Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  20.08.2013 15:33:40

Třetina firem plánuje do konce roku nabírat zaměstnance, loni se propouštělo méně než 10% pracovníků

Do konce roku 2013 uvažuje 35 % společností na českém trhu o zvýšení počtu zaměstnanců. Vyplývá to z výsledků třetího ročníku výzkumu mezi 190 vlastníky a manažery firem realizovaného v rámci projektu Kupředu.cz ve spolupráci s podnikatelskými kluby Business for Breakfast. 

Průzkum mezi převážně tuzemskými firmami se zabýval očekáváními společností pro období 20132015, a to jak z hlediska makro, tak i mikroekonomických ukazatelů. Ve srovnání se závěry loňského průzkumu je patrný vzrůstající podíl firem, které se ve druhém pololetí roku 2013 chystají zvýšit svůj počet zaměstnanců o více než 10 %. Zatímco v loňském roce se k podobnému kroku chystalo 7 % respondentů, letos jejich počet dvojnásobně narostl. Počet společností, které nezamýšlejí změny na pracovních místech, je téměř shodný s výsledkem minulého průzkumu. I letos se pohybuje kolem 40 %.

Propouštění plánuje čtvrtina společností. U většiny těchto firem se však bude jednat o redukce v menším rozsahu, v řádu jednotek procent,“ uvedl Michal Hrubý, oblastní ředitel Business for Breakfast, který pomáhá podnikatelům k novým zakázkám, kontaktům, informacím a příležitostem prostřednictvím efektivně vedených podnikatelských klubů.  „Vloni naši respondenti vůbec neplánovali razantnější propouštění. Letos naopak pozorujeme v této kategorii drobný nárůst. I přesto firmy do konce letošního roku neplánují tak vysoké propouštění, s jakým počítaly v roce 2011,“ dodal Michal Hrubý.

 

Tabulka 1: Podíl společností, které chystají změny počtu zaměstnanců oproti současnému stavu

 

2013

2012

2011

redukce nad 10 %

4 %

0 %

8 %

redukce do 10 %

20 %

26 %

17 %

nechystáme změnu

41 %

39 %

44 %

zvýšení do 10 %

21 %

28 %

21 %

zvýšení nad 10 %

14 %

7 %

10 %

Zdroj: Průzkum Kupředu.cz a Business for Breakfast.

 

V rámci průzkumu byli vlastníci a manažeři dále dotazováni, jaké největší hrozby spatřují z pohledu své společnosti. Podle respondentů jejich firmy v současnosti cítí největší ohrožení v oblasti obchodu, konkurence a zákazníka. Jako poměrně velká hrozba je vnímána rovněž špatná platební morálka zákazníků, na niž poukazuje plných 19 % firem. Přesto je tento ukazatel hodnocen výrazně lépe než v roce 2011. Tehdy jej jako významné ohrožení označil dvojnásobný počet respondentů. Mezi hrozbami byla v letošním roce zmiňována mimo jiné také ohrožení související se změnami v přidělování dotací a dotační politikou.

Pro úspěšnost firem v následujících 3 letech bude podle respondentů nejpodstatnější schopnost realizace a řízení změn. Společnosti by však neměly zaostávat ani v oblasti komunikace. Jako klíčovou kompetenci pro úspěšnost firmy označilo 39 % manažerů a vlastníků komunikaci směrem dovnitř firmy, respektive 38 % komunikaci vně firmy. Více než třetina respondentů rovněž poukázala také na význam strategického řízení společnosti.

K určitým rozdílům mezi skupinami managementu a vlastníků firem došlo ve vnímání oblastí s potenciálem pro zvýšení výkonnosti firmy. „Za oblast s nejvyšším potenciálem označily všechny skupiny shodně rozvoj lidských zdrojů. V dalších oblastech se jednotlivé skupiny již poněkud rozcházely,“ upozornil David Kaprál z projektu Kupředu.cz, který se zaměřuje na realizaci projektů zvyšování ziskovosti firem a řízení změn ve firmách. „Pro top a střední management je druhou klíčovou oblastí kvalita managementu firmy. Skupina vlastníků naopak na druhou příčku umístila marketing a prodej. Ten se u top-managementu nachází až na třetím místě, kdežto pro střední management je až šestou nejvýznamnější oblastí,“ doplnil David Kaprál.

 

Tabulka 2: Nejvýznamnější oblasti, v nichž respondenti cítí potenciál pro zvýšení výkonnosti společnosti

 

vlastník

top-management

střední management

1.

rozvoj lidských zdrojů

rozvoj lidských zdrojů

rozvoj lidských zdrojů

2.

marketing a prodej

kvalita managementu firmy

kvalita managementu firmy

3.

kvalita managementu firmy

marketing a prodej

úroveň strategického řízení

Zdroj: Průzkum Kupředu.cz a Business for Breakfast.

 

O Kupředu.cz

KUPŘEDU.CZ je portfolio aktivit a projektů zaměřených na budování sociálního a znalostního kapitálu a v byznysové sféře na realizaci projektů změn a zvyšování profitability firem. Hlavní vizí je podpora firemního a osobního rozvoje. KUPŘEDU.CZ sdružuje od roku 2010 tým angažovaných odborníků z řad výkonných manažerů, vlastníků firem, akademiků a specialistů a je otevřené dalším partnerstvím i spolupráci v oblastech, jimiž se zabývá.

 

O Business for Breakfast

Podnikatelský klub Business for Breakfast je prvním oficiálním obchodním systémem působícím v ČR, jenž se specializuje na vytváření kvalitního podnikatelského prostředí formou podnikatelských klubů. V nich pak podnikatelé zaujímají nová doporučení, kontakty, znalosti a zkušenosti pro svůj byznys. Tyto kluby jsou určeny všem obchodníkům, majitelům firem a profesionálům, kteří chtějí aktivně spolupracovat s dalšími stejně zaměřenými lidmi a hledají příležitosti pro rozvoj svého podnikání. Plánem je propojit úspěšné podnikatele v celé ČR a pomoci jim vytvářet a rozvíjet dlouhodobé vztahy se zárukou kvality jednání a doporučení.

 

 

Michal Hrubý

oblastní ředitel

Business for Breakfast

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688