STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  13.08.2013 11:05:12

Dividendové ETF: Cesta (nejen) pro konzervativní investory (13.8.2013)

ETF jsou ve světě i u nás stále oblíbenějšími investičními nástroji vyhledávanými všemi typy investorů. Velkou výhodou pro konzervativnější investory je jejich košový charakter a u dividendových ETF přibývá i důchodový příjem z nich.
Ne každý investor je zapálený intradenní obchodník, schopný prosedět u počítače hodiny svého volného času. Jsou investoři, kteří chtějí dlouhodobé zhodnocení a nemají čas nebo chuť k tomu, aby sledovali zprávy, které ovlivňují cenu obchodovaných cenných papírů každý den, nebo nemají dostatečné znalosti na to, aby na ně uměli správně zareagovat. Takový investor dává přednost spíše konzervativní strategii s menší mírou podstupovaného rizika a právě pro tento typ investorů jsou na trhu dividendové ETF.
Dividendové ETF jsou založeny na investování do akciových titulů se stabilní dividendovou politikou. Díky tomu, že se ETF obchodují jako akcie, je jejich nespornou výhodou likvidita, tj. možnost rychle nakoupit a prodat oproti například fondům, které investují do dividendových titulů. Je nutno ale také pamatovat na to, že tyto cenné papíry jsou zatížené správním poplatkem a hlavně, že pro českého investora zde vždy existuje měnové riziko při investici jak do amerických, tak evropských ETF.
Mezi nejoblíbenější dividendové ETF patří bezesporu iShares Select Dividend (DVY) se čtvrtletním vyplácením dividend (jelikož se jedná o americké ETF) s dividendovým výnosem 3,4 % a správním poplatkem 0,4 %. Mezi podkladové tituly tohoto ETF patří akcie společností Lorillard Inc, Lockheed Martin Corp, Philip Morris International Inc nebo třeba McDonald's Corp. Velkou výhodou tohoto cenného papíru je i jeho dlouhodobá cenová stabilita, resp. růst ceny. Prostředky investora tak mohou dosáhnout i celkem slušného kapitálového zhodnocení (5-leté zhodnocení +9,84 %).
Dalším významným dividendovým ETF je Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG). Mezi akciové tituly zahrnuté v tomto ETF patří společnosti PepsiCo Inc, Procter & Gamble Co, Coca-Cola Co, Wall-Mart Stores Inc a mnoho dalších stabilních amerických gigantů. Současný dividendový výnos je 2,18 % a správní poplatek 0,1 %. I zde se jedná o velmi cenově stabilní titul, který kapitálově zhodnotil za 5 let o 8,45 %.
Dva výše zmíněné tituly se zaměřují na americké společnosti. Z evropských dividendových ETF je možné zmínitiShares STOXX Europe Select Dividend 30 (DE) (EXSH), kde mezi podkladové akciové tituly patří BELGACOM S.A., BANCO SANTANDER SA, ZURICH INSURANCE GROUP AG nebo i E.ON SE. Dividendový příjem čtvrtletní a dosahuje ročního zhodnocení 7,51 %. Správní poplatek je 0,31 %.
Každé uvedené ETF zahrnuje desítky stabilních společností z regionu, na který jsou zaměřeny, a tím nabízí širokou diverzifikaci již samotnými podkladovými akciovými tituly. Tyto ETF se tak jeví nejen jako dobrou volbou pro konzervativnější investory, ale také jako výborný nástroj diverzifikace portfolia i pro agresivnější investory.
Právě díky své cenové stabilitě a důchodovému příjmu jsou důchodové ETF často vyhledávány jako nástroj ochrany proti inflaci a zachování reálné hodnoty investovaných prostředků. Český investor při své investici musí navíc počítat s již zmiňovaným měnovým rizikem, protože světová ETF jsou obchodována v dolarech a eurech.

 

Petr Ištvánek

více o ETF naleznete: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/etf

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.11.2020Tři dividendové akcie, se kterými se investoři (nejen) v roce 2021 neztratí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.01.20205 nejlepších dividendových ETF pro rok 2020 Jonáš Mlýnek (LYNX)
29.12.2019Portfolio (nejen) na rok 2020 pro konzervativního a pro dynamického investora Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
27.04.2017Jedna rada pro konzervativní investory Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688