Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  13.08.2013 08:57:39

Akcie: Jak nám všichni lhali do očí

S prodlužující se délkou nadvlády býků získávají ekonomové i analytici dojem, že neexistuje důvod, proč by mělo dojít k obratu trendu. V roce 1929 byli investoři jen pár dní před kolapsem Newyorské burzy ujišťováni, že je nákup akcií sázkou na jistotu. O 70 let později byli o tomtéž ujišťováni opět - a znovu přišel bolestný pád. A světe div se, stejný scénář byl k vidění i na začátku nového tisíciletí. Píše se rok 2013 a zdá se, že víra v nekonečný růst trhů je opět tady.

Následující výroky či doporučení dokazují, že se i ta největší jména ze světa financí a investic mohou mýlit a že přehnaná důvěra v doporučení analytiků a predikce ekonomů se nemusí vyplatit. Pojďme si připomenout, co vše zaznělo jen pár dní před třemi největšími burzovními a ekonomickými pády 20. a 21. století.

 

Krach na Newyorské burze (1929) a Velká hospodářská krize

 

Největší burzovní krach v dějinách se odehrál 24. října 1929 a podle dne, kdy k němu došlo, je nazýván Černý čtvrtek. Americké akcie již několik let posilovaly a všichni tvrdili, že blahobyt a prosperita budou pokračovat i ve 30. letech. 24. října 1929 však investoři burzovní parket zahltili prodejními příkazy, čímž de facto odstartovali i následující Velkou hospodářskou krizi. Mezi těmi, kdo jen pár dní před Černým čtvrtkem predikovali další růst cen cenných papírů a investory nabádali k dalším nákupům, byl mimo jiné i legendární ekonom Irving Fisher.

Irving Fisher: Zdá se, že ceny akcií dosáhly stavu permanentního růstu. Nedomnívám se, že by v nejbližší době, pokud vůbec někdy, měl přijít pokles indexů o 50 nebo 60 bodů. Očekávám, že během několika příštích měsíců akcie přinesou velmi zajímavé zisky. (17. října 1929)

BusinessWeek: Krach na Wall Street neznamená, že bychom se měli obávat rozsáhlé hospodářské krize. Posledních šest let americké firmy plýtvaly podstatnou část své pozornosti a aktivity na spekulativní hry. Nyní si uvědomily, že doba hazardu skončila. Hospodářství se vrátí k prosperitě a bude ještě silnější než před burzovním krachem. (2. listopadu 1929)

Harvard Economic Society: Riziko rozsáhlé ekonomické krize je zanedbatelné. Oživení ekonomiky lze očekávat již na jaře příštího roku. Další posílení hospodářství předpokládáme již během následujícího podzimu. (10. listopadu 1929)

Andrew W. Mellon: V současnosti nevidím nic, co by nasvědčovalo příchodu dalších hrozeb či pesimismu. Pevně věřím, že se na jaře dočkáme ekonomického oživení. Rok 1930 se ponese v duchu stability a prosperity. (31. prosince 1929)

Wall Street Journal: Chase National Bank říká, že snadno dostupné úvěry byly v kombinaci se slabou výkonností ekonomiky vždy ideální příležitostí k nákupu akcií. Jakékoli portfolio kvalitních akcií investorům do roku 1931 nabídne zajímavé zhodnocení. Dílčí zisky lze očekávat již na konci letošního roku. (červen 1930)

Herbert Hoover: Krize je minulostí. (červen 1930)

O dalších burzovních bublinách, se dozvíte na Investičním webu

Investiční fórum Speciál: Zeptejte se těch nejlepších na budoucnost svých investic

Investiční fórum Speciál: Zeptejte se těch nejlepších na budoucnost svých investic

Chcete se dozvědět, co čeká svět investic i náš region konkrétně do konce roku? Zajímá vás, na co aktuálně (ne)sázejí špičkoví zahraniční experti? Rádi byste se zeptali na investiční tipy těch nejlepších z nejlepších? 19. srpna budete mít příležitost!


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688