Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  09.08.2013 16:49:00

Příští týden bude zveřejněn předběžný odhad HDP za druhé čtvrtletí

Česká koruna během tohoto týdne vůči euru pouze marginálně oslabila, a to navzdory protiinflačním údajům z domácí ekonomiky, které nahrávají verbálním intervencím ze strany centrální banky. Na začátku týdne se koruna obchodovala mírně pod hladinou 25,90 CZK/EUR, během pátečního odpoledne se pak držela mírně nad touto úrovní.  Podobně jako koruna nezaznamenal výrazných pohybů ani maďarský forint. Vítězem v regionu tak byl polský zlotý, který si polepšil o 1,1 %.
Z domácí ekonomiky jsme se dočkali spousty zajímavých údajů. Nicméně reálná data z české ekonomiky byla ovlivněna povodněmi, proto při jejich interpretaci musíme být opatrní. Průmyslová produkce v červenci poklesla o 0,9 % meziměsíčně. Od začátku roku tak de facto stagnuje, nicméně vpředhledící indikátory naznačují, že by se situace měla zlepšovat. Stavebnictví si navzdory povodním oproti předchozímu měsíci dokonce polepšilo o 1,3 %, čímž vymazalo pokles z předchozího měsíce. V červnu se nedařilo maloobchodníkům, jejichž tržby poklesly o 1,5 %, jednalo se však pouze o korekci vysokého růstu z předchozího měsíce a nic to nemění na tom, že spotřebitelská nálada se zlepšuje. Údaje z úřadů práce pak potvrdily, že míra nezaměstnanosti se stabilizuje, když v červenci na sezónně očištěné bázi stagnovala. A nakonec dnes jsme se dočkali červencové inflace.
Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil z 1,6 % na 1,4 %, inflace se tak opět přiblížila květnovému lokálnímu minimu na úrovni 1,2 %. Z meziměsíčního pohledu pak ceny klesly o 0,2 %. Regulované ceny v červenci poklesly o 0,6 % zejména kvůli snížení cen plynu o 2,8 %. Nižší o 2,1 % byly i ceny potravin (-1,1 % po sezónním očištění), ze kterých začal vyprchávat bramborový efekt.  Opačným směrem se vyvíjely ceny pohonných hmot, které již druhý měsíc v řadě rostly o 1,4 % meziměsíčně. Nakonec ceny ostatního zboží a služeb se zvýšily o 0,2 % meziměsíčně (-0,16 % po sezonním očištění). Meziročně se korigovaná inflace prohloubila více do červených čísel z -0,6 % v červnu na -0,7 % v červenci. Poptávkové tlaky do inflace i přes mírné oživení ve spotřebě ještě delší dobu v cenách patrné nebudou, prozatím se v korigovaných cenách neprojevuje významně ani slabší koruna. Zpoždění je však v této složce daleko delší než například u pohonných hmot či potravin.
Meziroční růst cen ve výši 1,4 % se nachází 0,3 pb pod prognózou ČNB. To je samozřejmě docela výrazná odchylka. 14. srpna bude zveřejněn ještě předběžný odhad HDP za druhé čtvrtletí, což bude další podstatný ekonomický údaj pro rozhodování centrální banky. Náš odhad je oproti předpokladům ČNB daleko optimističtější. Pokud by se naplnil, domácní data by pro centrální banku působila v souhrnu neutrálně. Stále předpokládáme, že se budou centrální bankéři snažit slovně ovlivňovat kurz koruny. Úrovně v pásmu 26,00-26,50 CZK/EUR by jim mohly vyhovovat. Riziko přímých intervencí samozřejmě po posledním zasedání centrální banky narostlo, když dokonce již o tomto kroku bankéři hlasovali. Z našeho pohledu by však bylo jednodušší používat verbální intervence či stanovit pásmo, ve kterém by si centrální banka přála korunu mít. Za prvé by centrální banka omezila budoucí ztráty z držby vyšších devizových rezerv, za druhé by nepřinesla na trh zvýšenou volatilitu.
Na začátku letošního roku zaznamenala česká ekonomika z pohledu HDP propad o 1,3 % mezikvartálně, což byl dokonce největší pokles během poslední recese. Pro druhé čtvrtletí jsme velmi optimističtí. Samozřejmě nejdůležitějším faktorem je to, že propad v Q1 byl jednorázového charakteru a bude tak dříve nebo později vymazán (nebo revidován). Očekáváme, že by si česká ekonomika měla polepšit o 1,0 % mezikvartálně. Pozitivní příspěvky očekáváme od čistých exportů a samozřejmě zásob, ostatní složky patrně budou působit negativně. Z pohledu nabídky by si pak měly polepšit všechny složky kromě služeb, samozřejmě výrazný příspěvek lze očekávat od daní z produktů. Na to nakonec ukazují i dovozy tabákových výrobků, které korelují s domácí výrobou cigaret (dovozci i domácí výroba se předzásobovali shodně v Q4 kvůli daňovým změnám, což mělo pozitivní dopad do HDP v Q4 12 a negativní dopad v Q1 13).
Během příštího týdne se dočkáme zveřejnění ještě běžného účtu platební bilance (pondělí) a cen v průmyslu. Běžný účet platební bilance by měl v červnu skončit v deficitu 3,6 mld. CZK, což by byl meziroční nárůst o 7,4 mld. CZK. Všechny složky kromě bilance výnosů by si měly meziročně polepšit, nejvýrazněji pak bilance se zbožím o 7,4 mld. CZK. Ceny průmyslových výrobců by měly v červenci meziměsíčně stagnovat. Směrem nahoru působí ceny ropy v korunovém vyjádření. Nicméně ceny rafinovaných ropných výrobků výrazně vyskočily již v červnu, v červenci by tak vysoký růst již zaznamenat nemusely. Směrem nahoru také působí slabší koruna. Naopak opačným směrem působí ceny zemědělských výrobců, což by se mělo projevit v potravinářském průmyslu. Meziroční dynamika produkčních cen by měla v červenci vzrůst z 0,7 % na 0,9 %.


Autor: Jiří Škop

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688