Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  27.08.2013 11:45:16

GfK: Tempo růstu obratu technického zboží ve 2Q rostlo na 4% - až na spotřební elektroniku a foto se daří

V druhém čtvrtletí roku 2013 se tempo růstu obratu trhu technického spotřebního zboží meziročně zvýšilo na více než 4 %. Ve výrazně negativních číslech zůstává sektor spotřební elektroniky a mírné poklesy jsou také u fota a kancelářské techniky. Ostatní sektory meziročně rostou, nejdynamičtěji sektor telekomunikací.

Telekomunikace: Trh pokračuje v růstu

Obrat sektoru zaznamenal ve druhém čtvrtletí roku 2013 nárůst o více než 27 % oproti stejné periodě předcházejícího roku. Bylo to způsobeno především velmi pozitivním vývojem segmentu chytrých telefonů. V kusovém vyjádření pak trh stagnoval.

Spotřební elektronika: Další propad

Ani ve druhém čtvrtletí roku 2013 se v sektoru spotřební elektroniky nezměnil negativní trend z předcházejících čtvrtletí a trh meziročně propadl o více než 15%.

V záporných číslech zůstává i klíčová část trhu, televizory. Pozitivně se však vyvíjejí přístroje s velkou úhlopříčkou, také i díky pokročilým funkcím (Smart TV, 3D).

Poklesy jsou však i u většiny dalších kategorií, jako například set top boxů, audiosystémů nebo DVD přehrávačů.

Foto trh: Druhé čtvrtletí v záporných číslech

Trh digitálních fotoaparátů ve druhém čtvrtletí zaznamenal meziroční pokles o 4,4% v hodnotovém vyjádření.  Negativní vývoj vykazovaly obě klíčové kategorie, tj. kompakty s pevným objektivem a digitální zrcadlovky. Jediným rostoucím segmentem byly kompakty s výměnným objektivem, které však nebyly zdaleka schopny kompenzovat ztrátu zbylých dvou kategorií. V rámci kompaktů s pevným objektivem nadále pokračuje přesun spotřebitelské poptávky k zařízením s vícenásobným optickým zoomem.

Malé domácí spotřebiče: Trh nadále roste i ve 2. čtvrtletí

Trh malých domácích spotřebičů pokračuje v růstu i ve druhém čtvrtletí roku 2013. V porovnání se stejným obdobím loňského roku zaznamenal nárůst o 2,8 %.

Za pozitivním vývojem stojí zejména skupina kuchyňských robotů a kávovarů, nárůst však zaznamenaly také kategorie rychlovarných konvic, vysoušečů vlasů či holicích strojků.

Kategoriemi, které naopak ve druhém čtvrtletí tohoto roku klesaly, jsou parní hrnce, vysavače a žehličky.

Velké domácí spotřebiče: Oživení ve druhém kvartálu

Ve druhém kvartálu roku 2013 trh s velkými domácími spotřebiči došlo k oživení na trhu, který meziročně rostl 4,5% a téměř tak dohnal ztrátu z prvního čtvrtletí. Nárůst byl přes všechny produktové skupiny, z hlavních produktových skupin rostly zejména pračky. Na trhu se zvýšila průměrná cena u volně stojících spotřebičů, především díky vývoji cen u ledniček.

Informační technologie: Solidní oživení díky computingu

Negativní vývoj ekonomiky pokračuje i ve 2. kvartále roku 2013. Navzdory těmto nepříliš pozitivním obecným podmínkám se celý trh informačních technologií relativně vzchopil, a to zejména díky počítačům a media tabletům. Ve druhém kvartále se obratově největší produktová skupina přenosných počítačů dostává částečně z krize. Mírný růst na úrovni 1% je však také možné přičíst k relativně vyšším výprodejům na trhu. Desktopový trh se za Q2 rovněž pohyboval v mírně pozitivních číslech. Trh s media tablety i nadále zažívá růsty v řádech desítek procent. Na trhu monitorů bez TV tuneru také nedochází k výraznějším změnám a negativní trend tedy stále přetrvává.

Kancelářská technika: Mírný pokles trhu  

Ve druhém čtvrtletí se celkový obrat sektoru více přiblížil prodejům z předchozího roku. Hodnota prodejů meziročně klesala již pouze o -2,4%. Posun zaznamenal segment inkoustových tiskových zařízení, kde se poptávka částečně přesouvá k zařízením ve středních a vyšších cenových pásmech s efektivnějším provozem. V rámci segmentu laserového tisku nadále rostou prodeje multifunkčních zařízení.

GfK TEMAX® Czech Republic: Obtížnější ekonomická situace 

Přestože spotřebitelská důvěra je stále nízká a celkové maloobchodní tržby klesaly i v druhém čtvrtletí tohoto roku, spotřebitelé jsou ochotni investovat do technického spotřebního zboží více než loni.

Zdroj: GfK TEMAX® Czech Republic, GfK

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688