobilním telekomunikačním trhu, což může být překážkou (nebo alespoň komplikací) pro vstup nového operátora.

Aukce kmitočtů, do které se mohou zájemci přihlašovat do 30.9., pravděpodobně nepřinese jiné zájemce než 4 účastníky 1. aukce. Otázkou je, jestli aukce proběhne dle předem stanoveného harmonogramu. Telefónica CR totiž během konferenčního hovoru za 2Q bez dalších detailů uvedla, že zvažuje napadení podmínek aukce u soudu. To by znamenalo další oddálení aukce a tím pádem další překážku pro vstup nového operátora.

Hospodaření v budoucích letech by mělo být taženo primárně daty. To pramení zejména z rostoucí penetrace chytrých telefonů. Naopak hlasové služby co se příspěvku do tržeb týče podle našeho názoru budou hrát čím dál menší roli. Segment pevných linek by měl také záviset v čím dál větší míře na jiných než hlasových službách. Management například hodně očekává od služeb ICT. My očekáváme tempo růstu tohoto segmentu o 7 % ročně.

Obecně hodnotíme situaci Telefóniky CR jako lepší než před zveřejněním výsledků za 2Q, nicméně k tomu, abychom považovali situaci za dlouhodobě stabilizovanou, musí být známy výsledky aukce kmitočtů. Ta je jednoznačně největším rizikem a do té doby podle našeho názoru nebude mít akcie sílu nabrat výrazně rostoucí, ale ani  výrazně klesající trend.

Celá analýza ke stažení  zde


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688